Armenië - Kruispunt van beschavingen

Andere... (Azië) Sophie De Craene

• Armeense erfgoed en gastvrijheid
• Culinaire reis
• Avontuurlijke ontdekkingen

Diep in de Kaukasus vind je Armenië, een land doordrenkt van eeuwenoude geschiedenis en ooit behorend tot een van de machtigste rijken in Azië. Als rustpunt op de oude Zijderoute fungeerde Armenië als brug tussen Oost en West. Vanaf de 17e eeuw verloor het echter deze positie en werd het een speelbal van machtszuchtige buren. Na de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie duurde het even om de Armeense identiteit in eer te herstellen. De jonge, gedreven bevolking is echter ambitieus, gastvrij en trots. Armenië, ongeveer even groot als België, is een van de oudste christelijke naties en herbergt 's werelds oudste wijngaard.

 

Te midden van groene valleien, uitgestrekte steppen en met sneeuw bedekte bergtoppen vind je talloze vroegchristelijke kerken en kloosters. Ze zijn vaak uitstekend bewaard gebleven en gelegen op prachtige locaties. Yerevan, de hoofdstad, vormt een boeiend contrast met deze oude tradities. Tussen de kenmerkende roze tufstenen en industriële Sovjet-gebouwen charmeert de stad met een bruisend leven: hippe wijnbars, trendy restaurants, kleine galerijen en moderne boetieks openen er in een snel tempo.

 

Deze rondreis voert je langs enkele van de mooiste plekken van het land. Overnachten doe je in heel diverse logementen, variërend van een stadshotel met kosmopolitische allure tot charmante guesthouses en eenvoudige hotels met een bevoorrechte ligging in de bergen. Hoewel de kamers vaak eenvoudig zijn, wordt dit gecompenseerd door de adembenemende omgeving waarin ze zich bevinden. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van Armenië.

 

Dag 1/ Brussel – Yerevan (-, -, -)

Aankomst in de hoofdstad Yerevan, waar je de komende twee dagen zal verblijven.

 

Dag 2/ Yerevan (B, -, D)

Stadsbezoek aan Yerevan, een stad ouder dan Rome en gelegen in de schaduw van Mount Ararat. Je wandelt langs Yerevan Cascade, waar onder andere het Museum van Hedendaagse Kunst, het Cafesjian Center, is gevestigd. Je ziet het Plein van de Republiek met zijn zingende fonteinen, het operagebouw, Marshal Baghramyan Avenue met zijn vele diplomatieke gebouwen en het standbeeld van Moeder Armenië in Victory Park, met panoramisch uitzicht over de stad. De dag sluit af met een beklijvend bezoek aan het Armenian Genocide Museum.

's Avonds geniet je van een gastronomisch diner, waar verfijnde gerechten je laten kennismaken met het beste wat de Armeense terroir te bieden heeft.

 

Dag 3/ Yerevan (B, -, -)

In de voormiddag bezoek je Etchmiadzin, het Armeense Vaticaan, met een tussenstop bij Zvartnots (UNESCO). De kathedraal en kerken van Etchmiadzin, samen met het archeologische Zvartnots, weerspiegelen de vestiging van het christendom in Armenië en de ontwikkeling van een unieke Armeense kerkelijke architectuur, wat resulteerde in de Armeense koepel-kruiskerk. Dit type kerk heeft een grote invloed gehad op de architectonische en artistieke ontwikkeling in de regio. Vervolgens ga je naar het huismuseum van de beroemde filmregisseur, scenarioschrijver en kunstenaar Sergey Parajanov, waar je als bezoeker wordt ondergedompeld in een tijdperk dat voor westerlingen soms moeilijk te bevatten is. Het museum toont talloze kunstwerken die de regisseur voornamelijk creëerde in de periode waarin het maken van films hem door het Sovjetregime was verboden.

 

Dag 4/ Yerevan – Areni (B, L, D)

Je verlaat Yerevan voor een tocht naar het zuidoosten van Armenië. De eerste stop is het klooster van Khor Virap. Niet alleen werd hier in 301 het christendom tot staatsreligie verklaard, maar het klooster ligt ook prachtig aan de voet van de berg Ararat, met slechts één obstakel tussen het klooster en de berg, namelijk de Turkse grens. Daarna reis je de mooie provincie Vayots Dzor binnen. Na twee uur rijden bereik je het klooster van Noravank, schitterend gelegen aan het begin van een kloof, te midden van imposante rotspartijen die rechtstreeks uit het Wilde Westen lijken te komen. Nabij ligt het dorpje Areni, bekend om zijn Armeense rode wijn. In 2011 ontdekten archeologen hier de oudste wijngaard die tot nu toe is gevonden. De lunch wordt geserveerd in een nabijgelegen familiegerunde wijngaard, waar op kleine schaal wordt geproduceerd. Een warm welkom en een proeverij van enkele kwaliteitswijnen staan je te wachten, samen met kleine typische gerechten.

