Indonesië - Koken met Zwitserse chef op Bali

Indonesië Wiet Proesmans

Wie zelf de heerlijke Balinese keuken onder de knie wil krijgen kan een workshop volgen in de keuken van Bumbu Bali onder begeleiding van de Zwitserse chef Heinz von Holzen.

 

Heinz woont en werkt al jaren op Bali. Enkele jaren geleden kwam hij op het idee om de traditionele Balinese keuken samen te vatten in een kookboek. Tot op dat moment bestond er geen kook- of receptenboek van Balinese gerechten. Alles wordt immers van moeder op dochter mondeling doorgegeven.

 

Om de toeristen meer te betrekken bij het reilen en zeilen in de Balinese keuken neemt Heinz je ’s morgens vroeg mee naar de voedsel- en vismarkt in Jimbaran. Na een uitgebreide uitleg over alle ingrediënten en tradities verhuis je naar een ruime openluchtkeuken waar je in enkele uren tijd een 30 tal gerechten op tafel tovert.

 

Heinz, die eruit ziet als een echte Zwitserse bonk, legt samen met zijn Balinese chef alle gerechten uit. Als leerling kan je nu en dan zelf achter de stoof of de wok gaan staan. De basis van de Balinese keuken is ongetwijfeld de kruidenpasta die voor alle bijgerechten of marinades gebruikt kan worden. Tijdens de workshop leer je zowel kruidenpasta voor vis, vlees als voor gevogelte maken.

 

Wanneer hij de hoeveelheid pasta ziet die gemaakt wordt lacht Heinz en vertelt dat je ze ook in ijsblokvormpjes in kan vriezen. Zo heb je altijd een kruidenmengsel bij de hand en moet je maar een keer alle ingrediënten kopen en verwerken.

Enkele toppertjes die in een drietal uren klaargemaakt worden zijn Ayam Betutu, heerlijke traag gegaarde kip ingepakt in bananenbladeren en Lawar Gedang, een groene papajasalade met garnalen.

 

De Balinese traditionele keuken barst van de smaak maar is vrij zwaar door het gebruik van palmolie en donkere sojasaus. Niet voor de gevoelige magen dus. Op het einde toveren de Balinese meisjes die achter de schermen het voorbereidende werk doen ontelbare gerechten op tafel die we samen met de hele groep proeven. Bumbu Bali is trouwens ook gewoon een restaurant waar je als overdag of ’s avonds iets kunt genieten in een fijne setting. Selamat makan!

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Mongolië - In het voetspoor van de nomaden

Mongolië    2019   Jozefien Heyse

Na 8 jaar keerde Jozefien terug naar de Mongoolse wildernis, gepakt en gezakt met grootse verwachtingen. Het reizen door Mongolië was opnieuw mooi, mooier, mooist. Soms ruig en ruw, maar net dat maakte het bijzonder. In een tijdperk waar het leven voorbijraast, en waar stilte en rust tot het kostbaarste goed behoren, is het een verademing om voet aan land...

India - Rajasthan, in al zijn kleur

India    2019

• 15daagse rondreis met privégids
• Bruisende cultuur
• Unieke accommodaties

Rajasthan bruist van levensritme. Bussen komen aan wanneer ze aankomen. Heilige koeien zitten in de weg als ze moe zijn. Riksja’s en kamelenkarren rollen voorbij. Winkeliers en sjacheraars geven niet op. Vrouwen in prachtige sari’s halen boodschappen. Een manier van leven die met weinig middelen resulteert in felle schoonheid.


De machtige maharadjas en...

700.000 heures - 's Werelds eerste 'nomadische' hotel

Cambodja    2018   Bert Uyttenbroeck

700.000 heures is het geesteskind van Thierry Teyssier, bekend van Dar Ahlam, een wondermooie kasbah in een oase aan de voet van het Marokkaanse Atlas gebergte. 700.000 uur is de tijd die we gemiddeld op aarde doorbrengen. Teyssier creëerde zijn ‘members only’ nomadische reisconcept om de tijd niet zomaar voorbij te laten gaan, maar te vullen met onvergetelijke herinneringen.

Je bent te gast op...

close
close