Silolona - Luxe op de Andaman Zee

Andere... (Azië) Wiet Proesmans

Vroeger bemand door piraten in de woelige wateren rond Indonesië, nu een varende oase van luxe en stijl. De Silolona hijst haar bevallige, zwarte zeilen en neemt ons mee op een unieke zeiltocht doorheen Zuidoost-Azië.

Ze verschijnt als een stipje aan de horizon, glijdt dichterbij, schaats bijna over de strakke, zilveren zee die het eiland omringd. Het strand van het Maleisische eiland Langkawi is lang, breed en de perfecte setting voor het begin van deze Silolona Experience. De komende dagen neemt deze vijftig meter lange schoener ons mee langs vergeten baaien en stranden van de Andaman Zee. Tijdens onze zomer vaart Silolona in Indonesische wateren waar ze door het nationale park van Komodo zeilt en de gasten meeneemt doorheen een jungle van mythen, vergeten culturen en afgelegen dorpen en stammen.  Wanneer rond november de moessonwinden draaien en de grote regens komen, zeilt Silolona van haar thuisland Indonesië naar de warme wateren van de Andaman Zee en brengt ze haar gasten naar landen zoals Myanmar, Maleisië en Thailand.

 

Cargoboot deluxe

Zes nieuwsgierige en ongeduldige passagiers die met een snelle boot tot aan de Silolona worden gebracht. “Welcome on board!”, maar dan wel op een zeer onconventionele manier. Geen blauwwit gestreepte matrozenpakjes hier maar een vijftienkoppige bemanning compleet uitgerust in traditionele, Indonesische outfit. De bemanning is trots op hun zeilende dame die een traditionele phinisi boot is. Een cargoboot, die sinds de 16de eeuw wordt gebouwd in Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo. Phinisi boten, die nog steeds worden gebruikt om goederen in de Stille Oceaan te vervoeren, worden ook wel Bugis boats genoemd. De Bugis waren Maleisische zeenomaden uit Sulawesi die vroeger een minder goeie reputatie hadden wegen zeepiraterij.

 

De boten zelf werden gebouwd door een ander volk in Sulawesi: de Konjo, bootbouwers in hart en nieren. Patti, de Amerikaanse eigenares van de Silolona, liet de boot op Borneo bouwen. Drie jaar lang werkten meer dan honderd Ara bootbouwers aan de Silolona. De boot werd na dagen van traditionele ceremonies bij de Bugis en Konjo stammen in 2004 voor het eerst als charter gebruikt. De Silolona phinisi is echt zeewaardig en voldoet aan de strenge Duitse Lloyds specificaties.

 

Een spreekwoordelijke zee van ruimte aan boord. Het dek is volledig gemaakt uit lokaal hardhout zoals teak en lengua. Er zijn genoeg hoekjes en plekjes om te zitten en je even terug te trekken. De koele lounge binnen met zithoek en lange tafel dient als sluis naar de vijf suites benedendeks. Alle suites in donkere hardhout, hebben airco, een eigen badkamer met douche en toilet plus. Alles werkt er bovendien zoals aan land. Al zijn niet alle suites even groot, toch zijn ze stuk voor stuk functioneel en individueel ingericht. In de Bali suite kijkt het aparte toilet via de patrijspoort uit op de zee… “a toilet with a view”.

 

Verlaten strand als digestief

De eerste stop van de Silolona is Ko Rawi in het Tarutao National Park. Het is een klein, onbewoond eiland dat wordt omringd door koraalriffen en azuurblauwe zee. De lunch wordt opgediend in de schaduw van het zeil en met zicht op het verlaten eiland. Lichte gerechten die een combinatie zijn van Aziatische smaken met westerse inslag, of juist omgekeerd. De Silolona glijdt ’s nachts geluidloos van Ko Rawi naar Ko Muuk. Ontbijten doe je wanneer je wilt en à la carte. Bill is flexibel: verse pannenkoeken of muffins, nasi of mie goreng (het typische ontbijt van de Balinezen zelf), hemels vers fruit, vers gebakken brood of bagels,....

