Mozambique - De kleuren van de oceaan

Andere... (Afrika) Bert Uyttenbroeck

Nooit zag ik zo'n schitterende oceaankleuren als die van Mozambique. Elk moment van de dag, elke kleine plaats is weer anders. Al die kleurschakeringen zullen ons vergezellen, als het steeds voortrekkende verhaal van een Afrikaanse verteller, van Maputo in het zuiden, tot Vamizi in het noorden.

 

Mozambique werd 'ontdekt' in 1498 door Vasco da Gama. Na een periode van harde onderdrukking ten tijde van de Portugese kolonisator, werd het land (pas) in 1975 onafhankelijk. Wat volgde was een bloedige burgeroorlog, een verschrikking voor de bevolking. De oorlog duurde tot begin de jaren '90 en het hoeft geen betoog dat bij het ingaan van de vrede, de economie volledig ten gronde was gericht.

 

Nu, na zo'n 20 jaar vrede, herademt Mozambique. Buitenlandse investeerders vinden hun weg terug, het toerisme sijpelt er met mondjesmaat binnen. Snel kan die evolutie niet gaan, want veel faciliteiten zijn nog niet 'up to the standard'.

 

Het binnenland van Mozambique is nog volop in revalidatie. Zo is de wildsituatie in de nationale parken van Limpopo, Gorongosa en Niassa niet vergelijkbaar met de weelde van de omliggende landen als Botswana, Zuid-Afrika, Zambia en zelfs Zimbabwe. Het wild werd er immers in grote getale gestroopt en herstelt zich maar moeizaam. Accomodaties dienen vanuit het niets te worden herbouwd.

 

Gelukkig heeft Mozambique een godengeschenk meegekregen.  De sfeer langs de vele honderden kilometers lange kust is gewoonweg magisch. Wij vonden er de koloniale stadjes van Ibo Island en Ilha de Moçambique - beide Unesco Werelderfgoed. De lokale marktjes zijn Afrique pur Sang. Vrouwen en kinderen maken een gezellige drukte in de ochtend terwijl ze wachten op de vissers die hun prauwen de haven binnenvoeren. De tijd lijkt er stil te staan.

 

De vele eilanden voor de kust zijn een paradijs voor zoekers van rust en ongerepte stranden. De accomodatie varieert van zeer persoonlijk kleinschalig met homemade mango confituur tot de absolute wereldtop. Zelden heb ik me zo in de watten gelegd gevoeld. Voeten in het hagelwitte zand, een frisse cocktail bij de hand, wachtend op de kok die de heerlijkste gerechten voor ons tovert met de vangst van de dag - kreeft, octopus, ...

 

Mozambique is tot op heden vooral bekend bij duikers en snorkelaars. En met rede. Rond Tofo vind je bijvoorbeeld Walsvishaaien en Mantaroggen met spanwijdtes van wel 7 meter! In het noorden, bij Vamizi, word je tijdens het snorkelen vergezeld door zeeschildpadden.

 

Wanneer we de laatste avond genieten van een tochtje met de dhow, zijn de kruiden uit India en de Malediven niet veraf. De dagelijkse beslommeringen van kantoor daarentegen ...

 

Beste reistijd: Mei tot midden oktober.

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Gabon - Ongerept wildlife paradijs

Andere... (Afrika)    2022   Valerie Van de Peer

• Voor de ervaren Afrika reiziger
• Primair regenwoud, grassavannes, lagunes, mangroves en ruwe stranden
• Unieke ontmoetingen met gorilla’s, bosolifanten en mandrils

 

Gabon is ongerept, met een uitzonderlijke natuurlijke rijkdom. Toerisme staat er nog in z’n kinderschoenen en de staat van de wegen is precair. Een groot deel van het traject verloopt daarom met de trein, c’est la vraie aventure!

 

Nog meer dan in andere Afrikaanse...

Marokko - Exotische reis op een boogscheut van Brussel

Marokko    2022

Onvoorstelbaar hoe je na een korte vlucht van een viertal uur in een totaal andere wereld terecht komt. Marrakech is nog altijd een supertof startpunt voor je rondreis, ondanks dat de stad zich de laatste jaren wat liet meevaren op de stroom van het opkomend toerisme. Verblijf er in een luxueus hotel of in een charmante riad. Het aanbod is eindeloos. Laat...

Kaapverdië - Je moet het gevoeld hebben

Andere... (Afrika)    2021   Sophie De Craene

Tien unieke eilanden, omringd door het diepblauwe water van de Atlantische Oceaan. Allemaal totaal verschillend van karakter. Dat is Kaapverdië. Een lesje in nederigheid, maar evenzeer levensvreugde. Hier ga je terug naar de essentie, naar wat echt telt in het leven. Tot twee decennia terug deelde de archipel samen met Haïti, het trieste record van armste land ter wereld. Door verbeterde...

close
close