Oezbekistan

Oezbekistan

Azië

Op de oude Zijderoute kan je nog altijd shoppen. Zijdeateliers weven textiel met fijne patronen. Even mooi als de glazuurtegels op de moskeeën van Samarkand en Bukhara, of als de kleding van de vrouwen. Oezbekistan toont de islam op zijn kleurrijkst en is bijzonder gastvrij.

Ontdek Oezbekistan


Laat je inspireren door deze originele ideeën voor Oezbekistan. Reisplannen?
Neem contact op met onze reisexperts.


Filter op periode
Filter op trefwoord

 

Oezbekistan - Langs drie Zijderoutesteden

Oezbekistan   juli 2018   Bert Uyttenbroeck

• 9 daagse reis
• Intrigerende oude steden
• Gastvrije bevolking

Door de ligging op de Zijderoute maakte Oezbekistan kennis met tal van culturele invloeden. Onder het (erg wrede) bewind van Timoer Lenk (ook wel Amir Timur of Tamerlane genoemd) kende het land een ongewone bloei. Hij bracht ambachtslui uit Perzië naar Khiva, Bukhara en Samarkand en liet er architecturale juweeltjes na: moskeeën, Koranscholen,...

Oezbekistan - Onverwacht een échte revelatie!

Oezbekistan   april 2014   Bert Uyttenbroeck

Het Centraal-Azitische Oezbekistan is een land met een rijke geschiedenis. NIet alleen lag het langs de legendarische Zijderoute, die vanuit China tot in Turkije en zelfs Rome voerde. Het kende ook episodes en werd meermaals onder voet gelopen door verovenaars en overheersers als Alexander de Grote, Darius, Djenzis Khan, Timur Lenk en meer recent nog Stalin en de USSR.

 

Door deze...

Oezbekistan - Zijde

Oezbekistan   april 2013   Bert Uyttenbroeck

Wat hebben de paarden van Oezbekistan te maken met de zijde van China? Zonder het sterke Oezbeekse paardenras zou de zachte Chinese stof misschien nog eeuwenlang een goed bewaard geheim gebleven zijn voor de buitenwereld. De bal ging meer dan 2000 jaar geleden aan het rollen toen de Chinese keizer Wu één van zijn generaals naar Centraal-Azië op ontdekkingstocht stuurde.

De...

Oezbekistan - Architecturale parel op de Zijderoute

Oezbekistan   april 2013   Bert Uyttenbroeck

Oezbekistan in Centraal-Azië is een architecturale parel. In de voormalige stadstaten die aan de legendarische Zijderoute lagen, heeft het oude Khorezm-rijk een voorbeeld gesteld van hoe mooi moslim-architectuur kan zijn. Met zijn blauwe tegelgevels en grootse minaretten voel je nog de oude Iraanse oorsprong.

 

Omringd door de Kyzylkum- en Karakoum-woestijnen is het niet verwonderlijk dat de kleine stadstaten afhankelijk waren van uitmuntende...

close
close