China - Suantangyu uit Guizhou

China Wiet Proesmans

Beijing’s ‘Roast Duck’ is tegenwoordig bij de meesten wel bekend en Hongkong’s dimsum ontbijten beroemd, maar ken je ook het meest typische gerecht van Guizhou?

China is een continent als het op zijn keuken aankomt. Over die van Guizhou kan je het niet hebben zonder even toelichting te geven bij de gepeperde hitte die de regionale smaak overheerst. Guizhou is uiteraard niet de enige Chinese provincie met een heerlijk pikante keuken, maar het bijzondere is wel dat de rode chilli’s hier eigenlijk worden gebruikt om je gezondheid te bevorderen. In de Chinese traditie werk je aan je gezondheid ook door wat je eet. Ingrediënten en kruiden zorgen voor de balans in je lichaam. De Guizhou chilli’s zorgen er volgens de traditionele Chinese geneeskunde voor dat het overladen gevoel dat je soms overhoudt aan een maaltijd verdwijnt. Zij zouden ook je lichaamstemperatuur reguleren in deze vaak warme en vochtige bergstreek. En dus kan het niet verbazen dat chilli’s ook de sleutel vormen tot Guizhou’s bekendste gerecht: Suantangyu.

Suantangyu (ofte Zuurpikante Vissoep) is het kroonjuweel van de Guizhou keuken. De soep wordt echter niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. De vuurrode kleur van de soep blijkt uiteindelijk niet zo pikant als het uitzicht doet vermoeden. Enfin, voor zij die al wat gewoon zijn, toch (!).
Wanneer een mooie rode kom soep met een grote vis erin midden op de tafel wordt geplaatst, afgetopt met een handvol versgroene kruiden, is het feestmaal officieel begonnen. Elke disgenoot krijgt een eigen kommetje met gekruide tofu, met onder andere wat fijngemalen pindanoten en opgelegde lookteentjes. Tesamen met een hele keure aan lekkere sauzen, moet dat kommetje dienen om de hitte van het gerecht ‘te balanceren’. De zachtgestoomde vis smaakt in alle geval overheerlijk met deze mengeling van hete en frisse smaken. Neem je chopsticks ter hand en tast toe!

Guizhou mag dan wel niet zo bekend zijn als de andere regio’s in China, het is wel een van de meest authentieke en pittoreske provincies van China. Langsheen de mistige groene flanken van de hoge bergen zijn duizenden prachtige rijstvelden in terrasvorm aangelegd. Het resultaat van meer dan zes eeuwen noeste arbeid. Of je nu graag thee gaat drinken met de locals, een hand toesteekt hier op dit zuiderse Chinese platteland, of enkel op zoek naar het China dat nog niet door de grote economische stadsontwikkeling werd beinvloed, Guizhou is echt de moeite van jouw bezoek waard. Vraag er ons naar bij de uitwerking van jouw individuele rondreis door China.

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Mongolië - In het voetspoor van de nomaden

Mongolië    2019   Jozefien Heyse

Na 8 jaar keerde Jozefien terug naar de Mongoolse wildernis, gepakt en gezakt met grootse verwachtingen. Het reizen door Mongolië was opnieuw mooi, mooier, mooist. Soms ruig en ruw, maar net dat maakte het bijzonder. In een tijdperk waar het leven voorbijraast, en waar stilte en rust tot het kostbaarste goed behoren, is het een verademing om voet aan land...

India - Rajasthan, in al zijn kleur

India    2019

• 15daagse rondreis met privégids
• Bruisende cultuur
• Unieke accommodaties

Rajasthan bruist van levensritme. Bussen komen aan wanneer ze aankomen. Heilige koeien zitten in de weg als ze moe zijn. Riksja’s en kamelenkarren rollen voorbij. Winkeliers en sjacheraars geven niet op. Vrouwen in prachtige sari’s halen boodschappen. Een manier van leven die met weinig middelen resulteert in felle schoonheid.


De machtige maharadjas en...

700.000 heures - 's Werelds eerste 'nomadische' hotel

Cambodja    2018   Bert Uyttenbroeck

700.000 heures is het geesteskind van Thierry Teyssier, bekend van Dar Ahlam, een wondermooie kasbah in een oase aan de voet van het Marokkaanse Atlas gebergte. 700.000 uur is de tijd die we gemiddeld op aarde doorbrengen. Teyssier creëerde zijn ‘members only’ nomadische reisconcept om de tijd niet zomaar voorbij te laten gaan, maar te vullen met onvergetelijke herinneringen.

Je bent te gast op...

close
close