Mexico - Het authentieke Oaxaca

Mexico Jozefien Heyse

Oaxaca, hoofdplaats van de gelijknamige Mexicaanse deelstaat, is het perfecte startpunt voor de ontdekking van de regio.  Vanuit ons lieflijke hotelletje slenteren we door het levendige en charmante historische centrum en vergapen ons aan indrukwekkende koloniale gebouwen en wandelstraten met kleurrijke gevels.  Over de geschiedenis en het belang van de stad vernemen we alles van Florencio, een gids uit de duizend.

 

Het is de bakermat van de Zapoteken, een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Mexico.  Getuige daarvan is de grote archeologische site van Monte Albán.  Als eerste echte kennismaking met het oude Mexico kan dit tellen!  Gids Florencio neemt ons mee en vertelt honderduit over het leven van de Zapoteken en hun eeuwenoude gebruiken.  Zijn hartige manier van vertellen zorgt ervoor dat we aan zijn lippen hangen.  We laten ons gewillig imponeren door de balspelarena, de tempels, platformen en trappen rondom het immense centrale plein, dit alles boven op een heuvel van waar we het omliggende landschap langzaam in ons opnemen.

 

De omgeving van Oaxaca staat bekend om zijn ambachten. Op zondag moeten we in Tlacolula zijn.  Dan vindt er een grote markt plaats waar jong en oud uit de wijde omgeving naar afzakt.  We worden overweldigd door de kleurrijke uiteenlopende producten: van textiel over groenten en fruit, kledij, huishoudbenodigdheden tot levende kippen en kalkoenen.  Oude besjes met typische klederdracht contrasteren met in jeans en t-shirt gehulde jeugd.  Hoe het textiel dat op de markt verkocht wordt tot stand komt, vernemen we bij de familie Ruiz.  Zij bezitten een kleinschalige weverij waar ze ons ontvangen.  De oude oma verwelkomt ons op de traditionele manier met kaarsen bij het altaar.  Het is waarlijk een aangrijpend gebeuren dat niemand onbewogen laat; we hebben moeite om de ogen droog te houden.  Een lunch met huisbereide tamales (gerecht gestoomd in maïs- of bananenbladeren) sluit het bezoek af.

 

Terwijl boven ons de hemelsluizen opengaan en een onweer zorgt voor een klank- en lichtspel, schotelt de beroemde chef Alejandro Ruiz ons een klassemaaltijd voor op het overdekte dakterras van toprestaurant Casa Oaxaca.  Het is een must voor de culinaire liefhebber;  onze smaakpapillen worden verwend met hemelse creaties.

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Ecuador - Waarom Mashpi Lodge zo uniek is

Ecuador    2019   Céline Beels

In 2001 kocht Roque Sevilla, orchideeënliefhebber en voormalig burgemeester van Quito, een grote strook tropisch nevelwoud in het Ecuadoraanse Chocó. Zijn missie: een privéreservaat met oog op natuurbehoud en duurzaam ecotoerisme. Sevilla bouwde Mashpi lodge, op het terrein van een ter ziele gegane zagerij, en zorgde ervoor dat tijdens de bouw niet één boom werd geveld. Alle materialen werden aangebracht...

Ecuador - Blij weerzien met de Galapagos

Ecuador    2019

De Galapagos, een ‘once in a lifetime’ ervaring!? Als reisontwerper had ik het geluk er voor de tweede keer op verkenning te trekken. Het werd een fantastisch weerzien met Moeder Natuur. Wandelen op onbewoonde eilanden, vogels op amper enkele meters afstand, schildpadden die boven het wateroppervlak naar water komen happen, pelikanen die zich als torpedo’s in het water storten op zoek...

Brazilië - 700.000 Heures in Lençóis Maranhenses

Brazilië    2019   Bert Uyttenbroeck

Van 26 juni tot 12 november 2019 strijkt 700.000 heures neer in Brazilië. En meer bepaald in de machtige streek rond Lençóis Maranhenses. Lençóis is wat ons betreft een van de mooiste plekken in Brazilië , zo niet op aarde! De blauw-groene lagunes in de spierwitte duinen zijn pure poëzie. 

Voor de eerste twee nachten richt Thierry Teyssier een huis in...

close
close