Taipei, meer dan Made in Taiwan

Andere... (Azië) Nikki Deschacht

Taipei ontdoet zich van zijn Made in Taiwan label en biedt de bezoeker veel meer aan dan een slordig en goedkoop prijskaartje.

Dat Taiwan voor altijd zal gelinkt worden aan zielloze massaproductie en niet te stoppen industrialisatie, zou een jammerlijk feit zijn. Zelfs de Portugese ontdekkingsreizigers waren in die mate door Taiwan gecharmeerd, dat de grootte van Nederland heeft, dat ze het Formosa doopten, Portugees voor “Het mooie eiland”.

Zelfs ondanks zijn mooie, groene binnenland, ruige kustlijn en centrale locatie in Zuidoost-Azië, blijft dit eiland vaak in de schaduw liggen van grote broer/vijand China en de rest van de omliggende Aziatische landen. Onterecht. Geen betere manier om deze underdog stad een kans te geven dan zijn hoofdstad te verkennen om daarna in het groene achterland even op adem te komen.

508 meter Taiwanese trots
Neem nu de hardware van Taipei: de 101. Deze op een wierookstoje gelijkende toren kan elke aardbeving doorstaan door een bolvormig gewicht van 800 ton die in de toren hangt. Sinds 2005 is Taipei bedekt met een mantel van een bijna gratis wi-fi netwerk over de gehele stad. Je vindt er ook een van de meest efficiënte openbare vervoerssystemen in de wereld. Zelfs de software scoort hier goed: In Taipei spreken veel meer mensen Engels dan pakweg China of zelfs Japan. En de vriendelijkheid van Zuidoost-Azië is nooit veraf.

Begin een bezoek aan de stad dan ook op het 89ste verdiep van de 101-Tower. Niet omdat deze toren de mooiste is maar wel voor het uitzicht over de stad en de streek errond. Wil je zicht op de 101-toren zelf, boek dan een Club kamer in het Shangri-La Far Eastern Plaza hotel. Het openlucht zwembad op hun dakterras in ongetwijfeld de mooiste plek om de 101 te bekijken, zeker bij zonsondergang.

De echte Prada’s en Vuitton’s
Regent het te Taipei City of wordt het je juist iets te warm? Duik dan een van de tientallen shoppingcenter binnen die de stad rijk is. Het Far Eastern Plaza is nieuw, chique en biedt de grote internationale namen.

Nog niet tevreden, dan is er het 101-shoppingcenter in het Xinyi district en iets verder de Japanse Takashimaya departmentstore. Taiwan heeft namelijk de vierde hoogste valutareserve in de wereld en dat valt goed te zien aan de vele Prada en Vuitton shops in de stad. Vergeet niet je aankoopbewijzen bij te houden om na het shoppen in de store zelf, de btw terug te krijgen.

Een andere must-visit zijn indrukwekkende Eslite boekenwinkels. Voor Taiwanezen is het spenderen van after-work tijd in boekenwinkels een favoriete bezigheid.
 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Armenië - Kruispunt van beschavingen

Andere... (Azië)    2024   Sophie De Craene

• Armeense erfgoed en gastvrijheid
• Culinaire reis
• Avontuurlijke ontdekkingen

Diep in de Kaukasus vind je Armenië, een land doordrenkt van eeuwenoude geschiedenis en ooit behorend tot een van de machtigste rijken in Azië. Als rustpunt op de oude Zijderoute fungeerde Armenië als brug tussen Oost en West. Vanaf de 17e eeuw verloor het echter deze positie en werd het een speelbal...

Zuid-Korea - rondreis door de Aziatische Tijger

Zuid- en Noord-Korea    2023

• 12-daagse rondreis 
• Topbezienswaardigheden
• Voor foodies en kunstliefhebbers


Zuid-Korea heeft de afgelopen jaren een enorme internationale boost gekend op cultureel vlak. Zo kunnen fans in alle uithoeken van de wereld liedjes meezingen van bekende K-Pop-groepen als BTS of Blackpink of scènes naspelen uit de populaire serie Squid Game. Na het megasucces van Psy's 'Gangnam Style' in 2012 snakten mensen naar meer...

China - Op zoek naar het originele Shangri-La

China    2023   Robin Vanhuysse

• 7-daagse begeleide rondreis 
• Ervaar het mythische walhalla in de Himalaya
• Authentieke inzichten en belevenissen


Shangri-la, een naam die resonantie vindt in het aardse paradijs en zijn weg vindt naar onze moderne wereld dankzij James Hilton's meesterwerk, "Lost Horizon," gepubliceerd in 1933. Hilton verbeeldde een mythisch paradijs diep verborgen voorbij het westelijke deel van de Himalaya, een vallei op het Tibetaanse...

close
close