Mexico - Het authentieke Oaxaca

Mexico Jozefien Heyse

Oaxaca, hoofdplaats van de gelijknamige Mexicaanse deelstaat, is het perfecte startpunt voor de ontdekking van de regio.  Vanuit ons lieflijke hotelletje slenteren we door het levendige en charmante historische centrum en vergapen ons aan indrukwekkende koloniale gebouwen en wandelstraten met kleurrijke gevels.  Over de geschiedenis en het belang van de stad vernemen we alles van Florencio, een gids uit de duizend.

 

Het is de bakermat van de Zapoteken, een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Mexico.  Getuige daarvan is de grote archeologische site van Monte Albán.  Als eerste echte kennismaking met het oude Mexico kan dit tellen!  Gids Florencio neemt ons mee en vertelt honderduit over het leven van de Zapoteken en hun eeuwenoude gebruiken.  Zijn hartige manier van vertellen zorgt ervoor dat we aan zijn lippen hangen.  We laten ons gewillig imponeren door de balspelarena, de tempels, platformen en trappen rondom het immense centrale plein, dit alles boven op een heuvel van waar we het omliggende landschap langzaam in ons opnemen.

 

De omgeving van Oaxaca staat bekend om zijn ambachten. Op zondag moeten we in Tlacolula zijn.  Dan vindt er een grote markt plaats waar jong en oud uit de wijde omgeving naar afzakt.  We worden overweldigd door de kleurrijke uiteenlopende producten: van textiel over groenten en fruit, kledij, huishoudbenodigdheden tot levende kippen en kalkoenen.  Oude besjes met typische klederdracht contrasteren met in jeans en t-shirt gehulde jeugd.  Hoe het textiel dat op de markt verkocht wordt tot stand komt, vernemen we bij de familie Ruiz.  Zij bezitten een kleinschalige weverij waar ze ons ontvangen.  De oude oma verwelkomt ons op de traditionele manier met kaarsen bij het altaar.  Het is waarlijk een aangrijpend gebeuren dat niemand onbewogen laat; we hebben moeite om de ogen droog te houden.  Een lunch met huisbereide tamales (gerecht gestoomd in maïs- of bananenbladeren) sluit het bezoek af.

 

Terwijl boven ons de hemelsluizen opengaan en een onweer zorgt voor een klank- en lichtspel, schotelt de beroemde chef Alejandro Ruiz ons een klassemaaltijd voor op het overdekte dakterras van toprestaurant Casa Oaxaca.  Het is een must voor de culinaire liefhebber;  onze smaakpapillen worden verwend met hemelse creaties.

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Brazilië - 700.000 Heures in Lençóis Maranhenses

Brazilië    2019   Bert Uyttenbroeck

Van 26 juni tot 12 november 2019 strijkt 700.000 heures neer in Brazilië. En meer bepaald in de machtige streek rond Lençóis Maranhenses. Lençóis is wat ons betreft een van de mooiste plekken in Brazilië , zo niet op aarde! De blauw-groene lagunes in de spierwitte duinen zijn pure poëzie. 

Voor de eerste twee nachten richt Thierry Teyssier een huis in...

Chili - Logeren met zicht op Volcan Villaricca

Chili    2019

Chili is een land van contrasten. Het bekendst zijn de Atacama woestijn in het noorden, de gletsjers en grillige bergen van het zuiden en de heerlijke wijngebieden rondom Santiago de Chile. Vaak vergeten is het prachtige Lake District in midden Chili. Dit onmetelijke landschap met meren, bossen, bergen en vulkanen is een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers! Je kan er hiken,...

Patagonië - Cruise naar het einde van de wereld

Chili    2018   Céline Beels

Verken met de expeditieschepen van rederij Australis het 'einde van de wereld'– het fascinerende fjordengebied van Patagonië en Vuurland. Deze onvergetelijke cruise voert je door de Straat van Magellaan en het Beaglekanaal, om uiteindelijk de mythische Kaap Hoorn, toegangspoort tot Antarctica, te ronden.

Tijdens korte excursies ervaar je de indrukwekkende natuur van Vuurland van dichterbij. Zodiacs brengen je tot binnen de...

close
close