Taipei, meer dan Made in Taiwan

Andere... (Azië) Nikki Deschacht

Taipei ontdoet zich van zijn Made in Taiwan label en biedt de bezoeker veel meer aan dan een slordig en goedkoop prijskaartje.

Dat Taiwan voor altijd zal gelinkt worden aan zielloze massaproductie en niet te stoppen industrialisatie, zou een jammerlijk feit zijn. Zelfs de Portugese ontdekkingsreizigers waren in die mate door Taiwan gecharmeerd, dat de grootte van Nederland heeft, dat ze het Formosa doopten, Portugees voor “Het mooie eiland”.

Zelfs ondanks zijn mooie, groene binnenland, ruige kustlijn en centrale locatie in Zuidoost-Azië, blijft dit eiland vaak in de schaduw liggen van grote broer/vijand China en de rest van de omliggende Aziatische landen. Onterecht. Geen betere manier om deze underdog stad een kans te geven dan zijn hoofdstad te verkennen om daarna in het groene achterland even op adem te komen.

508 meter Taiwanese trots
Neem nu de hardware van Taipei: de 101. Deze op een wierookstoje gelijkende toren kan elke aardbeving doorstaan door een bolvormig gewicht van 800 ton die in de toren hangt. Sinds 2005 is Taipei bedekt met een mantel van een bijna gratis wi-fi netwerk over de gehele stad. Je vindt er ook een van de meest efficiënte openbare vervoerssystemen in de wereld. Zelfs de software scoort hier goed: In Taipei spreken veel meer mensen Engels dan pakweg China of zelfs Japan. En de vriendelijkheid van Zuidoost-Azië is nooit veraf.

Begin een bezoek aan de stad dan ook op het 89ste verdiep van de 101-Tower. Niet omdat deze toren de mooiste is maar wel voor het uitzicht over de stad en de streek errond. Wil je zicht op de 101-toren zelf, boek dan een Club kamer in het Shangri-La Far Eastern Plaza hotel. Het openlucht zwembad op hun dakterras in ongetwijfeld de mooiste plek om de 101 te bekijken, zeker bij zonsondergang.

De echte Prada’s en Vuitton’s
Regent het te Taipei City of wordt het je juist iets te warm? Duik dan een van de tientallen shoppingcenter binnen die de stad rijk is. Het Far Eastern Plaza is nieuw, chique en biedt de grote internationale namen.

Nog niet tevreden, dan is er het 101-shoppingcenter in het Xinyi district en iets verder de Japanse Takashimaya departmentstore. Taiwan heeft namelijk de vierde hoogste valutareserve in de wereld en dat valt goed te zien aan de vele Prada en Vuitton shops in de stad. Vergeet niet je aankoopbewijzen bij te houden om na het shoppen in de store zelf, de btw terug te krijgen.

Een andere must-visit zijn indrukwekkende Eslite boekenwinkels. Voor Taiwanezen is het spenderen van after-work tijd in boekenwinkels een favoriete bezigheid.
 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Vietnam - Ontdekkingsreis van Zuid naar Noord

Vietnam    2023   Nikki Deschacht

• Met een watervliegtuigje Halong Bay ontdekken
• Mix van natuur, cultuur & ontspanning
• Avontuurlijke streetfood tour in Hanoi


Wil je graag alle hoogtepunten van het land van de rijzende draak ontdekken? Dompel je onder in het hectische stadsleven van wereldsteden als Hanoi en Ho Chi Minh, beleef de bedrijvigheid van de Mekongdelta en de gezellige drukte in het pittoreske havenstadje Hoi An. Cultuur...

Nepal - Oostelijke Himalaya weg van de massa

Nepal    2023

• Kathmandu stadsverkenning
• Rustgevend verblijf in oud sherpa huis
• Driedaagse trekking tussen achtduizenders
• Helikoptervlucht met zicht op de top van Mount Everest
 

Na kennismaking met de belangrijkste bezienswaardigheden van Kathmandu laat je de drukte van de stad achter je en trek je naar de Oostelijke Himalaya. Je verblijft in The Happy House, een gezellig onderkomen waar de vroege Everest-verkenner Sir Edmund...

India - Brahmaputra riviercruise

India    2023   Bert Uyttenbroeck

• Kleinschalige boetiek riviercruise op één van India’s belangrijkste rivieren
• Ontmoeting met Assam’s inheemse stammen in rivierdorpen
• Safari in de mooiste zones van Kaziranga Nationaal Park
• Cultuur in de oude hoofdstad van Assam en de hindoekloosters in Majuli eiland
 

Aan boord van een klein avontuurlijk schip of een charmante houten privé woonboot ontdek je de kleurrijke cultuur en weelderige flora en fauna van Assam...

close
close