Paaseiland - Een groot mooi mysterie

Paaseiland Bert Uyttenbroeck

Als er één soort mysteries is dat in de loop van de menselijke geschiedenis blijft fascineren dan zijn het wel de Verdwenen Beschavingen. Denk maar aan Egypte, het Romeinse Rijk of de Azteken. Maar er is er één die nog meer tot de verbeelding spreekt: het Paaseiland.

 

Bijna duizend reusachtige beelden liggen verspreid over het eiland: omgevallen of heropgericht, half bedolven of deels uitgehakt. Zij vormen het stille bewijs van wat ooit een belangrijke beschaving was. Hoe deze is ontstaan, maar vooral waarom ze is verdwenen, is nog steeds een raadsel. Kapte de groeiende bevolking in snel tempo alle bomen en soupeerde ze zo haar natuurlijke rijkdommen op? Een andere hypothese stelt dat de exploderende rattenpopulatie de zaden van de bomen volledig opat? Of ligt een combinatie van beide hypothesen aan de basis van het tragische lot van de Paaseilanders? Wat dachten de bewoners trouwens toen zij de laatste palmboom kapten? Wie zal het zeggen?

 

Dirk Huyge, archeoloog voor de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel:

“Het is onvoorstelbaar hoe de mens op zo'n piepklein godvergeten eiland een dergelijk monumentaal patrimonium heeft tot stand gebracht. De bevolking was er volledig geïsoleerd van de rest van de wereld. Zij hadden alleen toegang tot uiterst primitieve middelen als hout en stenen bijlen. Zelfs na een eeuw onderzoek blijft het een mysterie. Hoe verplaatste men deze immense beelden? Het Paaseiland is een ode aan de menselijke creativiteit en inventiviteit”  (Bron: Wonder boven wonder in De Standaard, donderdag 5 juli 2007)

 

Rapa Nui of het Paaseiland ligt op vijf uur vliegen van het Chileense moederland. De rotsige kustlijn is er fascinerend ruw met enkele prachtig witte zandstrandjes. De liefelijk glooiende heuvelruggen zijn van vulkanische oorsprong. De talrijke unieke beelden, verspreid over het ganse eiland, laten zich prettig verkennen te voet, per auto of te paard. Als logement is er voor elk wat wils. Je kan intiem logeren op kamers bij de lokale bevolking. Het Explora Rapa Nui biedt sinds 2007 een prachtige en erg luxueuze uitvalsbasis. 

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Nieuw-Zeeland - Daar wil je tijd voor maken

Nieuw-Zeeland    2022   Aline Temmerman-Uyttenbroeck

• Uitgebreide rondreis
• Eilandjes en vulkanen in het Noordereiland
• Bergen, fjorden en plattelandsleven in het Zuidereiland

 

Nieuw-Zeeland, het staat op de ‘wishlist’ van menig reiziger. Adembenemend mooie natuur, prachtig uitgestrekte stranden, een boeiende Maori cultuur… Het land van de Kiwi’s heeft voor elk wat wils.

Deze uitgebreide rondreis door Nieuw-Zeeland is er voor wie meer tijd in Nieuw-Zeeland kan doorbrengen, je bent 3 weken...

Companie du Ponant - De Lapérouse

Australië    2018

De ‘Lapérouse’ is in alle opzichten een parel te noemen. Het is het eerste boutique cruiseschip van vijf die Compagnie du Ponant de komende vijf jaar te water zal laten.

Lapérouse weet te verrassen door het enorme ruimtelijke gevoel, een zeer doordachte inrichting met duurzame materialen en oog voor detail. Wat dit schip zo uniek maakt, zijn de infinity pool, de...

Australië - Maria Island Walk

Australië    2017   Wiet Proesmans

Net buiten de oostkust van Tasmanië ligt het mooie Maria Island.  Dit spectaculaire eiland ademt niet alleen rust, het is bovendien uniek door de combinatie van haar natuurlijke schoonheid en zeldzame fauna en flora. Naast deze spectaculaire landschappen maak je ook kennis met talrijke getuigenissen uit de geschiedenis door o.a. het bezoek aan de historische nederzetting Darlington.

Vier dagen lang wandel je...

close
close