China - Suantangyu uit Guizhou

China Wiet Proesmans

Beijing’s ‘Roast Duck’ is tegenwoordig bij de meesten wel bekend en Hongkong’s dimsum ontbijten beroemd, maar ken je ook het meest typische gerecht van Guizhou?

China is een continent als het op zijn keuken aankomt. Over die van Guizhou kan je het niet hebben zonder even toelichting te geven bij de gepeperde hitte die de regionale smaak overheerst. Guizhou is uiteraard niet de enige Chinese provincie met een heerlijk pikante keuken, maar het bijzondere is wel dat de rode chilli’s hier eigenlijk worden gebruikt om je gezondheid te bevorderen. In de Chinese traditie werk je aan je gezondheid ook door wat je eet. Ingrediënten en kruiden zorgen voor de balans in je lichaam. De Guizhou chilli’s zorgen er volgens de traditionele Chinese geneeskunde voor dat het overladen gevoel dat je soms overhoudt aan een maaltijd verdwijnt. Zij zouden ook je lichaamstemperatuur reguleren in deze vaak warme en vochtige bergstreek. En dus kan het niet verbazen dat chilli’s ook de sleutel vormen tot Guizhou’s bekendste gerecht: Suantangyu.

Suantangyu (ofte Zuurpikante Vissoep) is het kroonjuweel van de Guizhou keuken. De soep wordt echter niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. De vuurrode kleur van de soep blijkt uiteindelijk niet zo pikant als het uitzicht doet vermoeden. Enfin, voor zij die al wat gewoon zijn, toch (!).
Wanneer een mooie rode kom soep met een grote vis erin midden op de tafel wordt geplaatst, afgetopt met een handvol versgroene kruiden, is het feestmaal officieel begonnen. Elke disgenoot krijgt een eigen kommetje met gekruide tofu, met onder andere wat fijngemalen pindanoten en opgelegde lookteentjes. Tesamen met een hele keure aan lekkere sauzen, moet dat kommetje dienen om de hitte van het gerecht ‘te balanceren’. De zachtgestoomde vis smaakt in alle geval overheerlijk met deze mengeling van hete en frisse smaken. Neem je chopsticks ter hand en tast toe!

Guizhou mag dan wel niet zo bekend zijn als de andere regio’s in China, het is wel een van de meest authentieke en pittoreske provincies van China. Langsheen de mistige groene flanken van de hoge bergen zijn duizenden prachtige rijstvelden in terrasvorm aangelegd. Het resultaat van meer dan zes eeuwen noeste arbeid. Of je nu graag thee gaat drinken met de locals, een hand toesteekt hier op dit zuiderse Chinese platteland, of enkel op zoek naar het China dat nog niet door de grote economische stadsontwikkeling werd beinvloed, Guizhou is echt de moeite van jouw bezoek waard. Vraag er ons naar bij de uitwerking van jouw individuele rondreis door China.

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

China - De Tibetaanse hoogvlakte van Hoh Xil

China    2018   Wiet Proesmans

• 7-daagse privé expeditie over de Tibetaanse hoogvlakten
• Uitgestrekte grasvlaktes, ruwe landschappen, hartelijke nomaden
• Levende Boeddhas en kloosters


Met een gemiddelde hoogte van meer dan 4000 meter is deze reis door de provincie Qinghai de ultieme Tibet reis. In de loop van zes dagen stijg je geleidelijk naar het Tibetaanse plateau om uiteindelijk Hoh Xil te bereiken. Deze door UNESCO erkende regio staat...

Thailand - Glamping in de Gouden Driehoek

Thailand    2017

Wanneer je per boot de jungle doorkruist en aankomt bij het Four Seasons Chiang Rai Tented Camp, waan je je snel in een andere wereld. Het kamp ligt verstopt in de befaamde Gouden Driehoek, in Noord-Thailand.  Op een prachtig domein staan 15 glamoureuze tenten, die het comfort bieden die je van Four Seasons verwacht. De tenten kijken uit op de...

India - Glamping op het Hornbill Festival van Nagaland

India    2017   Wiet Proesmans

In het Noordoosten van het continent India, grenzend aan Myanmar, ligt het mythische land van de Naga. Tussen eind november en midden december komen de 16 stammen van deze ooit beruchte krijgers samen om elkaar in vrede te ontmoeten. En om feest te vieren.

Het Hornbill Festival is een ideale gelegenheid om de geschiedenis, het heden en de rijke cultuur van...

close
close