China - Suantangyu uit Guizhou

China Wiet Proesmans

Beijing’s ‘Roast Duck’ is tegenwoordig bij de meesten wel bekend en Hongkong’s dimsum ontbijten beroemd, maar ken je ook het meest typische gerecht van Guizhou?

China is een continent als het op zijn keuken aankomt. Over die van Guizhou kan je het niet hebben zonder even toelichting te geven bij de gepeperde hitte die de regionale smaak overheerst. Guizhou is uiteraard niet de enige Chinese provincie met een heerlijk pikante keuken, maar het bijzondere is wel dat de rode chilli’s hier eigenlijk worden gebruikt om je gezondheid te bevorderen. In de Chinese traditie werk je aan je gezondheid ook door wat je eet. Ingrediënten en kruiden zorgen voor de balans in je lichaam. De Guizhou chilli’s zorgen er volgens de traditionele Chinese geneeskunde voor dat het overladen gevoel dat je soms overhoudt aan een maaltijd verdwijnt. Zij zouden ook je lichaamstemperatuur reguleren in deze vaak warme en vochtige bergstreek. En dus kan het niet verbazen dat chilli’s ook de sleutel vormen tot Guizhou’s bekendste gerecht: Suantangyu.

Suantangyu (ofte Zuurpikante Vissoep) is het kroonjuweel van de Guizhou keuken. De soep wordt echter niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. De vuurrode kleur van de soep blijkt uiteindelijk niet zo pikant als het uitzicht doet vermoeden. Enfin, voor zij die al wat gewoon zijn, toch (!).
Wanneer een mooie rode kom soep met een grote vis erin midden op de tafel wordt geplaatst, afgetopt met een handvol versgroene kruiden, is het feestmaal officieel begonnen. Elke disgenoot krijgt een eigen kommetje met gekruide tofu, met onder andere wat fijngemalen pindanoten en opgelegde lookteentjes. Tesamen met een hele keure aan lekkere sauzen, moet dat kommetje dienen om de hitte van het gerecht ‘te balanceren’. De zachtgestoomde vis smaakt in alle geval overheerlijk met deze mengeling van hete en frisse smaken. Neem je chopsticks ter hand en tast toe!

Guizhou mag dan wel niet zo bekend zijn als de andere regio’s in China, het is wel een van de meest authentieke en pittoreske provincies van China. Langsheen de mistige groene flanken van de hoge bergen zijn duizenden prachtige rijstvelden in terrasvorm aangelegd. Het resultaat van meer dan zes eeuwen noeste arbeid. Of je nu graag thee gaat drinken met de locals, een hand toesteekt hier op dit zuiderse Chinese platteland, of enkel op zoek naar het China dat nog niet door de grote economische stadsontwikkeling werd beinvloed, Guizhou is echt de moeite van jouw bezoek waard. Vraag er ons naar bij de uitwerking van jouw individuele rondreis door China.

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

China - De Weg naar Wudangshan

China    2019   Wiet Proesmans

Kan je een spirituele opkikker gebruiken? Ga dan op weg. Naar bijvoorbeeld Wudangshan. Doorheen de geschiedenis, tot op de dag van vandaag, komen krijgskunstenaars, filmproducenten en filosofen erheen om de wonderen van de Dao te doorgronden. Ook voor de gewon eleek blijft Wudangshan een mystieke plaats. Meer dan 2000 tempels en paleizen liggen verspreid over deze heilige berg.

Wudang is ontdekken...

China - Huangshan, sprookje op een boogscheut van Shanghai

China    2019

Huangshan betekent zoveel als ‘Gele Berg’. Dit prachtige gebied op een boogscheut van Shanghai staat bekend om zijn schilderachtige landschappen: grillig gevormde rotsachtige bergpieken, bomen die zich onwaarschijnlijk vastklampen tussen elke mogelijke spleet en een zee van suikerspinwolken.

In Huangshan ontdek je de natuurlijke schoonheid van Zuid-China, die je haast zou vergeten in de grote steden en dichtbevolkte gebieden . Kleine...

China - Porcelein uit Jingdezhen

China    2019   Wiet Proesmans

Het oude China stond bekend om zijn kwaliteitsaardewerk en prachtig porselein. Het werd overal ter wereld zo gerespecteerd dat – in het Engels - "fine China" de benaming werd voor hoogwaardig keramiek. Wil je graag meer weten over de eeuwenoude kunst van het pottenbakken in China? Dan liggen er in Jingdezhen een aantal geheimen op jou te wachten!

Je kunt er...

close
close