 

Dag 5/ Areni – Sevanmeer – Dilijan (B, -, -)

Via een prachtige tocht over de Selim Pas reis je naar het Sevanmeer en Dilijan, het 'Zwitserland van Armenië'. De Selim Pas is al sinds de tijden van de Zijderoute een belangrijke doorgang voor veel handelsroutes. Een 14e-eeuwse karavanserai die je onderweg bezoekt, is een stille getuige hiervan. Vervolgens ga je naar het kerkhof van Noraduz, bekend om zijn grootste collectie khachkars. Deze typisch Armeense stenen kruisen behoren tot UNESCO-werelderfgoed en speelden enkele jaren geleden de hoofdrol in een tentoonstelling in het Louvre in Parijs. Bezoek aan een familieboerderij, waar je lokale kaas & wijn geserveerd krijgt.

De dag eindigt aan het Sevanmeer, een van de drie heilige Armeense meren en het enige nog op Armeens grondgebied. Op een schiereiland in het meer vind je het Sevan-klooster en het controversiële Sevan Writers House, die je beiden bezoekt. Vervolgens reis je verder naar Dilijan, waar je de komende twee nachten zult verblijven.

 

Dag 6/ Dilijan (B, L, -)

Trek je wandelschoenen aan, want vandaag ga je hiken in het bosrijke Nationale Park van Dilijan. De dag start bij het middeleeuwse Goshavank-klooster, verscholen in een schilderachtig landschap. Je leert meer over de bijzondere beeldhouwwerken voordat je aan de wandeling begint naar het kleine meer Gosh. Geniet van de frisse berglucht en de weelderig groene omgeving. Na de lunch wacht je een opwindende 4x4-tocht naar de Dimatsberg, een offroad avontuur met schitterende panoramische uitzichten. Eenmaal de top is bereikt, wacht je nog een kleine verrassing bij zonsondergang.

 

Dag 7/ Dilijan – Garni en Geghard – Yerevan (B, L, -)

Je ruilt de bergen terug in voor de hoofdstad met onderweg een bezoek aan Garni en Geghard. Garni is een tempel uit de 1ste eeuw na Christus, die doet denken aan een Griekse tempel. Het is wat overblijft van wat ooit de zomerresidentie was van de Armeense vorsten, een complex vol paleizen en tempels. De tempel kijkt uit over een prachtige kloof. Hier volgt een privédukduk-concert. Deze smalle fluit, gemaakt van abrikozenhout, staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst en werd wereldberoemd door de soundtrack van de film The Gladiator. Het grotklooster van Geghard ligt aan de rand van een bergwand en is gedeeltelijk in die wand gebouwd. Je vindt er donkere kapellen in de bergwanden met een fantastische akoestiek. Vervolgens geniet je per kajak verder van de omgeving.

 

Dag 8/ Yerevan – Brussel (B, L, -)

Geen betere manier om de dag te starten dan met een portie adrenaline: je gaat paragliden in de Kasagh-rivierkloof (afhankelijk van de weersomstandigheden). Aan de rand van deze kloof ligt het Saghmosavank-klooster (klooster van de Psalmen), dat vooral wordt geroemd om zijn manuscripten. Jouw reis sluit je af met een voortreffelijke lunch en wijnproeverij in een van de beste wijnhuizen van het land. Avondvlucht naar Brussel.

Richtprijs - op basis van 2 samen reizende personen - VANAF:
3.170 EUR per persoon in april, juli, aug (schouderseizoen)
3.290 EUR per persoon in mei, juni, sept, okt (hoogseizoen)

Inclusief

  • Lokale Engels- of Franstalige privé gids zoals vermeld
  • Alle vermelde transfers
  • Accommodatie
  • Maaltijden zoals aangegeven (B, L, D): B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner.
  • De vermelde activiteiten en toegangsgelden
  • Lokale overheids- en service taksen
  • Calamiteitenbijdrage

Exclusief

  • Intercontinentale en lokale vluchten en taksen
  • Annuleringsverzekering- en bijstandsverzekering
  • Niet in het programma vermelde excursies/toegangen en uitgaven van persoonlijke aard
  • Andere maaltijden en dranken
  • Fooien

Beste reistijd: In juli en augustus kan het erg warm zijn. In de maanden mei, juni, september en oktober zijn de temperaturen aangenaam en valt er relatief weinig neerslag.

Contacteer onze specialist


Deze routesuggestie kan je reserveren zoals beschreven. Uiteraard werken wij ook graag geheel op jouw maat. Contacteer onze specialist voor een persoonlijke afspraak en alle gedetailleerde informatie.

  Sophie De Craene       056/60.58.58       sophie@atlasreizen.be

close
close