Ethiopië - Een truckstop met gebrande koffie

Ethiopië Wiet Proesmans

Het is mij met koffie een beetje als met dat madeleintje van Proust. Niet dat ik er nostalgisch van wordt, maar de geur of de smaak van vers gebrande en vers gezette koffie, brengt talloze reisherinneringen naar boven.

 

In 2005 bezoek ik Ethiopië. Een kleine Fokker vliegt laag over de prachtige meren van de rift valley en brengt me naar het land van de Omo. De kruinen van de bomen passeren als brocoli onder ons. Op het kleine vliegveld van Jinka staat onze gids, chauffeur en blinkende Toyota Landcruiser ons op te wachten. We zijn nog niet goed en wel bekomen of een ezeltje stormt plotsklaps uit het niets over de weg. Er is geen ontwijken aan, de ezel gaat met een doffe klap onder ons door. De chauffeur remt en we springen uit de wagen. Het ezeltje krabbelt recht, schudt even met het hoofd, en wandelt dan naar de het graslandje daar beneden. Waar hij naar ons gaat staan kijken. Beetje kwaad?

 

Eind goed al goed. We krabben eens aan ons hoofd en grijnzen naar elkaar. We zijn toch een beetje aangedaan. Onze gids stelt voor om even te bekomen bij een kopje koffie. Wat verderop is een truckstop. Dat klinkt me zeer goed in de oren.

 

Een grote gele truck blokkeert de ingang. Een oude dame wenkt ons kokket. Binnen in haar kamertje is het donker, maar erg gezellig. In een kleine terracotta drievoetje gloeit een houtskoolvuurtje. Een lichtje in de duisternis. De vrouw wenkt ons te gaan zitten. We zitten op kleine krukjes. Zij neemt plaats tegenover ons. Traag maar met vaste hand schikt ze enkele voorwerpen. De gids vertelt en vertaalt. Koffie is een echte traditie. De dame roept iets naar buiten. Haar ogen kijken ons lachend aan.

 

In het felle licht van de deuropening verschijnt het silhouet van een vrouw. Pas wanneer ze gaat zitten, zien we haar gelaat. Zacht gloeiend in het licht van de houtskool. Zelfs de gids verstomt. Ze is van een legendarische schoonheid. Ze verheft het koffie zetten tot een gracieus spel van verleiding. Haar Arabica scherpt de zinnen tot het uiterste.

 

Vandaag ben ik op de World Travel Market in London. Ik heb er een 1,5 uur enthousiaste meeting met Yulia, onze lokale agente in Addis. Als afscheid haalt ze een zakje vers gebrand koffiepoeder boven. ‘Of the finest blend’, zegt ze. Ruik maar. Voor haar lachende ogen sluit ik even de mijne, en droom een volle minuut lang terug naar ’t Jinka meisje met de handen die dansten.

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Botswana - Op avontuur in de Afrikaanse bush

Botswana    2024   Beatrice Mattelaer

Met klein vliegtuig en helikopter reizen we naar Selinda. De 'scenic flight' tovert het dorre landschap razendsnel om tot weelderig groen. Maraboets vliegen op, giraffen strekken hun nek. Op de airstrip wacht een canvas lounge met een frisse Gin en Tonic. Per 4x4 gaan we naar de lodge aan de rivier. Bij schemering zorgen petroleumlampen op de houten brug voor...

Botswana - Per kano langs de Selinda Spillway

Botswana    2023

De Selinda Spillway, het natuurlijk kanaal dat de Okavango delta verbindt met de Linyanti Swamps, was jaren onbevaarbaar. Tot in 2009. Toen brachten tektonische bewegingen van de Grote Slenk (The Great Rift) voor een keer ook iets positiefs teweeg. De 'spillway' maakt sindsdien zijn naam weer waar. Tijdens het regenseizoen is hij terug, tenminste toch per kano, over zo'n 45...

Zuid-Afrika - 16-daagse winter escape

Zuid-Afrika    2023   Beatrice Mattelaer

• 16-daagse reis langs afwisselende landschappen
• Heerlijke winter escape
• Klemtoon op natuur en culinair genieten


Een land kan niet veel diverser zijn dan Zuid-Afrika. Een overvloed aan nationale parken en wildlife, verbluffende uitzichten en een uitstekend culinair aanbod maken Zuid-Afrika tot de perfecte vakantiebestemming. In onze winter geniet je er van lange en zonnige dagen.


Dag 1 - 2/ Brussel – Johannesburg (-,-,-)

Dagvlucht naar...

close
close