Wie zelf de heerlijke Balinese keuken onder de knie wil krijgen kan een workshop volgen in de keuken van Bumbu Bali onder begeleiding van de Zwitserse chef Heinz von Holzen.
Heinz woont en werkt al jaren op Bali. Enkele jaren geleden kwam hij op het idee om de traditionele Balinese keuken samen te vatten in een kookboek. Tot op dat moment bestond er geen kook- of receptenboek van Balinese gerechten. Alles wordt immers van moeder op dochter mondeling doorgegeven.
Om de toeristen meer te betrekken bij het reilen en zeilen in de Balinese keuken neemt Heinz je ’s morgens vroeg mee naar de voedsel- en vismarkt in Jimbaran. Na een uitgebreide uitleg over alle ingrediënten en tradities verhuis je naar een ruime openluchtkeuken waar je in enkele uren tijd een 30 tal gerechten op tafel tovert.
Heinz, die eruit ziet als een echte Zwitserse bonk, legt samen met zijn Balinese chef alle gerechten uit. Als leerling kan je nu en dan zelf achter de stoof of de wok gaan staan. De basis van de Balinese keuken is ongetwijfeld de kruidenpasta die voor alle bijgerechten of marinades gebruikt kan worden. Tijdens de workshop leer je zowel kruidenpasta voor vis, vlees als voor gevogelte maken.
Wanneer hij de hoeveelheid pasta ziet die gemaakt wordt lacht Heinz en vertelt dat je ze ook in ijsblokvormpjes in kan vriezen. Zo heb je altijd een kruidenmengsel bij de hand en moet je maar een keer alle ingrediënten kopen en verwerken.
Enkele toppertjes die in een drietal uren klaargemaakt worden zijn Ayam Betutu, heerlijke traag gegaarde kip ingepakt in bananenbladeren en Lawar Gedang, een groene papajasalade met garnalen.
De Balinese traditionele keuken barst van de smaak maar is vrij zwaar door het gebruik van palmolie en donkere sojasaus. Niet voor de gevoelige magen dus. Op het einde toveren de Balinese meisjes die achter de schermen het voorbereidende werk doen ontelbare gerechten op tafel die we samen met de hele groep proeven. Bumbu Bali is trouwens ook gewoon een restaurant waar je als overdag of ’s avonds iets kunt genieten in een fijne setting. Selamat makan!
Andere artikels die je misschien ook interesseren:
Vietnam 2023 Nikki Deschacht
• Met een watervliegtuigje Halong Bay ontdekken
• Mix van natuur, cultuur & ontspanning
• Avontuurlijke streetfood tour in Hanoi
Wil je graag alle hoogtepunten van het land van de rijzende draak ontdekken? Dompel je onder in het hectische stadsleven van wereldsteden als Hanoi en Ho Chi Minh, beleef de bedrijvigheid van de Mekongdelta en de gezellige drukte in het pittoreske havenstadje Hoi An. Cultuur...
Nepal 2023
• Kathmandu stadsverkenning
• Rustgevend verblijf in oud sherpa huis
• Driedaagse trekking tussen achtduizenders
• Helikoptervlucht met zicht op de top van Mount Everest
Na kennismaking met de belangrijkste bezienswaardigheden van Kathmandu laat je de drukte van de stad achter je en trek je naar de Oostelijke Himalaya. Je verblijft in The Happy House, een gezellig onderkomen waar de vroege Everest-verkenner Sir Edmund...
India 2023 Bert Uyttenbroeck
• Kleinschalige boetiek riviercruise op één van India’s belangrijkste rivieren
• Ontmoeting met Assam’s inheemse stammen in rivierdorpen
• Safari in de mooiste zones van Kaziranga Nationaal Park
• Cultuur in de oude hoofdstad van Assam en de hindoekloosters in Majuli eiland
Aan boord van een klein avontuurlijk schip of een charmante houten privé woonboot ontdek je de kleurrijke cultuur en weelderige flora en fauna van Assam...