Senegal - Van mangrove tot savanne

Senegal Wiet Proesmans

• Ontdek UNESCO werelderfgoed in Gorée en St. Louis
• West-Afrikaanse safari in Niokolo Koba
• Van savanne, woestijn tot mangrove, Senegal is klein maar verscheiden
• Hou je van mensen, dan is het land van de Teranga jouw bestemming


Deze gevarieerde reis voert je van Dakar over het slaveneiland Gorée, de woestijn van Lompoul, de koloniale stad Saint Louis, naar het mooie natuurgebied van de Siné-Saloumdelta, daar waar de rivieren Siné en Saloum een gigantisch mangrovegebied met ontelbare eilanden hebben gecreëerd vooraleer zich in de oceaan te storten. Je gaat ook op safari in het nationaal park van Niokolo Koba. Bovenal kom je in contact met de bewoners van dit gebied, leert meer over hun leven en activiteiten en geniet van hun 'joie de vivre' en gastvrijheid (Teranga). De rondreis gebeurt evenveel via piste of per boot als op asfalt. We nemen je mee op plaatsen waar weinig reizigers komen en je des te meer in contact komt met de ziel van Senegal.

 

Dag 1/ Aankomst in Dakar
Rechtstreekse vlucht van Brussel naar Dakar met Brussels Airlines (5,5u). Transfer naar het hotel (1u).
Je overnacht in een comfortabel hotel in Dakar.
 

Dag 2/ Dakar - Gorée
Deze voormiddag trek je onder begeleiding van je gids op uitgebreide verkenning van Dakar. Van het stadscentrum met zijn historische gebouwen, levendige markten tot de ‘corniche’. Je kan volgens je interesse ook een bezoek brengen aan het Ifan Museum, het huis van de eerste onafhankelijke president Léopold Senghor of het huis van kunstenaar Ousmane Sow zaliger. In de namiddag neem je de overzetboot naar het eiland Gorée (UNESCO), een kleurrijk eiland met veel oud-koloniale woningen en smalle, levendige straatjes. Wat je vandaag niet bezoekt doe je morgenvroeg verder. ’s Avonds zijn er bijna geen toeristen meer op het eiland en lijk je wel teruggekeerd in de koloniale tijd.
Overnachting in een fijn pension.
 

Dag 3/ Gorée – Lac Rose – Lompoul
Na het ontbijt trek je verder op ontdekking. Het bezoek aan een of meerdere kunstenaars ateliers is zeker de moeite. De overzet brengt je terug naar het vasteland. Transfer naar Lac Rose. Lunch is inbegrepen. In de namiddag maak je kennis met de moedige zoutverzamelaars die het zout met de blote hand uit het meer halen. Daarna stap je in een 4x4 voor een rit door de brousse richting de woestijn van Lompoul. De rit brengt je eerst naar de traditionele vissershaven Kayar, waar je getuige bent van de terugkeer van de vissersboten. Aangekomen in Lompoul geniet je van het prachtige panorama van de duinen bij valavond.
Overnachting in de bivouac van Lompoul.
 

Dag 4/ Woestijn – monding van de Senegal – Gandiolais
Na het ontbijt bezoek je de groentenkwekerij van het dorp, die we ondersteunen in het kader van een herbebossingsproject, gericht tegen de uitbreiding van de woestijn. Daarna stap je in een 4x4 en doorkruis je de typische landschappen van de Sahel, met hun acaciabomen en wilde dromedarissen. Bij de oude monding van de Senegalrivier, geniet je van een lekkere barbecue op het strand. Je kan relaxen, baden in de nieuwe lagune, wandelen of vogels van diverse pluimage observeren. Verkenning per wagen van de Gandiolais, alvorens naar St. Louis door te reizen.
Avondmaal en overnachting in een comfortabel gastenverblijf.
 

Dag 5/ St. Louis – Djoudj – St. Louis
Van half oktober tot april: bezoek per boot aan het Nationaal Park van Djoudj (UNESCO), het derde grootste vogelreservaat van de wereld. Naast 3 miljoen vogels vind je hier ook varanen, hyena’s, pythons, jakhalzen, krokodillen en wrattenzwijnen.
Andere maanden: bezoek per boot aan het Nationaal park van de ‘Langue de Barbarie’, een heel bijzonder gebied van 20 km tussen de Atlantische oceaan en de Senegalrivier. Je vindt er 46 verschillende watervogels en ook zeeschildpadden.
En uiteraard bezoek je St. Louis (UNESCO), de oudste stad die door de Fransen werd gebouwd in West-Afrika. Na de lunch ga je deels te voet en deels met paard en kar originele plaatsen en mensen bezoeken, o.m. het atelier van een mode-ontwerpster en het fotomuseum. Wie wil kan zeker ook vrij wat rondkuieren in dit pittoreske stadje.
Avondmaal en overnachting in een comfortabel verblijf.
 

