Bhutan - Festivalreis door het Rijk van de Draak

Bhutan Wiet Proesmans

• 13 daagse festivalreis in het najaar
• Kennismaking met dit prachtige land en warme bewoners van de Himalaya
• Verblijf in comfortabele boetiekstijl hotels en Uma Como in Paro en Punakha

Bhutan is een mozaïek van verschillende culturen, tradities, levensstijlen, etnische groepen, talen en geloofssystemen. Het is verbazingwekkend dat zo’n klein land met slechts iets meer dan een half miljoen inwoners maar liefst negentien verschillende dialecten en een paar grote talen spreekt. Hoe divers Bhutan ook mag lijken, toch is het Bhutanese socio-culturele weefsel erg harmonieus, voornamelijk vanwege de gemeenschappelijke rode draad van Boeddhistische waarden die iedereen deelt.

Bhutan’s Boeddhistische festivals zijn bijzonder kleurrijk en levendig. Met traditionele maskerendansen en drama's, delicatessen, spelletjes en nog veel meer vind je zowel in het voor- en najaar festivals in de grote maar ook kleinere plaatsen. De data worden afgesteld op de traditionele maankalender. Deze voorbeeldreis is opgebouwd rond het Tamshing Phala Chhoepa Festival van het oostelijker gelegen Bumthang. Hoe oostelijker je immers reist, hoe minder Westerse gezichten. Laat je zegenen door een Boeddhistische monnik, ga op in de gastvrije, devote lokale gemeenschap en laat je aansteken door hun vrolijke feeststemming.

 

Dag 1 / Aankomst in Paro , rit naar Thimpu (2.350m)
Bij aankomst in Paro word je opgewacht door je privé gids voor de transfer (1 uur) en bezoek aan Thimpu. Rest van de dag ter vrije besteding met tijd om te bekomen van de reis en te wennen aan de hoogte.

 

Dag 2 / Thimpu
Vandaag trek je naar het Drubchen festival. Geniet van de locals die zich voor de gelegenheid in hun beste kledij hebben uitgedost, de spirituele sfeer, de dansen en andere rituelen door de monniken. De highlight van vandaag is de Lhamoi Tshomi Kunchum, de dans ter ere van Pelden Lhamo, de beschermgodin van Bhutan, ook bekend onder de naam Maha Kale.

 

Dag 3 / Thimpu – Wangdue (1.130m)
In de voormiddag ontdek je verder het Drubchen festival. In de namiddag rijd je naar Wangdue (3 uur). Onderweg passeer je de Dochula Pass, vanwaar je bij mooi weer een schitterend zicht op de Himalaya hebt.

 

Dag 4 / Wangdue – Gangtey (3.000m)
Vandaag neem je deel aan het Wangdue Tsechu festival, in de Wangdue Phodrang. Ook deze dzong dateert uit de 17de eeuw. In de namiddag trek je verder oostwaarts naar de Phobjikha Vallei (2 uur), ook bekend als Gangtey naar het gelijknamige klooster. De vallei strekt zich prachtig uit en is bekend om de kraanvogels die er komen overwinteren (later op het jaar). Bezoek aan het Gangtey Geongpa, het grootste vrouwenklooster van Bhutan.

 

Dag 5 / Gangtey – Bumthang (2.800m)
Onderweg naar Bumthang (5 uur) maak je ook een stop bij de Chendibji Stupa. De rit voert je doorheen het prachtige landschap van Bhutan. Je bezoekt ook de Chummey Wevers, erg de moeite ondanks het commercieel aspect.

 

Dag 6 / Bumthang
Na het ontbijt trek je naar het Tamshing dorp, om er getuige te zijn van het Phala Chhoepa festival. Na de middag steek je over naar de Tamshing Lhakhang die in 1501 werd opgericht. ’s Avonds bezoek je het Mebar Tsho, een kloof die beter bekend is onder zijn tot de verbeelding sprekende naam The Burning Lake.

