Indonesië - Koken met Zwitserse chef op Bali

Indonesië Wiet Proesmans

Wie zelf de heerlijke Balinese keuken onder de knie wil krijgen kan een workshop volgen in de keuken van Bumbu Bali onder begeleiding van de Zwitserse chef Heinz von Holzen.

 

Heinz woont en werkt al jaren op Bali. Enkele jaren geleden kwam hij op het idee om de traditionele Balinese keuken samen te vatten in een kookboek. Tot op dat moment bestond er geen kook- of receptenboek van Balinese gerechten. Alles wordt immers van moeder op dochter mondeling doorgegeven.

 

Om de toeristen meer te betrekken bij het reilen en zeilen in de Balinese keuken neemt Heinz je ’s morgens vroeg mee naar de voedsel- en vismarkt in Jimbaran. Na een uitgebreide uitleg over alle ingrediënten en tradities verhuis je naar een ruime openluchtkeuken waar je in enkele uren tijd een 30 tal gerechten op tafel tovert.

 

Heinz, die eruit ziet als een echte Zwitserse bonk, legt samen met zijn Balinese chef alle gerechten uit. Als leerling kan je nu en dan zelf achter de stoof of de wok gaan staan. De basis van de Balinese keuken is ongetwijfeld de kruidenpasta die voor alle bijgerechten of marinades gebruikt kan worden. Tijdens de workshop leer je zowel kruidenpasta voor vis, vlees als voor gevogelte maken.

 

Wanneer hij de hoeveelheid pasta ziet die gemaakt wordt lacht Heinz en vertelt dat je ze ook in ijsblokvormpjes in kan vriezen. Zo heb je altijd een kruidenmengsel bij de hand en moet je maar een keer alle ingrediënten kopen en verwerken.

Enkele toppertjes die in een drietal uren klaargemaakt worden zijn Ayam Betutu, heerlijke traag gegaarde kip ingepakt in bananenbladeren en Lawar Gedang, een groene papajasalade met garnalen.

 

De Balinese traditionele keuken barst van de smaak maar is vrij zwaar door het gebruik van palmolie en donkere sojasaus. Niet voor de gevoelige magen dus. Op het einde toveren de Balinese meisjes die achter de schermen het voorbereidende werk doen ontelbare gerechten op tafel die we samen met de hele groep proeven. Bumbu Bali is trouwens ook gewoon een restaurant waar je als overdag of ’s avonds iets kunt genieten in een fijne setting. Selamat makan!

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Bhutan - Festivalreis door het Rijk van de Draak

Bhutan    2018   Wiet Proesmans

• 13 daagse festivalreis in het najaar
• Kennismaking met dit prachtige land en warme bewoners van de Himalaya
• Verblijf in comfortabele boetiekstijl hotels en Uma Como in Paro en Punakha

Bhutan is een mozaïek van verschillende culturen, tradities, levensstijlen, etnische groepen, talen en geloofssystemen. Het is verbazingwekkend dat zo’n klein land met slechts iets meer dan een half miljoen inwoners maar liefst negentien...

Sri Lanka - Puur natuur in Gal Oya

Sri Lanka    2018

Gal Oya Nationaal Park is één van Sri Lanka’s meest ongerepte parken. Uniek aan Gal Oya zijn de safari’s per boot. Met een portie geluk zie je de Aziatische olifant in zijn natuurlijke habitat zwemmen. Ik had geluk! Per boot kan je tot vrij dichtbij komen, met gedempte motor om het dier niet te storen.

In het meer, een groot waterreservoir,...

Indonesië - Java, Borneo en Bali

Indonesië    2018   Wiet Proesmans

• 14 daagse ontdekkingsreis
• cultuur, natuur en het godeneiland Bali
• boetiekhotels en ecolodge

Dag 1/ Vlucht naar Jakarta/Yogjakarta
Intercontinentale vluchten naar Java via een hub in Azië (Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore, …).

Dag 2/ Aankomst Yogjakarta
Aankomst op Java en transfer naar het hotel. Afhankelijk van het aankomstuur breng je nog een bezoek aan de historische Hindoeïstische Prambanan Tempel.

Dag 3/ Borobudur
Vandaag ga je vroeg uit de...

close
close