Maleisië - Kuching en Bako, Borneo voor beginners

Maleisië Wiet Proesmans

Het lopen door straten, gewoon zonder doel.  Een van onze geliefde bezigheden op reis, ook in Kuching, de aangename hoofdstad van Maleisische deelstaat Sarawak.  Het Sarawak State Museum, met de belangrijkste collectie in heel Borneo, geeft ons een goed idee van het traditionele leven van de inheemse stammen.  Het is echter het ‘waterfront’ dat ons het meeste aanspreekt.  Langs de oever van de Sarawak vinden we aangename pleinen en sierlijke gebouwen zoals het Astana, de ambtswoning van de gouverneur van Sarawak.  Niet ver daar vandaan staat het Fort Margherita uit 1879.  En overal in de stad: standbeelden van katten.  Kuching is, volgens velen, afgeleid van het Malay woord kucing, wat kat betekent.  Veel inwoners zijn van Chinese origine.  Dit blijkt ook uit de vele Chinese gebouwen die we her en der tegenkomen.

Kuching is ook de toegangspoort voor het nationale park Bako.  Gezegend met regenwoud, watervallen, afgelegen stranden, rotskusten en mangrovebossen is dit een paradijs voor liefhebbers van weelderig dierenleven en veelzijdige plantengroei.  Laat dit nu net iets voor ons zijn.  Dus al snel ploegt het bootje met zware buitenboordmotor door het water op weg naar dit paradijsje.  Met regelmatige tussenpozen zweven ‘vliegende vissen’ over het water om enkele meters verder – of zo lijkt het toch – terug onder water te verdwijnen.  Hoog boven ons houdt een Brahmaanse wouw ons in de gaten, terwijl wij via de mangroves voet aan land zetten.

Mangroves, een van de boeiendste biotopen die er zijn.  Bij hoogtij staan de bomen kniehoog in het water en nemen alle landdieren hun toevlucht in de bomen of hogerop, bij laagtij komen duizenden kleurrijke krabbetjes uit hun zandholen tevoorschijn.  Vlotte trekkingpaden voeren landinwaarts de jungle in, of langs de rotskust naar heerlijke verlaten strandjes, omgeven door rotswanden en palmbossen enerzijds en de Zuid-Chinese zee anderzijds.  Onderweg ontmoeten we onder meer neusapen, endemisch in Borneo en tijdens een rustpauze gaat een Java-aap er met een deel van onze picknick vandoor, de schurk!  Dan zijn wij meer fan van de schattige mutslangoeren.  Op een strandje zijn drie baardzwijnen op zoek naar lekkers, terwijl een ijsvogel hetzelfde doet vanop een tak.

Wij bezochten Bako op een dagexcursie, maar dit doet het park met zijn immense rijkdom eigenlijk oneer aan.  In de park headquarters is eenvoudige accommodatie beschikbaar.  Een volgende keer weten we wel beter.
Kuching en Bako zijn zeer makkelijk te bereizen, een ideale kennismaking met Borneo.  Een bezoek is prima te combineren met andere hoogtepunten van Borneo, zoals de nationale parken Mulu of Kinabalu.

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Armenië - Kruispunt van beschavingen

Andere... (Azië)    2024   Sophie De Craene

• Armeense erfgoed en gastvrijheid
• Culinaire reis
• Avontuurlijke ontdekkingen

Diep in de Kaukasus vind je Armenië, een land doordrenkt van eeuwenoude geschiedenis en ooit behorend tot een van de machtigste rijken in Azië. Als rustpunt op de oude Zijderoute fungeerde Armenië als brug tussen Oost en West. Vanaf de 17e eeuw verloor het echter deze positie en werd het een speelbal...

Zuid-Korea - rondreis door de Aziatische Tijger

Zuid- en Noord-Korea    2023

• 12-daagse rondreis 
• Topbezienswaardigheden
• Voor foodies en kunstliefhebbers


Zuid-Korea heeft de afgelopen jaren een enorme internationale boost gekend op cultureel vlak. Zo kunnen fans in alle uithoeken van de wereld liedjes meezingen van bekende K-Pop-groepen als BTS of Blackpink of scènes naspelen uit de populaire serie Squid Game. Na het megasucces van Psy's 'Gangnam Style' in 2012 snakten mensen naar meer...

China - Op zoek naar het originele Shangri-La

China    2023   Robin Vanhuysse

• 7-daagse begeleide rondreis 
• Ervaar het mythische walhalla in de Himalaya
• Authentieke inzichten en belevenissen


Shangri-la, een naam die resonantie vindt in het aardse paradijs en zijn weg vindt naar onze moderne wereld dankzij James Hilton's meesterwerk, "Lost Horizon," gepubliceerd in 1933. Hilton verbeeldde een mythisch paradijs diep verborgen voorbij het westelijke deel van de Himalaya, een vallei op het Tibetaanse...

close
close