Silolona - Luxe op de Andaman Zee

Andere... (Azië) Wiet Proesmans

Vroeger bemand door piraten in de woelige wateren rond Indonesië, nu een varende oase van luxe en stijl. De Silolona hijst haar bevallige, zwarte zeilen en neemt ons mee op een unieke zeiltocht doorheen Zuidoost-Azië.

Ze verschijnt als een stipje aan de horizon, glijdt dichterbij, schaats bijna over de strakke, zilveren zee die het eiland omringd. Het strand van het Maleisische eiland Langkawi is lang, breed en de perfecte setting voor het begin van deze Silolona Experience. De komende dagen neemt deze vijftig meter lange schoener ons mee langs vergeten baaien en stranden van de Andaman Zee. Tijdens onze zomer vaart Silolona in Indonesische wateren waar ze door het nationale park van Komodo zeilt en de gasten meeneemt doorheen een jungle van mythen, vergeten culturen en afgelegen dorpen en stammen.  Wanneer rond november de moessonwinden draaien en de grote regens komen, zeilt Silolona van haar thuisland Indonesië naar de warme wateren van de Andaman Zee en brengt ze haar gasten naar landen zoals Myanmar, Maleisië en Thailand.

 

Cargoboot deluxe

Zes nieuwsgierige en ongeduldige passagiers die met een snelle boot tot aan de Silolona worden gebracht. “Welcome on board!”, maar dan wel op een zeer onconventionele manier. Geen blauwwit gestreepte matrozenpakjes hier maar een vijftienkoppige bemanning compleet uitgerust in traditionele, Indonesische outfit. De bemanning is trots op hun zeilende dame die een traditionele phinisi boot is. Een cargoboot, die sinds de 16de eeuw wordt gebouwd in Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo. Phinisi boten, die nog steeds worden gebruikt om goederen in de Stille Oceaan te vervoeren, worden ook wel Bugis boats genoemd. De Bugis waren Maleisische zeenomaden uit Sulawesi die vroeger een minder goeie reputatie hadden wegen zeepiraterij.

 

De boten zelf werden gebouwd door een ander volk in Sulawesi: de Konjo, bootbouwers in hart en nieren. Patti, de Amerikaanse eigenares van de Silolona, liet de boot op Borneo bouwen. Drie jaar lang werkten meer dan honderd Ara bootbouwers aan de Silolona. De boot werd na dagen van traditionele ceremonies bij de Bugis en Konjo stammen in 2004 voor het eerst als charter gebruikt. De Silolona phinisi is echt zeewaardig en voldoet aan de strenge Duitse Lloyds specificaties.

 

Een spreekwoordelijke zee van ruimte aan boord. Het dek is volledig gemaakt uit lokaal hardhout zoals teak en lengua. Er zijn genoeg hoekjes en plekjes om te zitten en je even terug te trekken. De koele lounge binnen met zithoek en lange tafel dient als sluis naar de vijf suites benedendeks. Alle suites in donkere hardhout, hebben airco, een eigen badkamer met douche en toilet plus. Alles werkt er bovendien zoals aan land. Al zijn niet alle suites even groot, toch zijn ze stuk voor stuk functioneel en individueel ingericht. In de Bali suite kijkt het aparte toilet via de patrijspoort uit op de zee… “a toilet with a view”.

 

Verlaten strand als digestief

De eerste stop van de Silolona is Ko Rawi in het Tarutao National Park. Het is een klein, onbewoond eiland dat wordt omringd door koraalriffen en azuurblauwe zee. De lunch wordt opgediend in de schaduw van het zeil en met zicht op het verlaten eiland. Lichte gerechten die een combinatie zijn van Aziatische smaken met westerse inslag, of juist omgekeerd. De Silolona glijdt ’s nachts geluidloos van Ko Rawi naar Ko Muuk. Ontbijten doe je wanneer je wilt en à la carte. Bill is flexibel: verse pannenkoeken of muffins, nasi of mie goreng (het typische ontbijt van de Balinezen zelf), hemels vers fruit, vers gebakken brood of bagels,....

