Paaseiland - Een groot mooi mysterie

Paaseiland Bert Uyttenbroeck

Als er één soort mysteries is dat in de loop van de menselijke geschiedenis blijft fascineren dan zijn het wel de Verdwenen Beschavingen. Denk maar aan Egypte, het Romeinse Rijk of de Azteken. Maar er is er één die nog meer tot de verbeelding spreekt: het Paaseiland.

 

Bijna duizend reusachtige beelden liggen verspreid over het eiland: omgevallen of heropgericht, half bedolven of deels uitgehakt. Zij vormen het stille bewijs van wat ooit een belangrijke beschaving was. Hoe deze is ontstaan, maar vooral waarom ze is verdwenen, is nog steeds een raadsel. Kapte de groeiende bevolking in snel tempo alle bomen en soupeerde ze zo haar natuurlijke rijkdommen op? Een andere hypothese stelt dat de exploderende rattenpopulatie de zaden van de bomen volledig opat? Of ligt een combinatie van beide hypothesen aan de basis van het tragische lot van de Paaseilanders? Wat dachten de bewoners trouwens toen zij de laatste palmboom kapten? Wie zal het zeggen?

 

Dirk Huyge, archeoloog voor de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel:

“Het is onvoorstelbaar hoe de mens op zo'n piepklein godvergeten eiland een dergelijk monumentaal patrimonium heeft tot stand gebracht. De bevolking was er volledig geïsoleerd van de rest van de wereld. Zij hadden alleen toegang tot uiterst primitieve middelen als hout en stenen bijlen. Zelfs na een eeuw onderzoek blijft het een mysterie. Hoe verplaatste men deze immense beelden? Het Paaseiland is een ode aan de menselijke creativiteit en inventiviteit”  (Bron: Wonder boven wonder in De Standaard, donderdag 5 juli 2007)

 

Rapa Nui of het Paaseiland ligt op vijf uur vliegen van het Chileense moederland. De rotsige kustlijn is er fascinerend ruw met enkele prachtig witte zandstrandjes. De liefelijk glooiende heuvelruggen zijn van vulkanische oorsprong. De talrijke unieke beelden, verspreid over het ganse eiland, laten zich prettig verkennen te voet, per auto of te paard. Als logement is er voor elk wat wils. Je kan intiem logeren op kamers bij de lokale bevolking. Het Explora Rapa Nui biedt sinds 2007 een prachtige en erg luxueuze uitvalsbasis. 

 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Nieuw-Zeeland - Hollyford track

Nieuw-Zeeland    2017   Fabienne Mareel

De spectaculaire en afgelegen Hollyford Valley is gelegen in het Fiordland National Park op het Zuidereiland. Het Fiordland National Park is het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland. Naast een overweldigende wildernis herbergt deze vallei een rijke geschiedenis.

Gedurende 3 dagen ga je op pad met een kleine groep en een ervaren lokale gids die je laat kennismaken met de diversiteit van...

Australië - Kakadoo NP vanuit Bamurru Plains

Australië    2017

“At Bamurru Plains you are not just a spectator where you simply take photos of a magnificent landscape. Guests get to touch, smell, visualize and hear the stories of the environment so that they can take away knowledge as well.” – John Cooper, manager & guide

Bamurru Plains is een van de top ervaringen tijdens een rondreis door Noord-Australië. De lodge ligt...

Frans Polynesië - Moorea, een stukje paradijs in de Stille Oceaan

Frans Polynesië    2017   Céline Beels

Al weken miezerig weer in België, je zou voor minder wegdromen. Vandaag brengt dat wegdromen me bij een klein paradijs waar ik exact een jaar geleden was: Moorea.

Moo-wat? Een eiland in het midden van de Stille Oceaan, behorend tot Frans-Polynesië. Wellicht beter bekend is grote broer Tahiti. De perfecte stop voor onze vlucht tussen Nieuw-Zeeland en Chili. Beetje wild idee...

close
close