Noorwegen - De Lofoten, natuur en cultuur in harmonie

Noorwegen Wiet Proesmans

Voor wie in de lente of de herfst op zoek is naar een onderdompeling in de Noorse cultuur en traditie vormen Steigen en de Lofoten eilanden de ideale combinatie. Je vindt er een ruwe maar pure natuur, vernieuwende architectuur, kunst en design.

 

De Lofoten zijn episch. Het is natuur op steroïden, met enorme contrasten, duizelingwekkende toppen, spierwitte Arctische stranden en groene weilanden. De Lofoten zijn het koninkrijk van de weergoden - de constant veranderende klimatologische omstandigheden, het licht en de seizoenen zijn een attractie op zich. Een ontmoeting met zijn bewoners is altijd een belevenis. Ze zijn ongebolsterd, geaard, gebalanceerd. De grootsheid van de natuur maakt hen aan de ene kant nederig, aan de andere kant zowel fysiek als mentaal erg sterk. Dikwijls hebben ze heel veel van de wereld gezien, om toch steeds naar hun wortels in Noorwegen terug te keren. En last but not least, van september tot april is dit ook een van de beste plekken om de Aurora Borealis vast te leggen en je te verdiepen in de noorderlichtfotografie.

 

De ‘sea cabins’ van Manshausen hebben internationale bekendheid gekregen vanwege hun unieke ontwerp en dramatische setting. Manshausen, ooit een oude handelspost, is een wereld op zich. Het is gelegen in het kustgebied van Steigen. De Noorse poolreiziger Børge Ousland zag hier zijn droom in vervulling gaan.

 

Dag 1/ Bodø – Nordskot – Manshausen

Bodø is de toegangspoort tot het Noorse Poolcirkelgebied. Je vindt er stokvis en street art. De lokale ferry brengt jou tot Nordskot, vanwaar je verder reist per privé boot naar het eiland Manshausen. De ‘cabins’ staan op de scheidiingslijn tussen de bergen en de zee. Het menu is geïinspireerd op wat in de omgeving kan gevonden worden. Top!

 

Dag 2/ Manshausen

Al wisselt het weer hier constant, de Poolcirkel is onvergelijkbaar mooi. Breng de dag door met wandelen, kajakken, lezen, sauna’s, … en genieten van de heerlijke maaltijden. Met wat geluk zie je hier ook de aurora borealis, het noorderlicht.

 

Dag 3/ Manshausen

Activiteiten van de lodge.
 

Dag 4/ Manshausen – Svolvær

Na nog een volledige dag in Manshausen, brengt de ferry je in vroege avond naar de Lofoten, 2 uur varen over de Vestfjorden. 

 

Dag 5/ Svolvær – Ballstad – Holmen       

De natuurelementen op de Lofoten doen je als mens nietig voelen. Na een korte verkenning van Svolvær, het hoofdstadje van deze eilandengroep, trek je met een Noorse vissersboot de zee op. De vermaarde ‘Lofotfiske’ op de ‘skrei’ loopt van eind februari tot midden april. Een ruw maar heel bijzonder en op en top Noors avontuur. Je gids/chauffeur neemt je nadien mee over de ‘Scenic Route’ via Ballstad, langs pittoreske landschappen en dorpen met welluidende namen als Flakstadøyaen Mølnarodden tot in Sørvågen.

 

Dag 6/ Holmen

De familie van Ingunn Rasmussen keerde na vele jaren in o.m. Zuid-Korea terug naar de Lofoten om hier in Sørvågen een heel bijzonder gastenverblijf uit te bouwen. Centraal staat de verbinding met de natuur, herbronning en de heerlijke keuken. En dat alles in een unieke familiale beleving.  Verwacht geen overdadige luxe of comfort in de faciliteiten, wel een top toegewijd team, authentieke gastvrijheid en ontmoetingen.
 

In maart / juni en september kan je in Holmen de ‘Kitchen on the Edge’ meemaken. Een 4-daags culinair avontuur met als inspirerende gastheer Valentine Warner. Bekende chefs zoals Masaki Sugisaki, Nuno Mendes, Barragán Mohacho en Fuchsia Dunlop geven er tijdens culinaire workshops het beste van zichzelf met top lokale ingrediënten. Zij worden bijgestaan door een team van top mixologists, smeden, pottenbakkers, schilders, … om je dagen in Holmen tot een onvergetelijke ervaring te maken. Plaatsen zijn beperkt, activiteiten met gelijkgezinden in groep. Een bijzondere ontmoeting!

 

Dag 7/ Holmen

Het team neemt je mee op avontuur. Je kan gaan zwemmen, surfen, kajakken, vissen, kruiden verzamelen, hiken naar de scherpe toppen van de omliggen bergen, stil worden van de vergezichten op de fjorden, wandelen in het nationaal park, schuilen voor de plotse regen, koken met lokale ingrediënten, … In onze zomer wordt het nooit donker, in onze winter zijn de dagen bijzonder kort. De ontmoetingen rond het kamp- of haardvuur zijn hartverwarmend. Het keukenteam tovert je verblijf om tot een feest.

 

Dag 8/ Holmen

Geniet van de laatste dag in de weergaloze Lofoten.

 

Dag 9/ Holmen – huiswaarts of je volgende bestemming

 

 

771530192

 

Richtprijs per persoon vanaf : (op aanvraag)

Op basis van 2 samen reizende personen.

Duurtijd : 8 nachten

Voor wie : die zich wil onderdompelen in de Noorse natuur en cultuur, architectuur, kunst en design

Beste reistijd : september, oktober, februari, maart en april

Inbegrepen bij deze reis

 • 8 overnachtingen zoals beschreven
 • Volpension in Manshausen en Holmen, logies en ontbijt in Svolvær
 • Halve dag kajakken met privégids in Manshausen
 • Express ferry tickets Bodø - Nordskot - Svolvær en lokale transfers
 • Privé chauffeur/gids Svolvær - Holmen met stops onderweg
 • Privégebruik van de sauna op een avond in Manshausen
 • Privé begeleide wandeling met focus op fotografie op de Lofoten
 • Privé begeleide noorderlichtexcursie op de Lofoten
 • Privéles surfcoaching incl. sauna, lunch en wereldberoemde kaneelbroodjes
 • Kitchen on the Edge 4-nachten @ Holmen, Lofoten
 • Klimaatinvestering voor 70 NOK per persoon

Positieve impact : Reis net als de lokale bevolking op een snelle passagiersveerboot van kust naar eiland en krijg een idee van het authentieke leven van de noorderlingen door buiten het zomerseizoen te reizen. Veel van onze partners zijn van grotere steden naar deze plattelandsgebieden verhuisd om de kleinere districten nieuw leven in te blazen en de stedelijke migratietrend tegen te gaan. Mensen terugbrengen naar plattelandsgebieden heeft een diepgaande sociale, ecologische en economische impact. Door je reis steun je de SDG 11.4 van de Verenigde Naties – ‘Strengthen efforts to protect and safeguard the world’s cultural and natural heritage’.

Contacteer onze specialist


Deze routesuggestie kan je reserveren zoals beschreven. Uiteraard werken wij ook graag geheel op jouw maat. Contacteer onze specialist voor een persoonlijke afspraak en alle gedetailleerde informatie.

  Wiet Proesmans       03/331.33.30       wiet@atlasreizen.be

close
close