 

Dag 7 / Bumthang
Vandaag neemt de gids je mee naar enkele historische sites zoals het Chakhar (Iron Castle) Lhakhang, Kurjey Lhakhang, Jambey Lhakhang en ook de Jakar Dzong.

 

Dag 8 / Dagexcursie naar de Ura Vallei (3.100m)
De Ura Vallei (2,5 uur rijden heen) is de hoogste in Bhutan. De overlevering wil dat zich hier de eerste bewoners vestigden, het dorpje heeft in alle geval nog een middeleeuws karakter.

 

Dag 9 / Bumthang – Trongsa
Rit naar Trongsa (2 uur). Uitgebreid bezoek aan de dzong. Rest van de dag ter vrije besteding.

 

Dag 10 / Trongsa – Punakha (1.300m)
Vroege start voor de rit naar Punakha (6 uur). Op de Pelela bergpas kan het in deze tijd van het jaar al bitter koud zijn, alvorens te dalen naar de vallei van Punakha met zijn gematigder klimaat. Uiteraard mag ook hier de dzong niet ontbreken, maar vooral debizarre Chimi Lhakhang, toegewijd aan de de ‘Divine Madman’ zal je bijblijven.

 

Dag 11 / Punakha – Paro (2.250m)
Deze voormiddag rij je naar Paro (5 uur). In de namiddag bezoek je het Nationaal Museum en de Ringpung Dzong. Paro zelf ademt een heel toffe sfeer uit. Wie wil kan de omgeving per fiets verkennen.

 

Dag 12 / Paro
Het ‘Tiger’s Nest’ of Hangend Klooster van Taktsang is misschien wel dé landmark van Bhutan. Dit kleine klooster lijkt aan een verticale klif te hangen. De wandeltocht naar het klooster is voor sportievelingen, je hebt er heen en terug zo’n 4,5 uur voor nodig. Namiddag ter vrije besteding.

 

Dag 13 / Huiswaarts.
Transfer naar de luchthaven voor je vlucht naar Delhi of Kathmandu.

 

 

Richtprijs per persoon vanaf USD 8.315,00

Op basis van 2 samen reizende personen.
 

Inbegrepen:

 • Reis op privé basis obv Engelstalige lokale gids & chauffeur
 • Overnachtingen in comfortabele boetiek hotels en de heel fijne Uma Como in Paro en Punakha
 • Alle excursies en entreegelden voor vermeld programma
 • Alle maaltijden (B/L/D)
 • Visum Bhutan
 • Alle taksen en de Bhutan Tourism Development Fees

Niet inbegrepen:

 • Intercontinentale vluchten h/t naar Delhi (India) of Kathmandu (Nepal)
 • Internationale vluchten h/t naar Paro (Bhutan)
 • Binnenlandse vlucht Bumthang (indien aangewezen – zie onder)
 • Alle dranken of andere maaltijden dan hierboven aangegeven
 • Eventuele toeslagen voor gebruik van foto- en videoapparatuur
 • Double Entry visum India (indien van toepassing)

Praktisch:

 • Deze reisroute is slechts ter inspiratie en zal volledig worden gefinetuned o.b.v. gewenst budget, voorkeur type hotels of lodges, beschikbaarheden, gewenste reisdata, duur van de reis...
 • Ook in het voorjaar (april/mei) zijn er enkele tsechus. Deze trekken echter een pak meer buitenlandse reizigers.
 • De definitieve data voor internationale en nationale vluchten naar/binnen Bhutan, maar ook voor de festivals, worden pas zo’n 6 maanden van tevoren doorgegeven. En dan nog zijn ze steeds onder voorbehoud van wijziging. Zo bijvoorbeeld zijn de data voor de tsechus gebaseerd op de maankalender, en de raad van monniken durft de exacte data last minute wel eens wijzigen.

Contacteer onze specialist


Deze routesuggestie kan je reserveren zoals beschreven. Uiteraard werken wij ook graag geheel op jouw maat. Contacteer onze specialist voor een persoonlijke afspraak en alle gedetailleerde informatie.

  Wiet Proesmans       03/331.33.30       wiet@atlasreizen.be

close
close