Indonesië - Ontdekkingsreis per Buginese schoener

Indonesië Jozefien Heyse

Mocht je de bewoners van de vele eilanden in het oosten van de Indonesische archipel vragen naar de schepen die voor hun stranden aanleggen, dan liggen er onmiddellijk twee namen op ieders lippen: de Ombak Putih en de Katharina. Hun gracieuze verschijning maakt hen immers onmiddellijk herkenbaar. Meer dan gelijk welke andere Buginese schoener zijn zij een bekend gezicht tussen Bali en Papua en tussen Sulawesi en Savu. Tesamen hebben deze twee boten sinds hun tewaterlating meer dan een kwart miljoen zeemijlen afgelegd. Hun kapiteins en bemanning zijn experten in de afgelegen eilanden van Indonesië. Ze worden er overal hartelijk welkom geheten. Er zijn dan ook maar weinig baaien in dit deel van de wereld waar ze nog niet voor anker zijn gegaan ...

 

In de late jaren ’70 reisde een jonge Nederlander, Dick Bergsma, tijdens een sabbatsjaar met zijn echtgenote de wereld rond. In de Sunda Kelapa haven van Jakarta was het een intrigerend komen en gaan van honderden houten cargo zeilboten. De dokken één drukke gebeurtenis van laden en lossen. Omdat het jonge koppel had gepland de oversteek naar Sumatra te maken, wilden ze wel wat graag met een van die prachtige zeilboten mee. Veel liever dan in zo’n gewone overzet. Dus trokken ze de haven rond, op zoek naar een kapitein die hen voor een mooi bedrag wilde inschepen. Groot was hun verbazing toen de ene na de andere categoriek weigerde. ‘s Avonds vertelde de havenmeester Dick dat het Buginese bijgeloof waarschuwde om pas getrouwde koppeltjes mee aan boord te nemen. Het zou immers groot onheil veroorzaken. Toen zij de volgende ochtend terug in de haven kwamen, gaven Dick en Karin zich uit voor broer en zus. Het werd de eerste van vele memorabele reizen doorheen Indonesië. En onmiddellijk ook de start van een passie voor de Buginezen, hun schepen en hun gebruiken.

 

In 1985 startte Dick Bergsma met het aanbieden van zeilreizen per schoener in de Indonesisiche archipel. In 1994 vestigde hij zich met zijn familie in Bali. Hij biedt er sindsdien, met een zeer mooie eigen vloot, eigen kapiteins en bemanningen exploratie- en duikreizen naar de eilanden ten oosten van Bali aan.

 

De formule is zo eenvoudig dat ze bijzonder aantrekkelijk wordt. Je thuis-weg-van-huis is een ruim zeilschip. Het brengt je naar de mooiste afgelegen uithoekjes van de archipel. Binnenin heb je een comfortabele kabine met een ‘en suite’ badkamer. Wanneer het enigszins mogelijk is worden de zeshonderd vierkante meter zeilen van de schoener gehesen. Lange windstille periodes worden overbrugd met een krachtige motor. Een attente, maar zeer discrete crew zorgt voor elk detail. De grootste afstanden worden ‘s nachts overbrugd, terwijl je slaapt. De kapitein staat dan op de brug om uiteindelijk het anker uit te gooien in nog maar eens een schitterende baai of haven. Zo wordt je elke dag gewekt met een nieuwe verrassing!

 

Een typische reis Bali – Komodo – Flores neemt 7 dagen in beslag. Het kan ook korter, met een korte lokale vlucht in of uit, en is bovenal zeer goed combineerbaar met een verblijf op Bali of een rondreis door de rest van Indonesië. 

 

 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

India - Glamping op het Hornbill Festival van Nagaland

India    2017   Wiet Proesmans

In het Noordoosten van het continent India, grenzend aan Myanmar, ligt het mythische land van de Naga. Tussen eind november en midden december komen de 16 stammen van deze ooit beruchte krijgers samen om elkaar in vrede te ontmoeten. En om feest te vieren.

Het Hornbill Festival is een ideale gelegenheid om de geschiedenis, het heden en de rijke cultuur van...

Japan - Koken onder een rieten dak

Japan    2017

Een reis naar Japan is per definitie een culinaire belevenis. De toewijding waarmee een ‘simpele’ noedelsoep wordt bereid, is een belevenis. De schijnbare eenvoud van een op houtskool gegrilde shitake paddenstoel zal je bijblijven. Het meesterschap van de Japanse chefs wordt van generatie op generatie doorgegeven, en is ongeëvenaard.

Ook zelf koken is een heerlijke belevenis. Ten oosten van Nara restaureerde...

Laos - De mooiste watervallen

Andere... (Azië)    2017   Céline Beels

Laos is vooral gekend omwille van Luang Prabang. Terecht, want Luang Prabang is een bijzonder stadje. Maar de schoonheid van Laos zit ‘m ook in de natuur. Het land heeft een aantal prachtige watervallen.  Nabij Luang Prubang vind je de Kuang Si watervallen. Een wandeltocht met een korte klim naar boven gaat langs turquoise kleurige waterpoelen waar je in kunt...

close
close