Iran - Mensen en indrukken

Iran Bert Uyttenbroeck

Alcohol is verboden in Iran. Er zijn dan ook geen bars. Wel vind je er overal ‘tchaikhane’, of theehuizen. Noem het de Iraanse variant van het dorpscafé bij ons. Een samovar houdt het water kokend, gans de dag lang. De mannen zoeken er vertier in het genieten van een thee, terwijl ze de ‘chicha’ roken. Het ritme van de thee, het doorgeven van de pijp, de verhalen, en de stiltes … zij maken er het ritme van de dag.

In Tabriz, de belangrijkste stad in het noorden van Iran, is de bazar het kloppende hart van de stad. De bekende reiziger Nicolas Bouvier zat hier ooit door de winter gevangen. Temperaturen van -15°C zijn hier geen uitzondering. Ook ik ben er niet aan ontsnapt.

Gelukkig is er de thee. Het eerste traditionele teken van gastvrijheid. En gastvrij zijn ze in Iran. Gastvrij, eerlijk en zachtmoedig. Met een soort van ‘rietje’ wordt je kopje zoet gemaakt. En daarmee ook het gesprek en de ambiance.

Voor de indrukwekkende oude ruïnes van Persepolis ontmoet ik enkele jongeren uit Teheran. Ze poseren graag voor mijn camera.

Je kan je ook de oren laten uitwassen door een kameel. Mijn gids en ik hebben veel gelachen.

Ook in Yazd en Shiraz is het koud. Ik laat de taxi wat extra toertjes rijden. Al rijdend geraken we aan de praat, en ik opgewarmd. Van chauffeurs hoor je altijd de laatste nieuwtjes. Die van Shiraz vertelt me graag hoe je op het oude dak van de moskee van Shiraz kan geraken. Gewoon even aan de wachtpost vragen. De wirwar van alkoven, maar vooral het uitzicht is onvergetelijk. Nadien trakteer ik hem graag op een heerlijke, copieuze maaltijd. In Iran eet je als geen ander.

 

Tekst en foto’s : Nicolas Pernot – Fotograaf en nomadisch wereldburger

 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Abu Dhabi - Louvre Museum, een schrijn voor de kunst

Abu Dhabi    2018   Jozefien Heyse

Het Louvre Abu Dhabi rijst op als een hemelse koepel, zwevend over een futuristisch dorp dat drijft boven de Arabische Golf.

De wereldvermaarde architect Jean Nouvel slaagde erin een schitterend schrijn voor kunst te creëren, dat niemand onbewogen laat.  De duizenden uitsparingen in de oneindige koepel zorgen voor een voortdurend lichtspel.

De bezoeker wordt door deze inspirerende omgeving voorbereid op de bijzondere...

Dubai - 2020 is nabij

Dubai    2017

‘DUBAI 2020’. Net zoals deze ronde getallen knallen,  is het oliestaatje zich in ongezien tempo aan het klaar stomen om zelf ook te  knallen, tijdens de volgende WereldExpo -‘Dubai 2020’. Hotels schieten er als paddenstoelen uit de grond, eilanden worden gebaggerd, wereldrecords worden gebroken, technologieën worden uitgevonden. ‘Connecting Minds – Creating the future’ is niet voor niets de slogan van...

Jordanië - Een Hasjemitisch koninkrijk

Jordanië    2017   Valerie Van de Peer

• 11-daagse onderdompeling in Arabische exotiek
• Kasteelruïnes, verloren steden en op thee bij bedoeïenen
• Wandelen of fietsen door wadi’s en woestijnen

In het hart van het Midden-Oosten terugkeren naar de wortels van onze geschiedenis: langs kasteelruïnes en forten van de kruisvaarders naar Jezus' doopplaats en de Heilige berg. Het groene en heuvelachtige noorden herbergt één van de best bewaarde Romeinse sites in het...

close
close