São Tomé en Principé - Ongekend maakt onbemind

Andere... (Afrika) Wiet Proesmans

• Eilandverblijf aan de onontdekte westkust van Afrika
• Echt duurzaam toerisme
• Regenwoud, ongerepte stranden en couleur locale

 

Leve Leve! Deze populaire uitdrukking die losjes vertaalt in “take it easy”, wordt quasi in elke zin gebruikt door de vriendelijke Saotomezen en onthult de ontspannen sfeer die Afrika's op één na kleinste natie kenmerkt.
 

Dat mocht Valerie aan de levende lijve ondervinden. Ze reisde op verkenning naar de archipel São Tomé & Principé en ontdekte een nog heel puur en ongerept land. Hier vind je oude architectuur uit de Portugese koloniale tijd tussen tropisch regenwoud, cacao- en koffieplantages, spectaculaire rotsformaties, watervallen en exotische stranden.
 

Je verblijft in een oud gerenoveerd plantagehuis uit de Portugese koloniale tijd en daarna in een comfortabele villa aan het strand. Het hotel biedt dagelijks activiteiten aan op het water, door het regenwoud en met de lokale gemeenschap.
 

Op Principé verblijf je steeds in hotels die écht duurzaam denken én handelen. Als duurzaamheidscoördinator kreeg Valerie de kans om een kijkje achter de schermen te nemen. Ondanks de lokale uitdagingen, zorgen de initiatieven voor een zeer positieve impact: agroforestry, lokale tewerkstelling en opleidingen, inzetten op betere kwaliteit van basisonderwijs en medische zorg, … Ook recycleren doen ze uitermate goed. Alles wordt on-site verwerkt en hergebruikt in allerlei vormen: karton wordt verwerkt tot kolen om op te koken, glas wordt tot zand vermalen en gebruikt bij constructiewerken en van plastic worden vloertegels gemaakt. De initiatieven zijn eindeloos en inspirerend. 
 

Daarnaast is de kwaliteit van de hotels verrassend goed. Het hoogtepunt voor de rustzoeker is het verblijf Sundy Praia, comfortabele villa’s in safaritent stijl, met de voeten in het zand. Het team in de keuken verwent je culinair met lokale producten, zoals cacao, tropisch fruit en verse vis.
 

Sao Tomé & Principé is een paradijs voor wandelaars en om te gaan diepzeeduiken, vissen, walvis-spotten, vogels te observeren en met de boot langs de schilderachtige kustlijn te varen. Bovendien één van de weinige bestemmingen die het hele jaar door te bezoeken is. 

 

Dag 1/ Vlucht naar São Tomé via Portugal

Ochtendvlucht van Brussel naar São Tomé met een overstap in Lissabon. Aankomst in de late namiddag. In de aankomsthal wacht de chauffeur van Hotel Omali je op voor de transfer naar het hotel.

 

Dag 2/ Doorreizen naar Principé: Sundy

Na het ontbijt brengt de chauffeur je terug naar de luchthaven voor de ochtendvlucht naar Principé. Príncipé ligt op een half uur vliegen van São Tomé. Bij aankomst lijkt het of je in het decor van Jurassic Park bent terecht gekomen. Vulkanen met dichte regenwouden, verlaten baaien en paradijselijke stranden omgeven door een azuurblauwe zee. Het stille eiland telt slechts 7.500 inwoners. Het grootste deel woont in de hoofdstad San Antonio, de rest verspreid over enkele gehuchtjes. De chauffeur brengt je van de luchthaven naar het hotel Roça Sundy.

Deze namiddag breng je een bezoek aan een cacaoplantage waar je de cacaoboon volgt van ‘tree to table’. De rondleiding eindigt met een tasting.

 

Dag 3/ Principé eiland: Sundy

Op Principé kan je wandelen, vogels spotten, walvissen kijken (juli-september), snorkelen, duiken, excursies per boot maken of een bezoek brengen aan het ongerepte Praia Banana, het beroemdste strand van Príncipé. Het hele eiland en de omliggende eilandjes, zijn deel van het door UNESCO aangewezen Biosfeerreservaat van het eiland Príncipé.

Dag ter vrij invulling. Het hotel biedt heel wat activiteiten aan (gedeeld met andere hotelgasten). Je kan bijvoorbeeld per boot naar de Bay of Needles trekken, een plek als geen ander. Geniet van op het water van het spectaculaire uitzicht op de westkant van het reservaat, met zijn verschillende stranden omgeven door vulkanische ‘bulten’. Er is tijd voorzien om te zwemmen en snorkelen in deze betoverende baai.

 

Dag 4/ Principé eiland: Sundy

Vandaag kan je een wandeling maken naar de Oquê Pipi waterval, de grootste waterval op het eiland. Een lichte wandeling van een 4-tal uur door tropisch woud. Zwem onderweg in een kristalheldere rotspoel en observeer enkele van de meest voorkomende dier- en plantensoorten op Príncipe. Er zijn geen giftige reptielen of grote roofdieren op São Tomé en Principé dus je kan hier echt onbezorgd wandelen.

