Homestay in Mangang

China Wiet Proesmans

Xishuangbanna in het zuiden van de provincie Yunnan is een van de weinige plaatsen in China die warm en aangenaam blijft terwijl de rest van het land een deken van ijskoud winterweer over zich heen krijgt. We reizen naar de regio die ook wel bekend staat onder de naam ‘Banna’. Bestemming is Mangang, een klein Akha dorpje en ons doel zijn twee van onze favoriete manieren van reizen: een trektocht door de heuvels en een homestay bij de locals.

Al genietend van het landschap langs het modderige pad, komen we heel weinig mensen tegen. Een oud vrouwtje stopt even om wat nieuwtjes uit te wisselen met onze gids. Ze lacht blij als ze hoort dat hij hun taal machtig is. Beide zijden van het pad worden omzoomd door zachte berghellingen. Ze zijn bedekt met theestruiken. Boven het pad torent hoog de bamboe. Wanneer we onze klim verder zetten, maken de theeplantages plaats voor grote stukken gele wilde bloemen. Buiten de thee is er weinig of geen teken van menselijke aanwezigheid, behalve het pad zelf dan. Wanneer we voor het laatste uur van onze 3 uur durende wandeling het dicht begroeide woud intrekken, verdwijnt het zicht op de vruchtbare valleien en vlaktes daar beneden. Behalve een paar mannen die naarstig bamboe oogsten en een familie die een roedel waterbuffels de berg af escorteert, komen we niemand meer tegen.

Aangekomen in Mangang, voert een kleine wegel ons langs een stijle helling naar beneden. Juist ernaast staat een tienermeisje in een boom. Tussen de takken zoekt ze naar guavas. Ze biedt ons een versgeplukte vrucht aan. Dan beantwoordt ze haar gsm die luid rinkelend overgaat. Ze staat gezellig babbelend in de kruin van het boompje. We bedanken haar in het Akha (“Nei mu ma!”) en bijten in het delicieuze fruit terwijl we verder het dorp in lopen. Nieuwsgierige dorpsbewoners heten ons met een ‘hello’ welkom. De kippen rennen voor ons uit. De honden kijken deze vreemde nieuwkomers nieuwsgierig aan. Uiteindelijk komen we aan bij het huis van Yu San, een lokale Akha man die onze gastheer zal zijn. Meneer Yu en zijn echtgenote heten ons welkom met een kopje thee. We drinken het op zijn eenvoudige betonnen balkon voor zijn houten huis. Het blijkt ook het dak van zijn garage te zijn. Terwijl de zon achter de horizon verdwijnt, sippen we van de verse thee en kraken een lokaal gekweekte macademia noot. Ondertussen bereidt meneer Yu ons een simpel maar vooral heerlijk en gezonde maaltijd van verse groenten en vlees van eigen kweek. Terwijl hij zo aan de kook is, druppelt de ene na de andere buur even het Yu huishouden binnen om ‘hello’ te zeggen en deze ‘bezoekers van ver’ te checken.

Eens het eten klaar is worden de gerechten op een kleine rieten tafel uitgestald. Zo’n tafel is typisch voor Mangang en de streek rond Xishuangbanna. Zittend op kleine krukjes verorberen we dit kleine feestmaal van roergebakken broccoli, mais en erwten, lokaal rundsvlees en een krokante groente in een (zeer) pikant dip sausje. Alles wordt afgekroond met een soep van wilde groenten en chilli’s.

Zoals het de gewoonte in de dorpen in de omstreek betaamt, offreert meneer Yu ons sigaretten en een kommetje zelfgestookte alcohol. We weigeren de tabak beleefd, maar aanvaarden zijn warme aanbod van een kommetje maislikeur. Dat we met kleine sipjes leegdrinken. Twee dorpsgenoten die toevallig langskomen schuiven gezellig bij voor het diner. Zij weten wel weg met dit vuurwater, wat hen wat relaxed en ons in een een hartelijke gesprek over een waaier van onderwerpen doet belanden. Wij vragen honderduit over het leven en de gewoontes in en rond de dorpen. Wij beantwoorden hun vragen over de buitenwereld, die ons plots erg ver weg lijkt. Nadat we het laatste bodempje in onze kom soldaat hebben gemaakt, spreidt mevrouw Yu ons een bed voor de nacht. Een eenvoudige matras op de houten vloer en een zware katoenen deken. We nestelen ons en genieten van een stille nacht op het platteland.

