Guyana - Beleef de natuurpracht als ontdekkingsreiziger

 Andere... (Latijns-Amerika & Caraiben) Céline Beels

• Verborgen parel in Zuid-Amerika
• Opkomende bestemming voor avonturiers
• Jungle en savanne met veel wildlife


Het onbekende Guyana ligt in het noordoosten van Zuid-Amerika. Van de drie Guyana’s – (Brits) Guyana, Suriname (Nederlands Guyana) en Frans-Guyana - heeft Guyana de minste infrastructuur. Er wonen maar weinig mensen, een groot deel van het land bestaat uit puur natuur met dramatische watervallen, tropische regenwouden en exotische dieren. Degene die de moed heeft om erheen te reizen wordt beloond met een authentiek avontuur. Geen tourist traps, geen files, zelfs postkaarten en souvenirs zijn schaars. Ongerepte plekken zoals Guayana zijn tegenwoordig nog moeilijk te vinden. Guyana verwelkomt jaarlijks zo’n 4.000 toeristen, dat is minder dan Machu Picchu op 1 dag!

Door de Britse kolonisatie is Guyana het enige land in Zuid-Amerika waar Engels de voertaal is. De inheemse bevolking van Guyana is warm en gastvrij en deelt graag haar traditionele kennis van het regenwoud met haar bezoekers. De cultuur en het dagelijks leven lijken meer op die van de Caraïben dan op de Zuid-Amerikaanse cultuur.


In deze reis krijg je de hoogtepunten van het onaangeroerde Guyana te zien: bezoek Kaieteur Falls voordat je naar Iwokrama Nationaal Park gaat. Je doet er junglewandelingen en boottochten en gaat op zoek naar de schuwe jaguar. Verblijf in het Makushi dorp Surama voordat je de savannes ingaat op zoek naar reuzenotters, reuzenmiereneters en zwarte kaaimannen.

 

Dag 1/ Vlucht Amsterdam – Paramaribo – Georgetown

Via een tussenstop vlieg je naar de hoofdstad van Guyana. Transfer naar het hotel in het centrum van Georgetown, een koloniaal huis met een eeuwenoude geschiedenis. Overnachting in een sympathieke familiale sfeer, met nostalgie naar een vervlogen tijdperk.

 

Dag 2/ Georgetown

Verkenning van Georgetown met privégids. Je start op Bourda markt waar je een lokale chef volgt. Dit levert fijne ontmoetingen op met de marktkramers waar de chef dagelijks zijn ingrediënten bij koopt. Ook de kraampjes met ‘bush medicine’ zijn een bezoek waard. De chef gaat aan de slag om een lunch te bereiden met de ingrediënten die je uitkoos terwijl je de stad verder verkent. Na de lunch bezoek je de Botanische Tuinen en steek je net als de locals de Demerara rivier over per riviertaxi. De boot legt bij valavond aan bij een mangrove waar je met een drankje in de hand zicht hebt op de vogels die terugkeren naar de mangroves voor de nacht.  

 

Dag 3/ Georgetown – Kaieteur watervallen – Georgetown

Transfer naar de luchthaven. Daguitstap naar de Kaieteur watervallen in een 12-seater vliegtuigje. Het water neemt er een 226 meter vrije val, wat het een van ’s werelds hoogste ‘single drop’ watervallen maakt. Dubbel zo hoog als de Victoria watervallen en vijf keer de hoogte van de Niagarawatervallen. Je deelt het bulderend spektakel met inheemse vogels en kikkers. Hier geen massatoerisme, noch opdringerige verkopers. Terugkeer naar Georgetown met niets dan ongerept tropisch regenwoud onder je.

 

Dag 4/ Georgetown – Iwokrama Nationaal Park

Vandaag vlieg je naar het Iwokrama regenwoud in het centrum van het land. De landingsbaan ligt vlakbij de lodge. Iwokrama, een van 's werelds laatste ongerepte regenwouden, bevat een bijzondere rijkdom aan dierensoorten.  Het is de beste plek in Guyana om een jaguar of poema te spotten. Als het geluk aan jouw kant staat, misschien ook een tapir of een gigantisch gordeldier.  Je verkent de omgeving met een ranger die je wegwijs maakt in de vele vogelsoorten en apen. Bij zonsondergang ga je de rivier op. Met behulp van een zaklamp ga je op zoek naar ogen van kaaimannen en slangen.

 

Dag 5/ Iwokrama Nationaal Park

Nog voor het ontbijt ga je terug de rivier op, als de dieren erg actief zijn. Na het ontbijt beklim je Turtle Mountain. Een goed onderhouden pad slingert zich door het bos naar de top van de berg. De inspanning loont de moeite eens je het adembenemende uitzicht over het bladerdak ziet. Op deze hoogte kunnen groene aracari’s en arenden gespot worden. In de namiddag maak je een boottocht naar de Kurupukari watervallen waar je Indiase rotstekeningen kan zien.

 

Dag 6/ Iwokrama Nationaal Park

’s Ochtends neemt de ranger je opnieuw mee op de paden rondom de lodge. 4x4 transfer naar een ander deel van het nationaal park. Langs deze route wordt de ongrijpbare jaguar regelmatig gezien. Je nieuwe uitvalsbasis ligt nabij de Iwokrama Canopy Walkway. De vier hangbruggen leiden naar platformen die je toelaten een scala aan vogelsoorten te bekijken. 

