Argentinië - Off the beaten track Chaco en Iberá

Argentinië Bert Uyttenbroeck

• Natuurparadijs in Noord-Oost Argentinië
• Verzorgd kamperen in het wilde Chaco
• Iberá wetlands verkennen te voet, te paard en per boot


Je reis in het Noordoosten van Argentinië start in Gran Chaco, na het Amazonegebied het grootste aaneengesloten bos van Zuid-Amerika. Je verblijft in El Impenetrable National Park, een vrij recent opgericht reservaat met de coolste naam. Het betekent letterlijk “het ondoordringbare” en dat is niet gelogen. Het park beschermt ongerepte inheemse bossen, graslanden, moerassen, lagunes en ook bedreigde diersoorten zoals de reuzenmiereneter, de tapir en natuurlijk de jaguar.

 

Je glamping tentenkamp ligt aan de noordwestelijke grens van het Nationaal Park en aan de oevers van de Bermejo rivier. De overvloed aan water betekent dat grote zoogdieren in overvloed voorkomen. En vogels gebruiken de rivier als een trekgang, wat een uniek schouwspel oplevert.

 

Hier voel je je echt nog een pionier. Nog niet lang geleden was dit gebied zo goed als onbereikbaar voor reizigers. Nu vul je hier je dagen op of langs de Bermejo rivier op zoek naar wildlife, per kajak of boot, te paard of te voet. Tussendoor trek je je terug in het comfort van je ruime Afrikaans geïnspireerde glamping tent. Vanaf het houten dek overschouw je de rivier en praat je na over wat je vandaag allemaal zag.


Je wordt wakker met het geluid van ontelbaar veel vogels en joelende apen in de verte, terwijl de eerste zonnestralen je tent verwarmen. De kans is groot dat op enkele passen van je tent je ‘wildlife watching day’ al start.

 

Je tweede verblijf is een kleinschalig, geraffineerd eco-hotel in Esteros del Ibera, de tweede grootste zoetwatervoorraad van Zuid-Amerika, na de Pantanal in Brazilië. In schoonheid hoeft het alvast niet voor zijn grote broer onder te doen.

 

Voor natuurliefhebbers is dit de perfecte plek. De natuurlijke rijkdom begint al rondom het hotel. Struisvogelachtige nandoes lopen over de open grasvlaktes, en de capibaras,  impressionante reuzenknaagdieren,  grazen vlakbij.  Het natuurreservaat is uniek: bijna 400 vogelsoorten kunnen er worden waargenomen. Daarnaast vind je er zwarte brulapen, kaaimannen, vizcacha’s, moerasherten en zelfs de bizarre, zeldzame manenwolf, al heb je daar wel een heel grote portie geluk voor nodig.
 

De dagen worden gevuld met boottochten over de Laguna Iberá, paardrijden door het moeras en langs palmbossen, natuurwandelingen, … Tussenin kan je heerlijk ontspannen aan het zwembad. De tuin is een oase van rust, waar het heerlijk toeven is.  De keuken met organisch gekweekte ingrediënten en grote Argentijnse wijnen zorgen voor een waar culinair genot.

 

Wanneer ’s avonds de zon aan de horizon verdwijnt, kleurt het hele gebied oranje tot ontelbare sterren aan de hemel staan. Een plek uit de duizend.

 

Dag 1/ Buenos Aires – Corrientes – Impenetrable

Commerciële vlucht naar Corrientes. Privévlucht van Corrientes naar Impenetrable Chaqueño (2 uur vliegen – het toestel heeft een capaciteit van max. 5 passagiers). Rit van 40 minuten naar het glamping kamp. Na de lunch ga je met de gids op verkenning door de palmbossen, op zoek naar wilde dieren. Tea time met uitzicht op de zonsondergang. Diner in het kamp.

 

Dag 2/ El Impenetrable National Park

Na het ontbijt ga je kajakken op de Bermejo rivier om te eindigen met een lunch op de oever. Terugkeer naar het kamp door het regenwoud op zoek naar apen, herten, miereneters en andere dierensoorten.

 

Dag 3/ El Impenetrable National Park

Na het ontbijt ga je met beperkte bagage aan boord van een bootje waarmee je de Bermejo rivier afvaart. Hou onderweg je ogen open voor kaaimannen, capibara's, pekari's, otters... Lunch bij de rivier. Ga samen met de gids op zoek naar dierensporen aan de oever. In de namiddag varen jullie verder. Zodra de zon ondergaat, wordt een rivierstrand gekozen waar een tentenkamp speciaal voor jullie wordt opgezet. Een unieke manier om de nacht door te brengen midden in de natuur.

