IJsland - Reykjavík, een niet alledaagse citytrip

Ijsland Wiet Proesmans

Keflavík, 15u50.  Precies op tijd zet de Boeing 757 van Icelandair zijn wielen aan de grond op de luchthaven van Keflavík.  Nog geen 20 minuten later staan we, met bagage en al, voor de terminal.  Van hier staan we in een wip bij de Blue Lagoon, een kunstmatig bassin gevuld met warm water, rijk aan mineralen.  Een van de voordelen van de geothermische activiteit van IJsland.  We genieten er van een deugddoend bad, verschillende massages behoren ook tot de mogelijkheden.  Volledig opgekikkerd rijden we verder naar Reykjavík.

 

Reykjavík, 20u05.  Naar zeggen heeft Reykjavík een boeiend uitgaansleven.  Dit willen we maar al te graag zelf ondervinden. We beginnen de avond in een van de vele uitstekende restaurants van de stad, gaande van traditioneel IJslands tot internationaal en Oosters.  Wat later zien we in een sportbar Anderlecht een 3-0 achterstand ophalen bij Arsenal in de Champions League.  Hoewel ik geen Anderlechtsupporter ben, toch een goede reden om de overwinning te vieren.  Bars en cafés in overvloed daarvoor. Het publiek niet zelden een levendige mix van lokalen en reizigers allerhande, wat steevast interessante conversaties oplevert. En met de stunt van Anderlecht, zijn we vanavond nog liever gezien. Of lijkt dat alleen maar zo?

 

Reykjavík, 9u05.  Om de nevel in het hoofd te verjagen, wandelen we rond het Tjörnin, het meer in het centrum.  Daar staat ook het moderne stadhuis, broederlijk naast meer traditionele gebouwen, met golfplaten beschermd tegen de gure weersomstandigheden.  Op het meer honderden vogels: wilde zwanen, kuifeenden, smienten,…  Rondom het meer grote, statige woningen van gegoede IJslanders.
Reykjavík, 12u. Onze gids is precies op tijd op de afspraak voor onze culinaire verkenning van de stad.  We wandelen door het centrum en houden hier en daar halt in een restaurant of bar, waar ons typische gerechten met uiteenlopende en speciale IJslandse ingrediënten worden gepresenteerd. Tegelijkertijd vernemen we alles over IJslandse tradities en eetgewoonten, sommige al wat meer bizar dan andere.  Alles – uiteraard – doorgespoeld met een IJslands biertje of IJslandse schnapps, de Brennivín.
Reykjavík, 18u36.  De zon heeft ons al een tijdje verlaten – ’s winters gebeurt dit hier reeds halverwege de middag – wanneer we, samen met onze gids, in zijn 4x4 de drukke straten van de hoofdstad verlaten.  Want hoewel Reykjavik een naar westerse maatstaven kleine hoofdstad is, kan het er best wel druk zijn.  Als we de stadslichten achter ons laten is het er donker.  Zeer donker.  En dat hoort ook zo, we zijn op jacht.  Op noorderlichtjacht.
Steinar parkeert zijn Landrover op het zwarte zandstrand; meer dan wat lichtjes in de verte is er niet te zien.  Hij vertelt honderduit over het ontstaan van dit zwarte zand, een gevolg van het vulkanische karakter van het eiland.  Daarnaast maakt hij ons duidelijk hoe het noorderlicht, of Aurora Borealis, tot stand komt.  We worden voor de tweede maal vandaag, getrakteerd op Brennivín, een sterk goedje waarvan we het prompt warm krijgen. In Stokkseyri stoppen we bij een van de meest gekende seafood restaurants van IJsland.  In het eerder eenvoudige interieur krijgen we een grote pan voorgeschoteld, gevuld met aardappelen in de schil, heerlijk malse langoustines (hier Greenlandic lobster genoemd) en partjes citroen.
Met gevulde magen gaan we terug de duisternis is.  Het wolkendek is er zeker niet beter op geworden, waardoor we er voor vanavond helaas de brui aan moeten geven.  Het noorderlicht is tenslotte een natuurlijk fenomeen en laat zich niet vooraf reserveren.  Er komen nog avonden.

 

Reykjavík, 9u12.  Deze stad is ideaal om te voet te verkennen.  We starten op het gezellige centrale stadsplein, Austurvöllur.  Hier prijken 2 belangrijke gebouwen van de stad: het zwarte gebouw is het parlement, ernaast vinden we de domkerk.  Het belang van de domkerk is gedaald sinds de nieuwe Hallgrímskirkja de rol van kathedraal heeft overgenomen.  Het parlement is wel nog in die hoedanigheid in gebruik.  Het moet ook een van de kleinste parlementsgebouwen ter wereld zijn, een doorsnee gemeentehuis bij ons is groter.  Enkele minuten later staan we in de Bankastræti, een van de winkelstraten van de stad.  Langs hier wandelen we, licht bergop, in de richting van de Hallgrímskirkja.  De architect haalde zijn inspiratie voor dit gebouw bij de typische basaltzuilen die hier en daar in het IJslandse landschap opduiken.

Nog een architecturaal opmerkelijk gebouw: het nieuwe concertgebouw en theater aan de haven.  Menig voorstelling van topniveau vindt hier plaats.  Niet ver daar vandaan doen we wat alle lokalen regelmatig doen: we eten een hotdog aan een kraam dat er prat op gaat de beste hotdogs van het land te serveren.

 

Reykjavík, 19u00.  ’s Avonds, als afsluiter, worden we culinair verwend in een toprestaurant.  Het gastronomisch vijfgangenmenu bevat enkel lokale ingrediënten.  Genieten bij kaarslicht.  Door het raam zien we de wilde zwanen dobberen op het Tjörnin…

 

Een citytrip naar Reykjavik kan gecombineerd worden met allerhande excursies in de omgeving, bijvoorbeeld naar Þingvellir, Geysir en Gullfoss of een meerdaagse naar het schiereiland Snæfellsness.

 

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Italië - Dolomieten, skiën tussen de sterren

Italië    2018   Céline Beels

• Skiën in een stoer landschap
• Gezellig logeren
• Culinaire break

 

De Dolomieten doen denken aan de Andes in Patagonië, met verticale lijnen die het landschap domineren. Naast de ‘enrosadira’, het avondlicht dat de mineraalrijke rotsen van de Dolomieten bijna roze kleurt, is er nog een reden om naar deze regio af te zakken. De aanwezigheid van ontelbare adresjes om van het...

Roemenië - Verrassend uniek

Andere... (Europa)    2018

Boekarest imponeert met zijn gigantisch Ceausescu paleis en charmeert met zijn oude centrum en levendige uitgaansbuurt. Tegelijk is het ook het perfecte startpunt voor een verrassende verkenning van het binnenland.

De hoge Karpaten, de habitat van een groot aantal bruine beren, scheiden het oostelijke deel van Roemenië van Transsylvanië.  Een rondrit door deze prachtige streek, is een reis terug in de...

Kopenhagen - Unieke tafelreservatie bij Noma 2.0

Andere... (Europa)    2018   Céline Beels

UPDATE: Deze reservatie werd reeds toegewezen aan enkele enthousiaste foodies.

Het toprestaurant Noma, aan de haven in Kopenhagen, werd meermaals bekroond met de titel ‘Beste restaurant ter wereld’. Desalniettemin sloot Redzepi, chef-kok en eigenaar,  in 2016 de deuren van zijn Noma. Redzepi en zijn team trokken een jaar lang de wereld rond en openden pop-up restaurants in Japan, Mexico en Australië....

close
close