Congo-Brazzaville - Op exploratie in het Congobekken

Congo Beatrice Mattelaer

• Ongerepte natuur
• Gorillatrekking
• Avontuurlijke moeraswandelingen 

  

Dompel je onder in een reis door de ongerepte savannes en regenwouden van het Odzala Nationaal Park. Dit avontuur neemt je mee op ontdekking in één van de laatste groene longen ter wereld, waar haast niemand je voorging. Je onderneemt unieke wandeltochten door de mineraalrijke baïs, volgt de sporen van olifanten, gaat op gorilla-trekking, maakt een kajaktocht, en geniet van de zonsondergang tijdens een sunset cruise. Sluit je dag af aan het kampvuur met verhalen van je gidsen. In dit delicate ecosysteem waar nog veel fauna en flora niet gedocumenteerd is, is elke dag boeiend. 

 

De standvastige inzet van een Duitse filantroop zorgt voor een moedig gevecht voor het behoud van deze ongerepte regio en haar lokale bevolking. Het Odzala Nationaal Park in Congo telt slechts een honderdtal bezoekers per jaar, in vergelijking met enkele duizenden in de Masai Mara-regio in Kenia. 

  

Dag 1/ Parijs – Brazzaville (-, -, -) 

Bij aankomst op de internationale luchthaven in Brazzaville word je begroet door een lokale vertegenwoordiger. Zij begeleiden je vlot door de immigratie en visumcontrole. Vervolgens word je naar je hotel gereden waar je kunt inchecken, uitrusten en opfrissen na de lange reis. 

  

Dag 2/ Brazzaville (B, -, -) 

Het kleurrijke Brazzaville biedt een chaotische maar innemende introductie tot de cultuur en keuken van de Republiek Congo. Je bevindt je hier op de enige plek ter wereld waar twee nationale hoofdsteden zo dicht tegenover elkaar liggen. Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, ligt op slechts 3 kilometer aan de overkant van de brede Congo stroom.  

Jouw gids neemt je mee naar de hoogtepunten van de stad, zoals de St. Anne’s Basiliek, de Poto-Poto Markt met Afrikaanse textiel, de Marché Plateau Ville met ambachtelijke maskers en houtsnijwerk, en een rit over de Independence Bridge naar La Corniche met uitzicht op de Congo-rivier. 

  

Dag 3/ Brazzaville – Odzala Nationaal Park (B, -, D) 

Met een klein toestel vlieg je richting het noorden. Je ziet het landschap onder je geleidelijk veranderen van bruin stof naar lichtgroene graslanden tot donkergroen regenwoud. De landingsbaan is niet meer dan een airstrip van kort gemaaid gras en aarde. Welkom in Odzala Nationaal Park!  

Maak kennis met je gidsen en neem plaats in een Landrover voor een panoramische rit van 2-3 uur door savanne en regenwoud naar de eerste lodge, midden in het woud. Deze avond sluit je aan bij het kampvuur voor een briefing over de gorillatrekking. 

  

Dagen 4 en 5/ Odzala Nationaal Park - Etappe 1: Regenwoud (B, L, D) 

De lodge vormt een uitstekende uitvalsbasis voor het ontdekken van de westelijke laaglandgorilla’s. Je maakt kennis met het bos en zijn bewoners door middel van begeleide wandelingen. De gorilla’s kunnen zich op 10 minuten tot 5 uur wandelen bevinden, dus enige fysieke conditie is vereist. Twee gorillapermits zijn voorzien om je de grootste kans te bieden deze primaten te zien. Het onderzoeksteam dat de gorilla’s bestudeert, deelt graag haar kennis met je. Naast de gorillatrekking kun je ook genieten van nachtwandelingen en dorpsbezoeken (op aanvraag).  

  

Dag 6/ Odzala Nationaal Park – Etappe 2: Baï (B, L, D) 

Vandaag vertrek je per 4x4 voor een rit van ongeveer 2 uur doorheen de bossen en savannes. Onderweg stop je in een lokaal dorp waar het dorpshoofd je meer inzicht geeft in de lokale cultuur en levensstijl, in harmonie met het bos. De lodge werkt nauw samen met het dorp om tewerkstelling te garanderen.  

Daarna daal je per kajak de Lekoli-rivier af voor een rustige safari en wandel je te voet verder naar de volgende lodge aan de baï*. De tocht is avontuurlijk, soms moet je door het water waden. Maak je geen zorgen over je bagage, die wordt meteen naar de lodge gebracht. Bij aankomst geniet je van een verfrissende sundowner. 

