Indonesië - Koken met Zwitserse chef op Bali

Indonesië Wiet Proesmans

Wie zelf de heerlijke Balinese keuken onder de knie wil krijgen kan een workshop volgen in de keuken van Bumbu Bali onder begeleiding van de Zwitserse chef Heinz von Holzen.

 

Heinz woont en werkt al jaren op Bali. Enkele jaren geleden kwam hij op het idee om de traditionele Balinese keuken samen te vatten in een kookboek. Tot op dat moment bestond er geen kook- of receptenboek van Balinese gerechten. Alles wordt immers van moeder op dochter mondeling doorgegeven.

 

Om de toeristen meer te betrekken bij het reilen en zeilen in de Balinese keuken neemt Heinz je ’s morgens vroeg mee naar de voedsel- en vismarkt in Jimbaran. Na een uitgebreide uitleg over alle ingrediënten en tradities verhuis je naar een ruime openluchtkeuken waar je in enkele uren tijd een 30 tal gerechten op tafel tovert.

 

Heinz, die eruit ziet als een echte Zwitserse bonk, legt samen met zijn Balinese chef alle gerechten uit. Als leerling kan je nu en dan zelf achter de stoof of de wok gaan staan. De basis van de Balinese keuken is ongetwijfeld de kruidenpasta die voor alle bijgerechten of marinades gebruikt kan worden. Tijdens de workshop leer je zowel kruidenpasta voor vis, vlees als voor gevogelte maken.

 

Wanneer hij de hoeveelheid pasta ziet die gemaakt wordt lacht Heinz en vertelt dat je ze ook in ijsblokvormpjes in kan vriezen. Zo heb je altijd een kruidenmengsel bij de hand en moet je maar een keer alle ingrediënten kopen en verwerken.

Enkele toppertjes die in een drietal uren klaargemaakt worden zijn Ayam Betutu, heerlijke traag gegaarde kip ingepakt in bananenbladeren en Lawar Gedang, een groene papajasalade met garnalen.

 

De Balinese traditionele keuken barst van de smaak maar is vrij zwaar door het gebruik van palmolie en donkere sojasaus. Niet voor de gevoelige magen dus. Op het einde toveren de Balinese meisjes die achter de schermen het voorbereidende werk doen ontelbare gerechten op tafel die we samen met de hele groep proeven. Bumbu Bali is trouwens ook gewoon een restaurant waar je als overdag of ’s avonds iets kunt genieten in een fijne setting. Selamat makan!

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Indonesië - Boottocht langs de Komodo archipel

Indonesië    2020   Wiet Proesmans

• 8-daagse boottocht per authentieke schoener
• Avontuurlijke exploratie in internationale groep
• Komodovaranen, prachtige baaien, slapende vulkanen, snorkelen

Ten oosten van Bali bevinden zich prachtige vulkanische eilanden en de bijzondere Komodo archipel. Deze formule is zo eenvoudig dat ze bijzonder aantrekkelijk wordt. Je thuis-weg-van-huis is een ruime authentieke pinisiboot, die je naar de mooiste uithoekjes van de archipel brengt, langsheen afgelegen stranden,...

Indonesië - Bawah, paradijselijk natuurreservaat

Indonesië    2020

De vlucht per watervliegtuigje naar de Anambas Archipel koppelt je langzaam los van de realiteit. Vanuit de lucht zie je al van ver de 6 eilanden groen liggen blinken temidden de azuurblauwe zee. In de wijdse omtrek zijn geen andere eilanden te bekennen. Dit is een parel weggeborgen in de Zuid-Chinese Zee. Kleine inlets met laaghangende palmbomen over goudgele strandjes,...

Indonesië - Raja Ampat met kerst en nieuw

Indonesië    2019   Jozefien Heyse

Aqua Blu is een gloednieuwe cruise ervaring in de ongerepte Oost-Indische Archipel, waaronder Komodo National Park, Spice Islands en Raja Ampat. Als de voormalige Britse marineverkenner HMS Beagle en later als het privé-jacht van een Europese aristocratische familie, heeft Aqua Blu een impressionante marine-stamboom. In 2019 onderging het schip een grondige opknapbeurt . De smaakvolle inrichting zorgt voor aangename binnen-...

close
close