‘s Morgens is er vooral geen behoefte aan een wekker. Het dorp loopt over van de hanen die de nieuwe dag vanaf 5 uur al welkom heten met een hartelijk “kukkelekuu”. Tegen zevenen slagen ze er ook in ons uit bed te krijgen voor een kopje hete thee in de koude, knisperende ochtend. Eens de zon ons wat warmt genieten we van het ontbijt. Dat bestaat uit gebakken eieren, toast en fruit en een kopje instant koffie.  Nog wat dagverse groene thee maakt het geheel af.

We vertellen meneer Yu dat we het erg naar onze zin hebben gehad en dat we zijn gastvrijheid erg op prijs hebben gesteld. “Ik was bezorgd dat jullie het hier niet leuk zouden vinden”, zegt hij, terwijl hij ons de hand schudt en glimlacht, “Als jullie blij zijn, dan ik ook.”

Wij bieden onze klanten wereldklasse boutique hotels en hotels met internationale standaards doorheen gans China aan. Toch blijven homestays de meest unieke – en voor sommige reizigers wellicht ook de meest uitdagende – overnachtingsmogelijkheid. De huizen waar we verblijven zijn eenvoudig, maar niet onderkomen. Stuk voor stuk worden ze geselecteerd door onze medewerkers. Voor sommige van onze klanten is het toilet de grootste uitdaging. ‘Hurktoiletten’ zijn inderdaad niet erg aangenaam voor reizigers die het anders gewend zijn. Ze vormen echter een wezenlijk onderdeel van de ‘village experience’.

Dit gezegd zijnde: zelfs de meest authentieke dorpservaring wordt meer en meer modern. Wij kunnen genieten van een warme douche in de ochtend. Meneer Yu’s warmwaterbrander op zonnepanelen staat daarvoor garant. We moeten dan wel een minuutje wandelen het dorp in om het ‘grote gemak’ (zoals dat in het Chinees heet) te zoeken, maar dat brengt ons dan weer wat dichter bij het echte dorpsleven.

We pakken onze zakken maken ons klaar om het dorp te verlaten. Op naar een nieuw avontuur! Enkele traktors tuffen langs. Hun karretjes staan afgeladen vol met vrouwen in traditionele Akha outfit. Ze zwaaien en lachen naar ons, op weg naar een dag hard werken in de velden. Wij springen in onze 4x4 en weten ons een stukje rijker vanbinnen. We begrijpen nu een klein beetje naar welk leven zij straks bij valavond terugkeren.

Geïnteresseerd? Contacteer Wiet Proesmans op 03/331.33.30 of per email voor meer informatie en een afspraak op kantoor. Wiet neemt een homestay in Yunnan graag op in jouw individuele reis op maat door China.

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

700.000 heures - 's Werelds eerste 'nomadische' hotel

Cambodja    2018   Bert Uyttenbroeck

700.000 heures is het geesteskind van Thierry Teyssier, bekend van Dar Ahlam, een wondermooie kasbah in een oase aan de voet van het Marokkaanse Atlas gebergte. 700.000 uur is de tijd die we gemiddeld op aarde doorbrengen. Teyssier creëerde zijn ‘members only’ nomadische reisconcept om de tijd niet zomaar voorbij te laten gaan, maar te vullen met onvergetelijke herinneringen.

Je bent te gast op...

Kirgizië - Van wijdse bergen en warme nomaden

Andere... (Azië)    2018

Kirgizië in Centraal-Azië is een jong land; het werd onafhankelijk toen de oude Sovjetunie in 1991 uit mekaar viel. Het is een arm land dat af en toe last heeft van democratische groeipijnen. Zo is er nogal wat corruptie en vriendjespolitiek. Maar ze doen erg hun best om op het democratisch pad te blijven, en het gaat er in ieder...

Indonesië - Java, Borneo en Bali

Indonesië    2018   Wiet Proesmans

• 14 daagse ontdekkingsreis
• cultuur, natuur en het godeneiland Bali
• boetiekhotels en ecolodge

Dag 1/ Vlucht naar Jakarta/Yogjakarta
Intercontinentale vluchten naar Java via een hub in Azië (Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore, …).

Dag 2/ Aankomst Yogjakarta
Aankomst op Java en transfer naar het hotel. Afhankelijk van het aankomstuur breng je nog een bezoek aan de historische Hindoeïstische Prambanan Tempel.

Dag 3/ Borobudur
Vandaag ga je vroeg uit de...

close
close