Nieuw-Zeeland - Expeditie naar de sub-antarctische eilanden

Nieuw-Zeeland Aline Temmerman-Uyttenbroeck

Om de kusten van Nieuw-Zeeland te verkennen, bestaat er geen betere manier dan aan boord te gaan van een van de twee expeditieschepen van Orion Expeditions. Elk jaar opnieuw doet dit kleinschalig luxeschip, waar maximum 100 passagiers op kunnen , Nieuw-Zeeland aan. Het ene jaar komt het misschien net uit Papoea-Nieuw-Guinea terug of van trip rond het excentrieke eiland Tasmania en vaart ze straks door naar Antarctica. De Orion cruist de hele Pacific rond en vergeet op haar exploratietochten ook Nieuw-Zeeland niet.

Met snelle rubberen zodiac-bootjes gaan de avontuurlijke passagiers dan aan land op plaatsen waar andere gewone cruisepassagiers enkel maar van kunnen dromen. Kleine inhammen, verborgen strandjes, rustige kustdorpen,… Elke dag staan er zodiactochten, landings (wanneer er met de rubberen bootjes aan land wordt gegaan) en gewone excursies, hikes tot andere spannende activiteiten op het programma.

De vaarroute gaat tijdens deze tocht vanuit de hoofdstad Wellington, langs de oostkust van het Zuidereiland naar de stad Invercargill tot de dromerige Dusky en Doubtful Sounds in Fjordland, over excentriek Steward Island naar de onbekende Snares. Nog nooit van deze laatste gehoord?
De Snares eilanden zijn reeds Sub-Antarctisch gebied. Ze behoren nog steeds tot Nieuw-Zeeland . Volgens expeditieleider Mick zijn deze sub-Antarctische eilanden de Galapagos van dit deel van de wereld: “Maar dan wel beter, wilder en onbekender.”

De Snares zijn een uitzonderlijke plek waar maximum 300 mensen per jaar aan wal mogen gaan. De fauna en flora zijn er erg fragiel. Dankzij de Orion expeditie kan je de eilanden wel vanuit de zodiacbootjes bewonderen. “Let’s expedition!”,  klinkt er door de luidspreker wanneer de Orion voor de eerste keer de zwarte Zodiacs in het water naar beneden laat. Marinebiologen, ornithologen en een enkele gastspreker zoals gerenommeerde geologen of natuurkundigen zijn ook aan boord. "Waar andere cruiseschepen niet komen, daar gaan wij.”, is de filosofie van Orion Expeditions.

Enkele locaties op de route zijn door hun bijna onbereikbare ligging in die mate maagdelijk, dat ze voor de rest van de moderne wereld afgesloten zijn. “Wie wil er nu niet de meest onherbergzame plaatsen in de wereld bezoeken in het comfort van een vijfsterren expeditieschip?” merkt een gast aan boord op. “Probeer maar eens een deftig hotel in de jungle in Borneo te vinden. Op sommige plaatsen die de Orion bezoekt geraak je gewoonweg niet via land tenzij je een heli chartert.” Aan boord leer je een overwegend Australisch publiek kennen met nu en dan enkele Europeanen die het gezelschap volledig maken. Een relaxte, niet-stijve, gezellig sfeer waar alles draait rond de bestemming. 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Nieuw-Zeeland - Daar wil je tijd voor maken

Nieuw-Zeeland    2022   Aline Temmerman-Uyttenbroeck

• Uitgebreide rondreis
• Eilandjes en vulkanen in het Noordereiland
• Bergen, fjorden en plattelandsleven in het Zuidereiland

 

Nieuw-Zeeland, het staat op de ‘wishlist’ van menig reiziger. Adembenemend mooie natuur, prachtig uitgestrekte stranden, een boeiende Maori cultuur… Het land van de Kiwi’s heeft voor elk wat wils.

Deze uitgebreide rondreis door Nieuw-Zeeland is er voor wie meer tijd in Nieuw-Zeeland kan doorbrengen, je bent 3 weken...

Companie du Ponant - De Lapérouse

Australië    2018

De ‘Lapérouse’ is in alle opzichten een parel te noemen. Het is het eerste boutique cruiseschip van vijf die Compagnie du Ponant de komende vijf jaar te water zal laten.

Lapérouse weet te verrassen door het enorme ruimtelijke gevoel, een zeer doordachte inrichting met duurzame materialen en oog voor detail. Wat dit schip zo uniek maakt, zijn de infinity pool, de...

Australië - Maria Island Walk

Australië    2017   Wiet Proesmans

Net buiten de oostkust van Tasmanië ligt het mooie Maria Island.  Dit spectaculaire eiland ademt niet alleen rust, het is bovendien uniek door de combinatie van haar natuurlijke schoonheid en zeldzame fauna en flora. Naast deze spectaculaire landschappen maak je ook kennis met talrijke getuigenissen uit de geschiedenis door o.a. het bezoek aan de historische nederzetting Darlington.

Vier dagen lang wandel je...

close
close