Iran - Art Travel reis 2015, een impressie

Iran Peter L'hoëst

Een groep van 11 met een Vlaamse begeleider/gids, een Iraanse gids (archeoloog & docent Schone Kunsten aan de universiteit van Isfahan), een comfortabele bus met privéchauffeur én begeleider. Tien dagen lang ontvouwde Iran zich in al zijn diversiteit: sjiitische moskeeën, Armeense kathedralen, joodse synagoges, en zoroastrische vuurtempels.

De hoofdstad Teheran vormde met zijn vele musea en artefacten een ideale voorbereiding voor de bezoeken aan de archeologische sites die later volgden. Voor het eerst sinds de revolutie van 1979 toonde het Museum voor Hedendaagse Kunst werken die het depot niet meer verlaten hadden: Monet, Matisse, Van Gogh, Warhol, Bacon, Lichtenstein... Indrukwekkend.

De mooiste parel op deze reis was ongetwijfeld Isfahan. Deze voormalige hoofdstad ademt nog de grandeur van weleer. Vanuit verfijnde paleizen keken notabelen naar het polospel op het majestueuze centrale plein, om even later in een van de prachtig betegelde moskeeën te gaan bidden. Al even kleurrijk waren de verrassend goed bewaarde muurschilderingen in de Armeense Vank-katheraal. Heel uitzonderlijk mochten we ook de eredienst in een synagoge bijwonen. De inwendige mens werd ook niet vergeten, met als favoriet een familierestaurantje waar moeder in de potten roerde. Recepten werden gedeeld, en gerechten vinden nu misschien hun weg naar de Vlaamse tafels.

Op weg naar de woestijnstad Yazd regen de weidse landschappen zich aan elkaar. De schitterende natuur biedt voor trekkers onverwachte mogelijkheden. Wij gingen echter naar de zogenoemde ‘torens der stilte’ waar de zoroasters ooit hun overledenen aan de gieren prijs gaven, een praktijk die vandaag verboden is. Het leven in deze woestijnstad is aangepast aan de hitte: half verzonken huizen, een scala aan windvangers, ijskelders en een enorm netwerk aan duizenden jaar oude ondergrondse kanalen. In een plaatselijk Huis van de Kracht woonden we de laatste avond een traditionele fitness-sessie bij.

Van Yazd ging het  verder zuidwaarts naar Shiraz. Onderweg trokken we naar Pasargade, de door Cyrus de Grote in 550 v.Chr. gestichte residentie. De warmte van het avondlijke Shiraz verwelkomde ons na de eerder frisse begindagen. Het bezoek aan het nabijgelegen Persepolis verliep de volgende dag onder een stralende zon. Voor deze ceremoniële hoofdstad van de Achaemenidische koningen uit 518 v.Chr. passen alleen maar superlatieven. Reusachtige gevleugelde stieren met mensenhoofden, adembenemende zuilen die griffioenen torsen, verfijnde reliëfs, ... In de omgeving lagen ook de hoog in de rotsen uitgehouwen koningsgraven geflankeerd door levensgrote bas-reliëfs.

Het gezellige Shiraz met zijn vele karavaanserails, badhuizen en theehuizen vormde een ideale afsluiter. Safraan, nouga en kruiden werden ingeslagen en verdwenen in de koffers richting Brussel. Tien intense dagen hadden een mooi en snel veranderend Iran laten zien. De contacten met de bevolking waren hartelijk. Wie nog mocht twijfelen: ga Iran ontdekken!

 

Met dank aan Catherine Eechaudt voor de foto's!

 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Dubai - Four Seasons at Jumeirah Beach

Dubai    2019   Jozefien Heyse

Wie er dit najaar nog op uit wil trekken, maar nog niet weet waarheen: Four Seasons Jumeirah Beach in Dubai - één van onze favoriete hotels in het Midden-Oosten- biedt een tijdelijke maar zeer interessante promo aan voor het najaar, waaronder de herfstvakantie.

Het hotel geniet een bevoorrechte ligging aan het strand van Jumeirah, op slechts een kwartiertje van Downtown Dubai...

Dubai - Bvlgari Resort, een juweel van een hotel

Dubai    2018

We brachtten eerder dit jaar een bezoek aan Bvlgari Dubai, volgens ons het absolute kroonjuweel van het ganse Arabische schiereiland. Met een ligging op een kunstmatig aangelegd stuk land in de vorm van een zeepaardje – Jumeirah Bay, een eigen yacht club met plaats voor 50 boten, zicht op de Arabische Golf aan de ene kant, en de skyline van...

Abu Dhabi - Louvre Museum, een schrijn voor de kunst

Abu Dhabi    2018   Jozefien Heyse

Het Louvre Abu Dhabi rijst op als een hemelse koepel, zwevend over een futuristisch dorp dat drijft boven de Arabische Golf.

De wereldvermaarde architect Jean Nouvel slaagde erin een schitterend schrijn voor kunst te creëren, dat niemand onbewogen laat.  De duizenden uitsparingen in de oneindige koepel zorgen voor een voortdurend lichtspel.

De bezoeker wordt door deze inspirerende omgeving voorbereid op de bijzondere...

close
close