Dag 6/ Saint Louis – Sine Saloum
Vandaag reis je zuidwaarts, via de zoutwatermoerassen van Fatick, naar het begin van de Siné-Saloum. Je luncht onderweg in een restaurant aan de zee. Check in en rest van de dag ter vrije besetding.
Avondmaal en overnachting in een comfortabel verblijf.
 

Dag 7/ Eilanden en bolongs in de Saloum
Per prauw verken je vandaag het uitgestrekte gebied van de Siné-Saloumdelta (UNESCO), mangroves, baobabs, en daartussen een uitgebreid netwerk van rivierarmen (bolongs) waarin zout en zoet water samenkomen. Je vindt er 250 soorten vogels, hyena’s, verschillende soorten apen, zeekoeien, schildpadden en dolfijnen. BBQ lunch op een verlaten eiland. Nadien kan je zwemmen, zonnebaden, een wandelingetje maken of gewoon naar de vogelgeluiden luisteren. Met wat geluk zie je een bult-dolfijn langs komen. Deze zijn hier talrijk.
Avondmaal en overnachting in een comfortabel verblijf.
 

Dag 8/ Sine Saloum – Niokolo Koba
Heel vroeg ‘s ochtends vertrek je naar Niokolo-Koba. Het is een lange reisdag vandaag met lunch in Tambacounda. Tegen de late namiddag kom je aan in Dar Salam, de poort van het door de UNESCO geklasseerde biosfeerreservaat en tevens beschermd Nationaal Park Niokolo Koba. Door de verschillende vegetatietypes vind je hier bavianen, patas-apen, groene apen, wrattenzwijnen, antilopen, gazelles, nijlpaarden, krokodillen, en ontelbare vogels. Met wat geluk kan je ook predatoren observeren zoals leeuwen, hyena’s of wilde honden. Vanop de grote uitkijkpost van het park heb je een prachtig uitzicht op de Gambiarivier en het park.
Avondmaal en overnachting in een kleinschalig comfortabel verblijf.
 

Dag 9/ Natuurpark Niokolo Koba
Safari activiteiten van de lodge. Je kan er op uit trekken per 4x4 of, voor de meer avontuurlijken, te voet. Vandaag en morgen staat niet alleen in teken van de dieren maar ook in teken van rust, natuur en natuurbehoud. Dit is puur genieten!
Picknick lunch, avondmaal en overnachting in een kleinschalig comfortabel verblijf.
 

Dag 10/ Natuurpark Niokolo Koba
Safari activiteiten van de lodge.
 

Dag 11/ Niokolo Kobe – Saly 
Vroeg vertrek voor de lange transfer naar Saly (7u) inclusief lunch onderweg. Check in en vrij verblijf in je comfortabele strandhotel in Saly. Geniet van de zon, de zee en het strand!
 

Dag 12/ Saly 
Dag ter vrije besteding.


Dag 13/ Dakar - Brussel
Geniet nog van je laatste dag vooraleer het vliegtuig opstijgt. Late check-out is niet inbegrepen, maar kan wel (op aanvraag en mits supplement). Je kan wel je bagage in bewaring laten en je nog opfrissen voor je vertrekt.


Dag 14/ Aankomst Brussel

 

Richtprijs vanaf EUR 3.399,00 per persoon
Op basis van 2 volwassenen en 2 kinderen (onder 12 jaar)

Inbegrepen:

  • Alle binnenlandse transfers ter plaatse
  • 12 overnachtingen zoals beschreven
  • Lokale Frans of Engelstalige privé gids
  • Alle vermelde activiteiten
  • Parkfees
  • Maaltijden zoals aangegeven

Niet inbegrepen:

  • Intercontinentale vluchten h/t met Brussels Airlines
  • Alle dranken
  • Fooien

Beste reistijd:

Onze winter en lente zijn ideaal om de Senegalese zon op te zoeken!  Maar ook tijdens de maanden juni en juli is Senegal de moeite waard. Het regent nog niet zo veel en de natuur is prachtig: dorre vlaktes maken plaats voor een oogverblindend groen landschap! Augustus en september zijn te mijden: heet en zeer vochtig.

Deze routesuggestie kan je reserveren zoals beschreven. Uiteraard werken wij ook graag een Senegalreis geheel op jouw maat uit.

Contacteer onze specialist


Deze routesuggestie kan je reserveren zoals beschreven. Uiteraard werken wij ook graag geheel op jouw maat. Contacteer onze specialist voor een persoonlijke afspraak en alle gedetailleerde informatie.

  Wiet Proesmans       03/331.33.30       wiet@atlasreizen.be

close
close