 

Op het eiland Ko Muuk wordt de term “natural spa” in waarheid omgezet. Een natuurlijke zeescrubmassage met gember, koffie of limoen al zittend op een rots, voeten in het warme zeewater. De twee andere bootmaatjes gaan terug de zee in om verder te werken aan hun Padi-duikbrevet. Een avontuurlijke ziel verdwijnt achter de rotsen met één van de twee zeekajaks aan boord. Nog actiever wordt het in de namiddag wanneer de waterski’s worden uitgehaald. Zelfs voorman Nasr laat zijn kunsten zien.

Een strakke wind zorgt ervoor dat de zeilen gehesen kunnen worden. Bijna de voltallige bemanning ruilt zijn shorts voor traditionele kledij om de twee zeilen van drieëndertig meter te hijsen.

 

Pang Nga Bay en de Schone

Vandaag varen we Pang Nga Bay binnen nabij Phuket. Een feeërieke baai die uit duizenden verloren eilandjes en rotsen lijkt te bestaan. De Silolona vermijdt slim de toeristische trekpleisters van deze baai. Geen James Bond eiland voor ons, enkel plekjes waar het rustig is. ’s Morgens hangt er een mysterieuze mist over het water en de eenzame vissers die het water met hun bootjes aansnijden zijn de enige tekenen van leven.

Een memorabele lunch hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een visser verkoopt ons voor enkele euro’s kilo’s levende soft shell crab en gamba’s. Zonder koopwaar maar met een grote glimlach op het gezicht keert hij huiswaarts. Bill wokt deze vruchten van de zee met wat limoengras, look en koriander, een glas witte wijn erbij en klaar. Iedereen geniet van de laatste uren aan boord.

Het einde van de zeiltocht is in zicht want de Silolona wordt verwacht tijdens de King’s Cup Regatta in Phuket. Daar zal dit luxe zeilschip gastdame spelen voor exclusieve cocktailfeestjes ter entertainment van de beau monde van Phuket.
 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Vietnam - Ontdekkingsreis van Zuid naar Noord

Vietnam    2023   Nikki Deschacht

• Met een watervliegtuigje Halong Bay ontdekken
• Mix van natuur, cultuur & ontspanning
• Avontuurlijke streetfood tour in Hanoi


Wil je graag alle hoogtepunten van het land van de rijzende draak ontdekken? Dompel je onder in het hectische stadsleven van wereldsteden als Hanoi en Ho Chi Minh, beleef de bedrijvigheid van de Mekongdelta en de gezellige drukte in het pittoreske havenstadje Hoi An. Cultuur...

Nepal - Oostelijke Himalaya weg van de massa

Nepal    2023

• Kathmandu stadsverkenning
• Rustgevend verblijf in oud sherpa huis
• Driedaagse trekking tussen achtduizenders
• Helikoptervlucht met zicht op de top van Mount Everest
 

Na kennismaking met de belangrijkste bezienswaardigheden van Kathmandu laat je de drukte van de stad achter je en trek je naar de Oostelijke Himalaya. Je verblijft in The Happy House, een gezellig onderkomen waar de vroege Everest-verkenner Sir Edmund...

India - Brahmaputra riviercruise

India    2023   Bert Uyttenbroeck

• Kleinschalige boetiek riviercruise op één van India’s belangrijkste rivieren
• Ontmoeting met Assam’s inheemse stammen in rivierdorpen
• Safari in de mooiste zones van Kaziranga Nationaal Park
• Cultuur in de oude hoofdstad van Assam en de hindoekloosters in Majuli eiland
 

Aan boord van een klein avontuurlijk schip of een charmante houten privé woonboot ontdek je de kleurrijke cultuur en weelderige flora en fauna van Assam...

close
close