Vanuatu - De meest happy plek op de wereld

Vanuatu Jozefien Heyse

Vanuatu maakt veel mensen happy en niet alleen reizigers die voor de eerste keer de ultrablauwe lagunes van deze eilandengroep aanschouwen. Lonely Planet riep dit jaar deze archipel uit tot een van de happiest places in de wereld. In 2006 werd Vanuatu ook door de Happy Planet Index tot de gelukzaligste plek in de wereld uitgeroepen. Deze lijst wordt door de New Economics Foundation en Friends of the Earth samengesteld. Uitkomst was dat Vanuatu de nummer een plek verdient omdat de bevolking, van iets meer dan 200.000 inwoners, over het algemeen gelukkig is, gemiddeld 70 jaar oud wordt en weinig schade aan de planeet toebrengt. Small footprint, big smile.

Lijstjes zijn ook maar lijstjes, maar er is inderdaad iets met deze bestemming. Het is ongewoon dat in de Pacific de lokale bevolking zo goedlachs en vriendelijk is. Iemand vertelde me dat Papoea-Nieuw-Guinea vijftig jaar geleden ook zo was tot Australië het uitmolk en corrupt, verbitterd en triest achterliet. Een andere reiziger die juist Samoa bezocht, vertelt dat de bevolking ook vriendelijk is maar dat het er een pak minder schoon en vooral onverzorgder uitziet. Fiji en Frans-Polynesië ontdekten het massatoerisme en dat voel je direct (in de portefeuille). In Vanuatu is een toerist (nog) geen wandelend dollarteken.

Natuurlijk is niet alles perfect. De inwoners hebben ook hun kopzorgen ondanks de jolige “Merry Krismas” sfeer. Lage lonen bijvoorbeeld, terwijl het leven er niet erg goedkoop is. De Au Bon Marche supermarkt toont prijzen die gelijk of zelfs hoger liggen dan bij ons. En dat terwijl het meisje aan de kassa 300 euro per maand verdient. Zij zal haar proviand eerder op de markt kopen en niet hier. En toch maken de bewoners hun probleem hier niet tot jouw probleem.

Als toerist is het enige probleem dat je je onverbiddelijk aan de beruchte Island Time moet aanpassen. Is het vandaag niet dan lukt het morgen wel. Een vlucht wordt zomaar geannuleerd en een paar uur later komt het vliegtuig gezapig afgevlogen alsof er niks aan de hand is. Op tijd komen voor een afspraak, is hier ongehoord. Er wordt niet gestapt maar gesloft. Na elke inspanning komt een hoognodig dutje.

Stressen doe je hier beter niet. Relaxen, je humor bewaren en glimlachen wel. Maar dat is nu net vakantie vieren, of niet?

Vanuatu maakt deel uit van Melanesië en ligt ten oosten van Australië. Je bereikt de eilandengroep dan ook het makkelijkst via Australië. Het vraagt dus wel even 'reizen' om deze mooie bestemming te bereiken.

 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Nieuw-Zeeland - Daar wil je tijd voor maken

Nieuw-Zeeland    2022   Aline Temmerman-Uyttenbroeck

• Uitgebreide rondreis
• Eilandjes en vulkanen in het Noordereiland
• Bergen, fjorden en plattelandsleven in het Zuidereiland

 

Nieuw-Zeeland, het staat op de ‘wishlist’ van menig reiziger. Adembenemend mooie natuur, prachtig uitgestrekte stranden, een boeiende Maori cultuur… Het land van de Kiwi’s heeft voor elk wat wils.

Deze uitgebreide rondreis door Nieuw-Zeeland is er voor wie meer tijd in Nieuw-Zeeland kan doorbrengen, je bent 3 weken...

Companie du Ponant - De Lapérouse

Australië    2018

De ‘Lapérouse’ is in alle opzichten een parel te noemen. Het is het eerste boutique cruiseschip van vijf die Compagnie du Ponant de komende vijf jaar te water zal laten.

Lapérouse weet te verrassen door het enorme ruimtelijke gevoel, een zeer doordachte inrichting met duurzame materialen en oog voor detail. Wat dit schip zo uniek maakt, zijn de infinity pool, de...

Australië - Maria Island Walk

Australië    2017   Wiet Proesmans

Net buiten de oostkust van Tasmanië ligt het mooie Maria Island.  Dit spectaculaire eiland ademt niet alleen rust, het is bovendien uniek door de combinatie van haar natuurlijke schoonheid en zeldzame fauna en flora. Naast deze spectaculaire landschappen maak je ook kennis met talrijke getuigenissen uit de geschiedenis door o.a. het bezoek aan de historische nederzetting Darlington.

Vier dagen lang wandel je...

close
close