Mexico - Het authentieke Oaxaca

Mexico Jozefien Heyse

Oaxaca, hoofdplaats van de gelijknamige Mexicaanse deelstaat, is het perfecte startpunt voor de ontdekking van de regio.  Vanuit ons lieflijke hotelletje slenteren we door het levendige en charmante historische centrum en vergapen ons aan indrukwekkende koloniale gebouwen en wandelstraten met kleurrijke gevels.  Over de geschiedenis en het belang van de stad vernemen we alles van Florencio, een gids uit de duizend.

 

Het is de bakermat van de Zapoteken, een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Mexico.  Getuige daarvan is de grote archeologische site van Monte Albán.  Als eerste echte kennismaking met het oude Mexico kan dit tellen!  Gids Florencio neemt ons mee en vertelt honderduit over het leven van de Zapoteken en hun eeuwenoude gebruiken.  Zijn hartige manier van vertellen zorgt ervoor dat we aan zijn lippen hangen.  We laten ons gewillig imponeren door de balspelarena, de tempels, platformen en trappen rondom het immense centrale plein, dit alles boven op een heuvel van waar we het omliggende landschap langzaam in ons opnemen.

 

De omgeving van Oaxaca staat bekend om zijn ambachten. Op zondag moeten we in Tlacolula zijn.  Dan vindt er een grote markt plaats waar jong en oud uit de wijde omgeving naar afzakt.  We worden overweldigd door de kleurrijke uiteenlopende producten: van textiel over groenten en fruit, kledij, huishoudbenodigdheden tot levende kippen en kalkoenen.  Oude besjes met typische klederdracht contrasteren met in jeans en t-shirt gehulde jeugd.  Hoe het textiel dat op de markt verkocht wordt tot stand komt, vernemen we bij de familie Ruiz.  Zij bezitten een kleinschalige weverij waar ze ons ontvangen.  De oude oma verwelkomt ons op de traditionele manier met kaarsen bij het altaar.  Het is waarlijk een aangrijpend gebeuren dat niemand onbewogen laat; we hebben moeite om de ogen droog te houden.  Een lunch met huisbereide tamales (gerecht gestoomd in maïs- of bananenbladeren) sluit het bezoek af.

 

Terwijl boven ons de hemelsluizen opengaan en een onweer zorgt voor een klank- en lichtspel, schotelt de beroemde chef Alejandro Ruiz ons een klassemaaltijd voor op het overdekte dakterras van toprestaurant Casa Oaxaca.  Het is een must voor de culinaire liefhebber;  onze smaakpapillen worden verwend met hemelse creaties.

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Brazilië - Kleurrijk Bahia

Brazilië    2017   Bert Uyttenbroeck

• Koloniale architectuur in Salvador, een van de oudste steden van Brazilië
• Hiken en mountainbiken in ongekend mooie landschappen van Chapada Diamantina
• Sluit af aan de paradijselijke stranden van Maraú

 

Bahia is één van de grootste staten van Brazilië en biedt een mooie mix van natuur, cultuur en prachtige stranden. De voormalige hoofdstad Salvador getuigt van het koloniale verleden. Chapada Diamantina...

Mexico - Indianendorpjes, Mayasites & verbluffende natuur in Chiapas

Mexico    2017

Hoorde je al van Chiapas, Mexico’s meest zuidelijke provincie? Minder gekend dan Yucatan, maar onterecht! Door haar eeuwenlange isolatie en onderdrukking vind je hier vandaag nog zeer traditionele Indianenstammen. Je kan verdwalen in de romantische kasseien steegjes van het koloniale San Cristobal de las Casas. En genieten van de gretigheid van Moeder Natuur in de vorm van sublieme watervallen, hemelsblauwe cascades, ellenhoge...

Cuba - Cruise naar La Isla Bonita met het vermaarde Ponant

Cuba    2017   Jozefien Heyse

Cuba – ‘La Isla Bonita’-  is een fantastisch land om te bereizen! Wie Cuba op een comfortabele, stijlvolle manier wenst te ontdekken, kan nu aan boord gaan van een van de cruiseschepen van het Franse Companie du Ponant.

Sinds enkele jaren is Cuba ‘hot’, en die boot willen de cruiserederijen letterlijk niet missen.  Ponant’s driemaster telt slechts 32 kajuiten. De service...

close
close