 

Dag 4/ Impenetrable  - Iberá

Na het ontbijt worden jullie naar de rand van het Nationaal Park gebracht. Vanaf hier is het nog anderhalf uur rijden naar de dichtstbijzijnde landingsbaan. Een privévlucht (3u vliegen) brengt jullie naar Rincón del Socorro, waar de lunch op jullie wacht aan de rand van het zwembad. Geniet van een rustige namiddag of wandel rond de ranch. ’s Avonds kunnen jullie een lezing bijwonen over de biodiversiteit van de wetlands en kom je meer te weten over de stichting Rewilding Argentina. Diner onder een open sterrenhemel. 

 

Dag 5/ Iberá wetlands

Jullie verkennen te voet de paden rondom de estancia, zowel in het privé-natuurreservaat als in het nationale park. Er valt altijd wel iets te ontdekken. Het omliggend regenwoud is de beste plaats om op zoek te gaan naar zwarte brulapen. De lunch wordt geserveerd op een dek bij het moeras. In het midden van de dag is er meestal tijd om wat te relaxen en te genieten van de lodge. Net voor zonsondergang, als de dieren terug actiever zijn, trekken jullie er met een safarivoertuig op uit. Aanschouw de vele vogelsoorten onder het genot van een aperitief vergezeld met typische lokale hapjes. Op de terugweg naar de lodge, als de nacht valt, gaan jullie op zoek naar nachtdieren. Diner bij het kampvuur.   

 

Dag 6/ Iberá wetlands

Paardrijden is de beste manier om een panoramisch uitzicht over de wetlands te krijgen. Ga op avontuur door graslanden, palmbossen en moerassen op zoek naar wilde dieren. Op de rug van een paard kan je soms dichterbij komen. Lunch in de lodge. In de namiddag trek je naar een ander type lagune waar je per boot dichterbij de bewoners tracht te komen: kaaimannen, moerasherten en honderden vogels. Sundowner op de boot. Terugkeer naar de lodge voor het afscheidsdiner, een echte argentijnse asado.

 

Dag 7/ Iberá wetlands – Posadas – Buenos Aires

Met een privévliegtuig vlieg je in 1 uur van de lodge naar Posadas. Daar neem je een commerciële vlucht naar Buenos Aires.

 

Goed om weten: Hier werk je mee aan duurzaam toerisme! Twintig jaar geleden was dit reservaat niet meer dan kleine stukjes wildernis omringd door veehouderijen. Toen kwamen de stichting Rewilding Argentina en Tompkins Conservation, opgericht door Douglas Tompkins, medeoprichter van The North Face, en zijn vrouw Kris, voormalig directeur van Patagonia, in actie en begonnen land te kopen. De stichting Rewilding Argentina, gefinancierd door het toerisme en een consortium van filantropen uit de hele wereld, heeft hier tientallen diersoorten voor uitsterven behoed, met name jaguars, reuzenmiereneters en reuzenotters, en is een toevluchtsoord geworden voor moerasherten, reeën, graslandvogels… Toerisme en infrastructuur worden strikt beheerd, en met je verblijf hier steun je de stichting rechtstreeks, waardoor het mooie werk op natuurbehoud wordt voortgezet. 

 

Richtprijs: vanaf 3.200 USD per persoon
obv 5 samenreizende personen in 2 doubles & 1 single


Inclusief:

  • 6 overnachtingen op basis van volpension
  • Private charter Corrientes - Glamping - Rincón del Socorro - Posadas
  • Activiteiten Impenetrable: op privé basis
  • Activiteiten Iberá: mogelijks gedeeld met andere gasten van de lodge

Exclusief:

  • Intercontinentale vluchten
  • Commerciële vluchten tussen Buenos Aires en Corrientes/Posadas
  • Niet in het programma vermelde excursies
  • Eventueel pre/post programma
  • Fooien


El Impenetrable National park is enkel te bezoeken van april tot oktober-november.
De Iberá wetlands kan je het hele jaar door bezoeken.


Combineer met een bezoek aan de watervallen van Iguazu of het noordwesten van Argentinië (Salta en omgeving).

Contacteer onze specialist


Deze routesuggestie kan je reserveren zoals beschreven. Uiteraard werken wij ook graag geheel op jouw maat. Contacteer onze specialist voor een persoonlijke afspraak en alle gedetailleerde informatie.

  Bert Uyttenbroeck       056/60.58.58       bert@atlasreizen.be

close
close