Congo en Ruanda - De weergaloze Virunga en Kivu

Congo Bert Uyttenbroeck

• Ontmoetingen met berg gorilla’s, laaglandgorilla’s en chimpansees
• Slapen op een actieve vulkaan
• Relaxen op een eiland in het Kivu meer


Ruanda en Uganda hebben er een te duchten concurrent bij als het gaat over gorillatreks. Het Virunga Nationaal Park in Oost-Congo werd in 1925 gesticht door de Belgische Koning Albert I. Ook vandaag ijvert een Belg met adellijke titel – Prins Emmanuel de Merode - voor de bescherming van dit uitgestrekte natuurgebied. Van de 880 berggorilla’s die onze aardbol nog bevolken, leeft een kwart in de ondoordringbare jungle van de Virunga. Niet voor niets werd het uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Op zo’n 300 km ten Zuid-Westen daarvandaan, aan de overkant van het Kivu-meer, ligt nog zo’n werelderfgoed, het Kahuzi – Biéga Nationaal Park. Het vormt één van de weinige resterende habitats van de oostelijke laaglandgorilla’s. Over de grens met Ruanda – in de boomkruinen van Nyungwe Forest NP zijn de chimpanzees heer en meester. Je eerste ontmoeting met al deze primaten, zal je niet licht vergeten en is heel moeilijk te beschrijven. Niet verwonderlijk als je weet dat we meer dan 95% DNA gemeen hebben.

Een reis doorheen dit altijd groene deel van Oostelijk Centraal-Afrika, met zijn actieve vulkanen, hoge bergen, ondoordringbare wouden,  zijn meren zo groot als zeeën, glooiende heuvels vol rijke akkers en theeplantages, en de gastvrije bewoners doet je van de ene verbazing in de andere vallen.

 

Dag 1/ Vlucht naar Kigali

Vanuit Brussel of Amsterdam vlieg je rechtstreeks naar Kigali. Deze snel opkomende stad vormt de ideale uitvalsbasis voor een verkenning van Ruanda en Oost- Congo. Aankomst ’s avonds. Verwelkoming door je privégids. Transfer naar het hotel.

 

Dag 2/ Kigali

Verkenning van het “Singapore van Centraal-Afrika”. Daarbij breng je ook een bezoek aan de herdenkingssite van de genocide van 1994. Nu meer dan 20 jaar geleden, maar nog steeds even aangrijpend. Je krijgt ook inzicht in het verzoeningsproces, geïnspireerd op de Zuid-Afrikaanse waarheidscommissies.
Na de middag voert de reis doorheen een adembenemend landschap van duizend heuvels naar het Parc National des Volcans, waar je verblijft in een unieke top lodge tussen het Lake Burera en Lake Ruhondo.

 

Dag 3/ Lake Burera en Lake Ruhondo

De meeste reizigers komen naar dit gebied voor een gorilla trek. Wij houden de spanning er nog even in en laten je de natuur intrekken met een top natuurgids, met aandacht voor de ándere unieke fauna en flora. Op eigen ritme kom je Afrika binnen. Wat een bijzonder welkom!

 

Dag 4/ Kigali – Goma – Virunga NP

Via Goma, net over de Congolese grens, reis je naar het Virunga Nationaal Park. Het laatste deeltje van de weg is in erg erbarmelijke staat. Ook voor geharde avonturiers een uitdaging. Toch bouwde Emmanuel de Merode hier met buitenlands kapitaal een duurzame infrastructuur uit die behoort tot het beste van wat Centraal Afrika te bieden heeft. De prachtige bungalows van de Mikeno Lodge in het hoofdkwartier in Rumangabo, de comfortabele safaritenten van Bukima en sinds kort ook het tented camp van Kibumba vormen een ideaal vertrekpunt voor een gorillatrek.

 

Dag 5/ Gorillatrek

Een team van ervaren trackers en rangers voert je in kleine internationale groep door het dichte woud. De ontmoeting met een leefgroep berggorilla’s is ongetwijfeld één van de hoogtepunten van je reis. Hun speels en quasi menselijk gedrag is tegelijk spannend en rustgevend. ’s Avonds worden rond het houtvuur de verhalen en ervaringen van de dag gedeeld.

 

Dag 6/ Virunga NP

Start de dag met een zalige natuurwandeling. Neem een verrekijker mee voor het spotten van het dierenleven rond de lodge. In het Gorilla Rehabilitation Centre worden de dieren opgevangen wiens ouders slachtoffers werden van stropers. Bij de Bloodhound Anti-Poaching Unit ontdek je hoe honden getraind worden om diezelfde stropers op te sporen. Het beveiligen en beheren van dit kwetsbare ecosysteem is een dagelijkse uitdaging.  Je zal de rust en het uitzicht vanop het terras van de lodge dubbel genieten.

