Indonesië - Koken met Zwitserse chef op Bali

Indonesië Wiet Proesmans

Wie zelf de heerlijke Balinese keuken onder de knie wil krijgen kan een workshop volgen in de keuken van Bumbu Bali onder begeleiding van de Zwitserse chef Heinz von Holzen.

 

Heinz woont en werkt al jaren op Bali. Enkele jaren geleden kwam hij op het idee om de traditionele Balinese keuken samen te vatten in een kookboek. Tot op dat moment bestond er geen kook- of receptenboek van Balinese gerechten. Alles wordt immers van moeder op dochter mondeling doorgegeven.

 

Om de toeristen meer te betrekken bij het reilen en zeilen in de Balinese keuken neemt Heinz je ’s morgens vroeg mee naar de voedsel- en vismarkt in Jimbaran. Na een uitgebreide uitleg over alle ingrediënten en tradities verhuis je naar een ruime openluchtkeuken waar je in enkele uren tijd een 30 tal gerechten op tafel tovert.

 

Heinz, die eruit ziet als een echte Zwitserse bonk, legt samen met zijn Balinese chef alle gerechten uit. Als leerling kan je nu en dan zelf achter de stoof of de wok gaan staan. De basis van de Balinese keuken is ongetwijfeld de kruidenpasta die voor alle bijgerechten of marinades gebruikt kan worden. Tijdens de workshop leer je zowel kruidenpasta voor vis, vlees als voor gevogelte maken.

 

Wanneer hij de hoeveelheid pasta ziet die gemaakt wordt lacht Heinz en vertelt dat je ze ook in ijsblokvormpjes in kan vriezen. Zo heb je altijd een kruidenmengsel bij de hand en moet je maar een keer alle ingrediënten kopen en verwerken.

Enkele toppertjes die in een drietal uren klaargemaakt worden zijn Ayam Betutu, heerlijke traag gegaarde kip ingepakt in bananenbladeren en Lawar Gedang, een groene papajasalade met garnalen.

 

De Balinese traditionele keuken barst van de smaak maar is vrij zwaar door het gebruik van palmolie en donkere sojasaus. Niet voor de gevoelige magen dus. Op het einde toveren de Balinese meisjes die achter de schermen het voorbereidende werk doen ontelbare gerechten op tafel die we samen met de hele groep proeven. Bumbu Bali is trouwens ook gewoon een restaurant waar je als overdag of ’s avonds iets kunt genieten in een fijne setting. Selamat makan!

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

China - De Weg naar Wudangshan

China    2019   Wiet Proesmans

Kan je een spirituele opkikker gebruiken? Ga dan op weg. Naar bijvoorbeeld Wudangshan. Doorheen de geschiedenis, tot op de dag van vandaag, komen krijgskunstenaars, filmproducenten en filosofen erheen om de wonderen van de Dao te doorgronden. Ook voor de gewon eleek blijft Wudangshan een mystieke plaats. Meer dan 2000 tempels en paleizen liggen verspreid over deze heilige berg.

Wudang is ontdekken...

China - Huangshan, sprookje op een boogscheut van Shanghai

China    2019

Huangshan betekent zoveel als ‘Gele Berg’. Dit prachtige gebied op een boogscheut van Shanghai staat bekend om zijn schilderachtige landschappen: grillig gevormde rotsachtige bergpieken, bomen die zich onwaarschijnlijk vastklampen tussen elke mogelijke spleet en een zee van suikerspinwolken.

In Huangshan ontdek je de natuurlijke schoonheid van Zuid-China, die je haast zou vergeten in de grote steden en dichtbevolkte gebieden . Kleine...

China - Porselein uit Jingdezhen

China    2019   Wiet Proesmans

Het oude China stond bekend om zijn kwaliteitsaardewerk en prachtig porselein. Het werd overal ter wereld zo gerespecteerd dat – in het Engels - "fine China" de benaming werd voor hoogwaardig keramiek. Wil je graag meer weten over de eeuwenoude kunst van het pottenbakken in China? Dan liggen er in Jingdezhen een aantal geheimen op jou te wachten!

Je kunt er...

close
close