 

Op het eiland Ko Muuk wordt de term “natural spa” in waarheid omgezet. Een natuurlijke zeescrubmassage met gember, koffie of limoen al zittend op een rots, voeten in het warme zeewater. De twee andere bootmaatjes gaan terug de zee in om verder te werken aan hun Padi-duikbrevet. Een avontuurlijke ziel verdwijnt achter de rotsen met één van de twee zeekajaks aan boord. Nog actiever wordt het in de namiddag wanneer de waterski’s worden uitgehaald. Zelfs voorman Nasr laat zijn kunsten zien.

Een strakke wind zorgt ervoor dat de zeilen gehesen kunnen worden. Bijna de voltallige bemanning ruilt zijn shorts voor traditionele kledij om de twee zeilen van drieëndertig meter te hijsen.

 

Pang Nga Bay en de Schone

Vandaag varen we Pang Nga Bay binnen nabij Phuket. Een feeërieke baai die uit duizenden verloren eilandjes en rotsen lijkt te bestaan. De Silolona vermijdt slim de toeristische trekpleisters van deze baai. Geen James Bond eiland voor ons, enkel plekjes waar het rustig is. ’s Morgens hangt er een mysterieuze mist over het water en de eenzame vissers die het water met hun bootjes aansnijden zijn de enige tekenen van leven.

Een memorabele lunch hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een visser verkoopt ons voor enkele euro’s kilo’s levende soft shell crab en gamba’s. Zonder koopwaar maar met een grote glimlach op het gezicht keert hij huiswaarts. Bill wokt deze vruchten van de zee met wat limoengras, look en koriander, een glas witte wijn erbij en klaar. Iedereen geniet van de laatste uren aan boord.

Het einde van de zeiltocht is in zicht want de Silolona wordt verwacht tijdens de King’s Cup Regatta in Phuket. Daar zal dit luxe zeilschip gastdame spelen voor exclusieve cocktailfeestjes ter entertainment van de beau monde van Phuket.
 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Armenië - Kruispunt van beschavingen

Andere... (Azië)    2024   Sophie De Craene

• Armeense erfgoed en gastvrijheid
• Culinaire reis
• Avontuurlijke ontdekkingen

Diep in de Kaukasus vind je Armenië, een land doordrenkt van eeuwenoude geschiedenis en ooit behorend tot een van de machtigste rijken in Azië. Als rustpunt op de oude Zijderoute fungeerde Armenië als brug tussen Oost en West. Vanaf de 17e eeuw verloor het echter deze positie en werd het een speelbal...

Zuid-Korea - rondreis door de Aziatische Tijger

Zuid- en Noord-Korea    2023

• 12-daagse rondreis 
• Topbezienswaardigheden
• Voor foodies en kunstliefhebbers


Zuid-Korea heeft de afgelopen jaren een enorme internationale boost gekend op cultureel vlak. Zo kunnen fans in alle uithoeken van de wereld liedjes meezingen van bekende K-Pop-groepen als BTS of Blackpink of scènes naspelen uit de populaire serie Squid Game. Na het megasucces van Psy's 'Gangnam Style' in 2012 snakten mensen naar meer...

China - Op zoek naar het originele Shangri-La

China    2023   Robin Vanhuysse

• 7-daagse begeleide rondreis 
• Ervaar het mythische walhalla in de Himalaya
• Authentieke inzichten en belevenissen


Shangri-la, een naam die resonantie vindt in het aardse paradijs en zijn weg vindt naar onze moderne wereld dankzij James Hilton's meesterwerk, "Lost Horizon," gepubliceerd in 1933. Hilton verbeeldde een mythisch paradijs diep verborgen voorbij het westelijke deel van de Himalaya, een vallei op het Tibetaanse...

close
close