 

Dag 7/ Iwokrama Nationaal Park

Voor het ochtendgloren neem je je boomtoppositie weer in. Naast vogels zie je soms rode brulapen en zwarte spinaapjes. Je verkent vandaag het omliggende regenwoud te voet, per kano of 4x4. Van op de open plaats rond de lodge kunnen vogelliefhebbers de fruitkraai spotten, een van Guyana’s ‘must see’ vogels.

 

Dag 8/ Iwokrama Nationaal Park – Surama

Neem afscheid van het vogelrijk van op de loopbrug voor je in de 4x4 hopt die je naar je volgende bestemming brengt. Onderweg maak je een stop in Corkwood waar je hopelijk het oranje rotshaantje observeert, een briljante vogel. De gids leert je meer over de medicinale planten langs het pad. Verdere rit tot de Surama gemeenschap. De inwoners van Surama behoren tot de Makushi stam. Zij spelen een belangrijke rol in de bescherming van het Iwokrama regenwoud. De gids neemt je mee door het dorp, een mooi voorbeeld van community ecotoerisme.

 

Dag 9/ Surama

Wandel over de savanne en beklim de berg Surama voor een ongelooflijk uitzicht. Na de lunch maak je opnieuw een wandeling over de savanne en het regenwoud tot aan de rivier. Vanuit een houten kano observeer je langs de rivier reuzenotters, spinapen, tapirs en andere diersoorten. 

 

Dag 10/ Surama – Annai

Na een boswandeling zet je de reis verder zuidwestwaarts. Annai is de plek waar de savanne en de uitlopers van de Pakaraima Mountains elkaar ontmoeten. Met zijn tropische tuinen en bloeiende bomen lijkt de lodge op een oase in de savanne en trekt het vele soorten vogels aan. Leer hoe cashewnoten geroosterd worden, een arbeidsintensief proces.  Geniet van wat rust in de hangmat of aan het zwembad.

 

Dag 11/ Annai - Karanambu

Wandeling bij zonsopgang in de uitlopers van het Pakaraima gebergte waar veel wilde dieren en vogels kunnen worden gespot. Het uitzicht over de savanne en de dorpen bij het opkomen van de zon is spectaculair. Na het ontbijt transfer naar Karanambu Lodge. De boottocht die je naar de lodge brengt vormt een uitstekende gelegenheid om op zoek te gaan naar reuzenotters. De voormalige veefokkerij Karanambu was de thuisbasis van wijlen Diane McTurk, wereldberoemde experte op het gebied van reuzenotters.  

 

Dag 12/ Karanambu

Tijdens je verblijf in Karanambu Lodge worden er elke dag twee begeleide excursies aangeboden. Per boot op de rivier, per 4x4 op de savanne of te voet over bospaden. Het programma wordt bepaald volgens je interesses, het seizoen, het waterpeil en of de gidsen iets bijzonders unieks hebben gevonden. In de habitat van de reuzenmiereneter en reuzenrivierotters valt er altijd wel iets te beleven.

 

Dag 13/ Karanambu - Yupukari

Indien je nog geen reuzenmiereneter zag, krijg je deze ochtend een laatste kans. Na het ontbijt vaar je stroomopwaarts per gemotoriseerde boot naar het nabijgelegen indiaanse dorp Yupukari. Je gastenverblijf is tevens een veldstation dat zich richt op onderzoeks- en natuurbeschermingsprojecten langs de Rupununi rivier.  Je neemt er deel aan de veldstudie van de zwarte kaaiman, het grootste lid van de alligator familie en een bedreigde diersoort.

 

Dag 14/ Yupukari – Georgetown

In een boomstamkano ga je het meer op en leer je vissen op een erg bijzonder manier. Nadien transfer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Georgetown. Laatste avondmaal in een leuke setting.

 

Dag 15/ Georgetown – Paramaribo - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven voor de internationale retourvlucht via Panamaribo.

 

Dag 16/ Aankomst thuis.

Richtprijs: vanaf 6.995 USD per persoon
O.b.v 2 personen

Inbegrepen:

 • Alle vermelde transfers per wagen en boot op de bestemming
 • Binnenlandse vluchten en taksen in Guyana, incl. 9kg bagage
 • Accommodatie incl. ontbijt in Georgetown
 • Accommodatie incl. volpension op de andere locaties in Guyana
 • Alle vermelde activiteiten en toegangsgelden
 • Lokale Engelstalige gidsen zoals vermeld, mogelijks gedeeld met andere gasten van de lodge
 • Lunch op dag 2 in Georgetown

Niet inbegrepen:

 • Intercontinentale vluchten en taksen
 • Extra bagage op de binnenlandse vluchten (ovv beschikbaarheid)
 • Annulerings-en bijstandsverzekering
 • Niet in het programma vermelde excursies/toegangen en uitgaven van persoonlijke aard
 • Dranken
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Fooien
 • Departure taks

Beste reistijd

Guayana kan in principe het ganse jaar bereisd worden. Het klimaat is er steeds onvoorspelbaar.  Er zijn 2 regenseizoenen: begin mei tot half juli en eind november tot eind januari. De regens van mei/juni zijn "betrouwbaarder" dan de regens van december/januari. Het "droge" seizoen van februari tot april is meestal niet zo droog als het "droge" seizoen van augustus tot november, en de twee droogste maanden zijn september en oktober.

In combinatie met de Caraïben dien je rekening te houden met orkaanseizoen.

Contacteer onze specialist


Deze routesuggestie kan je reserveren zoals beschreven. Uiteraard werken wij ook graag geheel op jouw maat. Contacteer onze specialist voor een persoonlijke afspraak en alle gedetailleerde informatie.

  Céline Beels              celine@atlasreizen.be

close
close