 

Dag 5/ Principé eiland: Sundy Praia

Begin bij Roça Sundy en wandel bergafwaarts door het tropisch regenwoud naar een afgelegen strand. Daar kan je genieten van een lichte lunch en een duik in de oceaan voordat je verder wandelt tot Sundy Praia, je tweede hotel op Principé. Inclusief bagage overdracht.

 

Dag 6/ Principé eiland: Sundy Praia

Historisch bezoek aan Principé eiland, deels per wagen, deels te voet. Je rijdt langs enkele van de oude roças (plantagehuizen) van het eiland en langs de meest indrukwekkende uitzichtpunten. Onderweg krijg je de gelegenheid om lokale ambachtslieden aan het werk te zien. De tocht eindigt in de stad Santo António, waar je kan blijven voor de lunch (lunch niet inbegrepen).

 

Dag 7/ Principé eiland: Sundy Praia

Wandel van Sundy Praia door het tropische bos naar Ribeira Izé, een verlaten dorpje temidden van het woud met ruïnes van een katholieke kerk. Wandel op de terugweg langs het strand en neem een duik in de oceaan.

 

Dag 8/ Principé eiland: Sundy Praia

Vandaag maak je een boottocht langs de afgelegen stranden aan de noordoostkant van het eiland en krijg je de natuurlijke schoonheid van Príncipe vanuit een ander perspectief te zien. Stop bij een klein vissersdorpje en leer over de traditionele manier van leven op het eiland Príncipe. Het hotel biedt met de opbrengst van je verblijf rechtstreekse steun aan de lokale vissersgemeenschap. Er is ook tijd voor lunch (inbegrepen) en om te zwemmen.

 

Dag 9/ Vlucht naar São Tomé + Internationale retourvlucht

Ochtendvlucht naar São Tomé, ophalen van de bagage en transfer naar hotel Omali waar je  een dagkamer hebt. Indien de vlucht naar São Tomé pas in de namiddag gaat kan je een aansluitende internationale vlucht huiswaarts nemen.

 

Dag 10/ Aankomst in België

Aankomst in Brussel rond de middag.

 

Goed om weten: Hier werk je mee aan duurzaam toerisme! De hotels waar je verblijft, streven naar nauwe betrokkenheid van de lokale gemeenschap met diverse initiatieven oa. werkgelegenheid. Het lokale team is erg enthousiast, de communicatie wordt echter soms bemoeilijkt door de taalbarrière. Ons stoorde dit echter niet, het draagt in zeker zin bij aan de charme van deze plek.
Een ander initiatief is agroforestry, en de vruchten die de lokale bevolking daarvan plukt (letterlijk dan). Je geniet zo mee van een echte culinaire reis, met lokale verse producten, recht uit het regenwoud.

 

Richtprijs voor het landarrangement:  5.965,00 EUR per persoon
Op basis van 2 samen reizende personen

Inbegrepen:

 • Alle luchthaventransferten op gedeelde basis in het land van bestemming (privé mits supplement)
 • De lokale binnenlandse heen- & retourvlucht in economy class per 15-seater (seat-in basis)
 • Accommodatie zoals vermeld, op basis van halfpension
 • Bij sommige activiteiten is een lichte lunch inbegrepen, zoals vermeld
 • Alle dranken in de hotels op Principé (ook alcoholische dranken m.u.v. premium merken)
 • Dagelijkse ‘experience’ zoals beschreven in het programma (meestal 4-tal uur), in internationaal gezelschap - De exacte planning wordt tijdens je verblijf meegedeeld
 • Lokale overheids- en service taksen
 • Conservation fee
 • Calamiteitenbijdrage

Niet inbegrepen:

 • Intercontinentale vluchten en taksen 
 • Annuleringsverzekering- en bijstandsverzekering (sterk aan te bevelen)
 • Niet in het programma vermelde excursies/toegangen en uitgaven van persoonlijke aard
 • Andere maaltijden dan deze hierboven vermeld en dranken in het hotel op eiland Sao Tomé
 • Fooien

Beste reisseizoen is onze zomer (vnl. voor wandelvakanties en wildlife) en december-januari, ideaal voor strandvakantie.

TIP: Maak je verblijf de moeite door enkele extra nachten op Sao Tomé toe te voegen. Inboeten op comfort, maar wat extra couleur locale. Maak de vliegreis de moeite door een combinatie met een citytrip in Lissabon of een avontuurlijke reis door Gabon.

Contacteer onze specialist


Deze routesuggestie kan je reserveren zoals beschreven. Uiteraard werken wij ook graag geheel op jouw maat. Contacteer onze specialist voor een persoonlijke afspraak en alle gedetailleerde informatie.

  Wiet Proesmans       03/331.33.30       wiet@atlasreizen.be

close
close