Myanmar - Begeesterend Bagan

Andere... (Azië) Jozefien Heyse

Draai het of keer het, Bagan blijft een magische plek, zelfs ondanks zijn ietwat toeristisch karakter. In een zee van groen in het hart van Myanmar vind je er meer dan 3000 tempels en pagoda’s. Het zicht bij zonsopgang beneemt je de adem en maakt je warm om het hart.

Spijtig van de 10 dollar entreegeld die elke bezoeker verplicht aan de regering moet betalen. Het is een bittere pil, omdat tot op heden nog altijd niemand weet naar wie of waar dit geld gaat. Desondanks blijft Bagan een must-see waar je beter genoeg tijd voor uittrekt. Het klimaat is hier minder vochtig dan aan de kust, aangenamer en er zijn mooie hotels waar je zelfs eens een dagje aan het zwembad lekker kunt nietsdoen. De mensen zijn hier ook zeer vriendelijk, zelfs de verkoopstertjes met spulletjes aan de tempels die wel eens gedurfd aan je mouw durven trekken.

Bagan, dat zijn duizenden tempels en pagodes. Van de immense en beroemde Shwesandaw Pagoda die iedereen voor zonsondergang beklimt om dat ene cliché landschap met zonsondergang fotootje te hebben. Tot de onbekende, kleine tempels waar je gegarandeerd de enige bezoeker bent, zelfs met zonsondergang.

Sommige reizigers bezoeken de tempels in grote bussen, in kleine bussen, met de taxi of met de paardenkar. Maar wij trekken er op uit met de fiets, gewoon gehuurd via het hotel. We slalommen langs hete, stoffige zandweggetjes tussen het groen en de rijstplantages van de ene tempel naar de andere. Gelukkig hebben we een hoed met brede rand en genoeg water meegebracht. En hoeven we hier morgen ook niet meteen weer weg. Echt genieten van de omgeving, de vista’s en de sfeer.

Vandaag hebben we een afspraak met de luchtballon. We worden opgehaald aan het hotel in vintage busjes die ons bij het krieken van de dag naar een plek te brengen waar de warme luchtballonnen opgaan. Een kop koffie, een briefing en vlak voor zonsopgang Bagan vanuit de lucht. Een magisch en sensationeel uitzicht, eentje dat meer dan 10 dollar waard is!

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

China - De Tibetaanse hoogvlakte van Hoh Xil

China    2018   Wiet Proesmans

• 7-daagse privé expeditie over de Tibetaanse hoogvlakten
• Uitgestrekte grasvlaktes, ruwe landschappen, hartelijke nomaden
• Levende Boeddhas en kloosters


Met een gemiddelde hoogte van meer dan 4000 meter is deze reis door de provincie Qinghai de ultieme Tibet reis. In de loop van zes dagen stijg je geleidelijk naar het Tibetaanse plateau om uiteindelijk Hoh Xil te bereiken. Deze door UNESCO erkende regio staat...

Thailand - Glamping in de Gouden Driehoek

Thailand    2017

Wanneer je per boot de jungle doorkruist en aankomt bij het Four Seasons Chiang Rai Tented Camp, waan je je snel in een andere wereld. Het kamp ligt verstopt in de befaamde Gouden Driehoek, in Noord-Thailand.  Op een prachtig domein staan 15 glamoureuze tenten, die het comfort bieden die je van Four Seasons verwacht. De tenten kijken uit op de...

India - Glamping op het Hornbill Festival van Nagaland

India    2017   Wiet Proesmans

In het Noordoosten van het continent India, grenzend aan Myanmar, ligt het mythische land van de Naga. Tussen eind november en midden december komen de 16 stammen van deze ooit beruchte krijgers samen om elkaar in vrede te ontmoeten. En om feest te vieren.

Het Hornbill Festival is een ideale gelegenheid om de geschiedenis, het heden en de rijke cultuur van...

close
close