Myanmar - Teakhouten tempels en beetle nuts

Andere... (Azië) Jozefien Heyse

Myanmar wordt wel eens het land van de gouden tempels genoemd. Duizenden stupa’s, pagoda’s, kloosters, grote en kleine Boeddha’s, echt goud, bladgoud, goudkleurige verf,… Je snapt snel waarom dit land deze titel waardig is. In het begin is alles prachtig en krijg je niet genoeg van de overdaad aan goud en tempels. Maar soms krijg je als reiziger last van tempelmoeheid. Teveel goud, teveel bling bling, teveel van het goede. Hier is een tip om er nog tijdens je reis vanaf te geraken.

Een tempel die bijna geen goud heeft en die absoluut niet te missen is, is de Shwenandaw Kyaung tempel in Mandalay. Dit fraaie gebouw is compleet uit teakhout opgetrokken en dateert uit de 19de eeuw. Het is een compacte tempel waar je kunt slalommen tussen de binnenvertrekken en de gaanderijen rond het gebouw. De versieringen in houtsnijwerk zijn uniek. Slangen en draken, mythische dieren, bloemen en wijnranken,… Bewonder de deuren die zowel langs buiten als binnen versierd zijn en die het licht met mondjesmaat binnenlaten in de donkere vertrekken.

Aan de overkant van de tempel vind je een van die typische winkeltjes waar je frisdrank kunt kopen. De locals en zelfs de monniken kopen er liever beetle nut. De dame van het kraampje prepareert ze zorgvuldig, wat blad, tabak, zoetigheid, wat zuur,… Probeer het eens! Beetle nut geeft een zekere kick, een beetje zoals het drinken van sterke koffie of Red Bull. Het nadeel is dat bij veelvuldig gebruik je tanden rood verkleuren en dat het goedje, wanneer het uitgespuwd wordt, een rode en onsmakelijke kleur op de grond nalaat. Maar dat laten de meeste Birmanen niet aan hun hart komen. Tempels en beetle noten, daar krijgen zij alvast nooit genoeg van.

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Laos - De mooiste watervallen

Andere... (Azië)    2017   Céline Beels

Laos is vooral gekend omwille van Luang Prabang. Terecht, want Luang Prabang is een bijzonder stadje. Maar de schoonheid van Laos zit ‘m ook in de natuur. Het land heeft een aantal prachtige watervallen.  Nabij Luang Prubang vind je de Kuang Si watervallen. Een wandeltocht met een korte klim naar boven gaat langs turquoise kleurige waterpoelen waar je in kunt...

Georgië - Overheerlijke self drive

Andere... (Azië)    2017

Georgië blijft voor velen een mysterieus land. Toch is het verrassend dichtbij en blijkt er heel wat te beleven.  Over een relatief kleine oppervlakte vind je een grote variëteit aan prachtige landschappen.  Gaande van een vruchtbare wijnstreek, een indrukwekkend hooggebergte, een lager gelegen landbouwlandschap, tot tropische wouden en een korte kustlijn.  

Een Landrover blijkt onze ideale reisgenoot. Enkel met een...

Kamchatka - Een woest natuurparadijs

Kamchatka    2017   Bert Uyttenbroeck

In het noordoosten van Siberië bevindt zich het schiereiland Kamchatka. Een paradijs bezaaid met besneeuwde vulkanen.  De weinige bewoners baden er zich in warme rivieren, gadegeslagen door de grootste berenpopulatie ter wereld.

Kamchatka is een paradijs voor geologen en liefhebbers van fauna en flora. Je vindt er 30 actieve vulkanen en er komen meer dan 1.200 plantensoorten en 240 vogelsoorten voor....

close
close