*Een baï is een open gebied temidden een bosrijke omgeving, kenmerkend voor het Afrikaanse regenwoud. Het wordt doorstrekt met kleine kanalen en moerassen. De gebieden zijn rijk aan mineralen en trekken heel wat wild aan zoals olifanten, buffels en verschillende vogelsoorten.   
 

Dag 7/ Odzala Nationaal Park – Etappe 2: Baï (B, L, D) 

De tijd rondom de baï draait om dicht bij de natuur komen. Je wandelt letterlijk in de voetsporen van olifanten en maakt kennis met het landschap door te voet nat en modderig te worden. Geniet van de enorme zwermen vogels, grazende bosbuffels, en misschien kom je een schuwe bongo of een verlegen bosolifant tegen. Hier besef je pas hoe het had moeten zijn voor grote ontdekkingsreizigers om hier geschiedenis te schrijven en het rijke erfgoed van dit gebied te ontdekken. 

  

Dag 8/ Odzala Nationaal Park – Etappe 3: Savanne (B, L, D) 

Deze ochtend vertrek je voor een laatste wandeling door de baï en ontdek je wat de cameravallen hebben opgebracht. Daarna volgt een korte rit naar de volgende lodge in de savanne. Geniet van een natuurwandeling, een G&T op de boot bij ondergaande zon, en een laatste game drive op zoek naar hyena’s. 

  

Dag 9/ Odzala Nationaal Park – Etappe 3: Savanne (B, L, D) 

Vertrek bij het aanbreken van de dag voor een vroege wandelsafari. Verken de oevers van rivieren en bossen op zoek naar kleurrijke vogels, bosolifanten, buffels, hyena's, apen, en de verlegen bongo-antilope en nijlpaarden. Na de lunch kun je genieten van een boswandeling of een ontspannen middag in het kamp, gevolgd door een riviercruise in de late namiddag. 

  

Dag 10/ Odzala Nationaal Park – Brazzaville (B, -, -) 

Na het ontbijt vertrek je naar de landingsbaan voor de retourvlucht naar Brazzaville. Uniek voor Brazzaville zijn de “Sappeurs”. Een fascinerende subcultuur van straatmode-iconen wiens expressieve, elegante outfits worden beschouwd als onderdeel van het Congolese culturele erfgoed. Je bezoekt de lokale “Sapeur” gemeenschap en geniet van een halve dagtour door de stad voordat je internationale vlucht naar Europa vertrekt. 

  

Dag 11/ Aankomst in Parijs (-, -, -) 

Je komt aan in Parijs na een onvergetelijke reis door het Congobekken. 

Richtprijs vanaf: 14.000 EUR per persoon 
op basis van 2 samenreizende personen             

Inbegrepen: 

 • Alle vermelde transfers ter plaatse 
 • Lokale vlucht tussen Brazzaville en Mboko Airstrip (op gedeelde basis) 
 • Accommodatie incl. dagkamer in Brazzaville op dag van vertrek 
 • Maaltijden zoals aangegeven (B, L, D): B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner 
 • De vermelde activiteiten en toegangsgelden incl. 2 gorilla permits per persoon 
 • Engelstalige privé gids (m.u.v. gorilla tracking, op gedeelde basis) 
 • PCR testen (voorafgaand aan de gorilla tracking) 
 • Conservation & community fees 
 • Medische evacuatie 
 • Visum 
 • Lokale overheids- en service taksen 
 • Calamiteitenbijdrage 

Niet inbegrepen: 

 • Intercontinentale vluchten en taksen 
 • Annulatieverzekering- en bijstandsverzekering  
 • Niet in het programma vermelde excursies/toegangen en uitgaven van persoonlijke aard 
 • Andere maaltijden dan deze hierboven vermeld  
 • Fooien 

Beste reistijd: De grote zoogdieren migreren niet, waardoor je het Congobekken theoretisch het ganse jaar door kan bezoeken. Er zijn 2 seizoenen, het nat en droog (minder nat) seizoen. Het droogseizoen loopt van december tot maart en juni tot september. Tijdens het droogseizoen zoeken gorilla’s naar rijp fruit in de bomen, waardoor ze makkelijker te observeren zijn, en wordt meer wild aangetrokken tot de baïs. 

Contacteer onze specialist


Deze routesuggestie kan je reserveren zoals beschreven. Uiteraard werken wij ook graag geheel op jouw maat. Contacteer onze specialist voor een persoonlijke afspraak en alle gedetailleerde informatie.

  Beatrice Mattelaer       056/60.58.58       beatrice@atlasreizen.be

close
close