Myanmar - Teakhouten tempels en beetle nuts

Andere... (Azië) Jozefien Heyse

Myanmar wordt wel eens het land van de gouden tempels genoemd. Duizenden stupa’s, pagoda’s, kloosters, grote en kleine Boeddha’s, echt goud, bladgoud, goudkleurige verf,… Je snapt snel waarom dit land deze titel waardig is. In het begin is alles prachtig en krijg je niet genoeg van de overdaad aan goud en tempels. Maar soms krijg je als reiziger last van tempelmoeheid. Teveel goud, teveel bling bling, teveel van het goede. Hier is een tip om er nog tijdens je reis vanaf te geraken.

Een tempel die bijna geen goud heeft en die absoluut niet te missen is, is de Shwenandaw Kyaung tempel in Mandalay. Dit fraaie gebouw is compleet uit teakhout opgetrokken en dateert uit de 19de eeuw. Het is een compacte tempel waar je kunt slalommen tussen de binnenvertrekken en de gaanderijen rond het gebouw. De versieringen in houtsnijwerk zijn uniek. Slangen en draken, mythische dieren, bloemen en wijnranken,… Bewonder de deuren die zowel langs buiten als binnen versierd zijn en die het licht met mondjesmaat binnenlaten in de donkere vertrekken.

Aan de overkant van de tempel vind je een van die typische winkeltjes waar je frisdrank kunt kopen. De locals en zelfs de monniken kopen er liever beetle nut. De dame van het kraampje prepareert ze zorgvuldig, wat blad, tabak, zoetigheid, wat zuur,… Probeer het eens! Beetle nut geeft een zekere kick, een beetje zoals het drinken van sterke koffie of Red Bull. Het nadeel is dat bij veelvuldig gebruik je tanden rood verkleuren en dat het goedje, wanneer het uitgespuwd wordt, een rode en onsmakelijke kleur op de grond nalaat. Maar dat laten de meeste Birmanen niet aan hun hart komen. Tempels en beetle noten, daar krijgen zij alvast nooit genoeg van.

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

China - De Tibetaanse hoogvlakte van Hoh Xil

China    2018   Wiet Proesmans

• 7-daagse privé expeditie over de Tibetaanse hoogvlakten
• Uitgestrekte grasvlaktes, ruwe landschappen, hartelijke nomaden
• Levende Boeddhas en kloosters


Met een gemiddelde hoogte van meer dan 4000 meter is deze reis door de provincie Qinghai de ultieme Tibet reis. In de loop van zes dagen stijg je geleidelijk naar het Tibetaanse plateau om uiteindelijk Hoh Xil te bereiken. Deze door UNESCO erkende regio staat...

Thailand - Glamping in de Gouden Driehoek

Thailand    2017

Wanneer je per boot de jungle doorkruist en aankomt bij het Four Seasons Chiang Rai Tented Camp, waan je je snel in een andere wereld. Het kamp ligt verstopt in de befaamde Gouden Driehoek, in Noord-Thailand.  Op een prachtig domein staan 15 glamoureuze tenten, die het comfort bieden die je van Four Seasons verwacht. De tenten kijken uit op de...

India - Glamping op het Hornbill Festival van Nagaland

India    2017   Wiet Proesmans

In het Noordoosten van het continent India, grenzend aan Myanmar, ligt het mythische land van de Naga. Tussen eind november en midden december komen de 16 stammen van deze ooit beruchte krijgers samen om elkaar in vrede te ontmoeten. En om feest te vieren.

Het Hornbill Festival is een ideale gelegenheid om de geschiedenis, het heden en de rijke cultuur van...

close
close