 

Dag 7/ Virunga NP – Nyiragongo Vulkaan

De beklimming van de Nyiragongo vulkaan is een echte sportieve beproeving. Maar je krijgt er heel wat voor terug. Overnachten doe je op de top, in Spartaanse hutjes op de kraterrand. Als de mist is optrekt, zie je vanop de kraterrand het grootste lavameer ter wereld borrelen en stomen!

 

Dag 8/ Nyiragongo Vulkaan - Tchegera Island 

Zonsopgang op de top. Nadien zet je de afdaling in. Het croissant-vormige eilandje Tchegera, een uurtje uit de kust op het Kivu meer, vormt een oase van idyllische rust. Met slechts 8 comfortabele safaritenten, waan je je echt op je eigen privé-eiland. ’s Avonds zie je de krater schitterend rood gloeien. Hier kan je een of meerdere dagen op rust komen.

 

Dag 9/ Tchegera Island

Dag ter vrije besteding op het eiland. Maak een uitstap per kano, gooi een vislijn, spreek eens met de locals. Het eiland en het meer bieden een magnifiek uitzicht over de actieve vulkanen rondom en de stad Goma. De kok op Tchegera is voortreffelijk en de wijnen smaken naar meer.

 

Dag 10/ Tchegera Island – Goma – Idjwi

Vroeg ontbijt en vertrek met de ferry naar Idjwi, het tweede grootste meer-eiland van Afrika. Achter op de moto-taxi verken je het eiland: de levendige markt, een lokale smid, de caféetjes aan het marktplein en op zondag een uitbundige gebedsdienst. Geniet van de zonsondergang tijdens een boottocht met de pygmee-vissers op hun traditionele vissersboot.

 

Dag 11/ Idjwi – Bukavu

Boottransfer naar Bukavu, een Congolese stad pur sang aan het Zuidelijkste punt van het meer. Bezoek aan Lwiro – een voormalig koloniaal onderzoekscentrum uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Het herbergt o.m. een chimpansee weeshuis en een schitterende bibliotheek. Je vindt er ook skeletten van primaten, huiden van luipaarden, slangen op sterk water, …

 

Dag 12/ Bukavu – Kahuzi-Biéga NP – Cyangugu (Ruanda)

Zoektocht naar de Oostelijke laagland gorilla. Het nationaal park is gelegen tussen Mount Kahuzi (3310 m) en Mount Biéga (2790 m). De term ‘laagland’ is bedrieglijk gekozen. De zoektocht naar het kleine broertje van de berggorilla’s uit het noorden is minstens zo sportief. De ontmoeting met deze kolossen is een absolute bekroning. Nadien transfer naar Cyangugu, in Ruanda.

 

Dag 13-14/ Cyangugu

Vanuit het recent gerenoveerde Nyungwe House te midden van de theevelden ga je op zoek naar chimpansees en Colobus-aapjes, de ene al wat makkelijker te spotten dan de andere. Het zijn hier zeker ook de wondermooie landschappen en theeplantages die bijblijven.

 

Dag 15/ Cyangugu – Kigali – Huiswaarts

Transfer naar Kigali. Onderweg lunchstop in Butare voor en een bezoek aan het Nationaal Museum en Koninklijk Paleis van Nyanza.  Al zijn ze dichte buren, de Ruandese en Congolese culturen verschillen enorm. Een ontdekking. Avondvlucht huiswaarts.

 

Dag 16/ Aankomst thuis

Aankomst in de vroege ochtend in Brussel of Amsterdam.

 

 

238454658

 

Beste reisperiode: Gorilla trekkings zijn het hele jaar mogelijk. Van maar tot april loopt het lange regenseizoen, het korte van oktober tot november. Tijdens het regenseizoen zijn de tochten wat langer en zwaarder omwille van de modder en de gladdere paden in het woud. Oost-Congo ligt dicht bij de evenaar en regens vallen gans het jaar door, kort en overvloedig. De groene toppen van het dichte woud heten ze hartelijk welkom.

Belangrijk:

in Ruanda is de minimum leeftijd voor een gorillatrekking 16 jaar. In Congo, in het Virunga N.P., is dit 15 jaar.

Richtprijs per persoon vanaf : (prijs op aanvraag)

Inbegrepen in de prijs:

  • Alle transport over land en boottransfers
  • Lokale Engelstalige chauffeur / privé gids
  • Accommodatie op basis van full board
  • Activiteiten en toegangsgelden, inclusief permits voor berg – en laagland gorilla-, chimpansees en Colobus trekking
  • Lokale overheids- en service taksen

Niet inbegrepen:

  • Intercontinentale vluchten en taksen
  • Visumkosten Ruanda en Congo

 

Contacteer onze specialist


Deze routesuggestie kan je reserveren zoals beschreven. Uiteraard werken wij ook graag geheel op jouw maat. Contacteer onze specialist voor een persoonlijke afspraak en alle gedetailleerde informatie.

  Bert Uyttenbroeck       056/60.58.58       bert@atlasreizen.be

close
close