Vanuatu - De meest happy plek op de wereld

Vanuatu Jozefien Heyse

Vanuatu maakt veel mensen happy en niet alleen reizigers die voor de eerste keer de ultrablauwe lagunes van deze eilandengroep aanschouwen. Lonely Planet riep dit jaar deze archipel uit tot een van de happiest places in de wereld. In 2006 werd Vanuatu ook door de Happy Planet Index tot de gelukzaligste plek in de wereld uitgeroepen. Deze lijst wordt door de New Economics Foundation en Friends of the Earth samengesteld. Uitkomst was dat Vanuatu de nummer een plek verdient omdat de bevolking, van iets meer dan 200.000 inwoners, over het algemeen gelukkig is, gemiddeld 70 jaar oud wordt en weinig schade aan de planeet toebrengt. Small footprint, big smile.

Lijstjes zijn ook maar lijstjes, maar er is inderdaad iets met deze bestemming. Het is ongewoon dat in de Pacific de lokale bevolking zo goedlachs en vriendelijk is. Iemand vertelde me dat Papoea-Nieuw-Guinea vijftig jaar geleden ook zo was tot Australië het uitmolk en corrupt, verbitterd en triest achterliet. Een andere reiziger die juist Samoa bezocht, vertelt dat de bevolking ook vriendelijk is maar dat het er een pak minder schoon en vooral onverzorgder uitziet. Fiji en Frans-Polynesië ontdekten het massatoerisme en dat voel je direct (in de portefeuille). In Vanuatu is een toerist (nog) geen wandelend dollarteken.

Natuurlijk is niet alles perfect. De inwoners hebben ook hun kopzorgen ondanks de jolige “Merry Krismas” sfeer. Lage lonen bijvoorbeeld, terwijl het leven er niet erg goedkoop is. De Au Bon Marche supermarkt toont prijzen die gelijk of zelfs hoger liggen dan bij ons. En dat terwijl het meisje aan de kassa 300 euro per maand verdient. Zij zal haar proviand eerder op de markt kopen en niet hier. En toch maken de bewoners hun probleem hier niet tot jouw probleem.

Als toerist is het enige probleem dat je je onverbiddelijk aan de beruchte Island Time moet aanpassen. Is het vandaag niet dan lukt het morgen wel. Een vlucht wordt zomaar geannuleerd en een paar uur later komt het vliegtuig gezapig afgevlogen alsof er niks aan de hand is. Op tijd komen voor een afspraak, is hier ongehoord. Er wordt niet gestapt maar gesloft. Na elke inspanning komt een hoognodig dutje.

Stressen doe je hier beter niet. Relaxen, je humor bewaren en glimlachen wel. Maar dat is nu net vakantie vieren, of niet?

Vanuatu maakt deel uit van Melanesië en ligt ten oosten van Australië. Je bereikt de eilandengroep dan ook het makkelijkst via Australië. Het vraagt dus wel even 'reizen' om deze mooie bestemming te bereiken.

 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Australië - Kakadoo NP vanuit Bamurru Plains

Australië    2017   Wiet Proesmans

“At Bamurru Plains you are not just a spectator where you simply take photos of a magnificent landscape. Guests get to touch, smell, visualize and hear the stories of the environment so that they can take away knowledge as well.” – John Cooper, manager & guide

Bamurru Plains is een van de top ervaringen tijdens een rondreis door Noord-Australië. De lodge ligt...

Frans Polynesië - Moorea, een stukje paradijs in de Stille Oceaan

Frans Polynesië    2017

Al weken miezerig weer in België, je zou voor minder wegdromen. Vandaag brengt dat wegdromen me bij een klein paradijs waar ik exact een jaar geleden was: Moorea.

Moo-wat? Een eiland in het midden van de Stille Oceaan, behorend tot Frans-Polynesië. Wellicht beter bekend is grote broer Tahiti. De perfecte stop voor onze vlucht tussen Nieuw-Zeeland en Chili. Beetje wild idee...

Australië - 18-daagse huwelijksreis

Australië    2017   Wiet Proesmans

• 18 daagse gevarieerde huwelijksreis in kleinschalige top lodges
• Australische safari in het Kakadu National Park
• Geniet nog na met zon, zee, strand op Lord Howe Island

Het is een hele eer dat je ons jouw huwelijksreis toevertrouwt. Daarom bedachten we een bijzondere mix van enkele Australische top locaties. Je start met onverwachte tropische natuur en wildlife in de Bamurru Plains....

close
close